Orbánt éltette és sorosozott az olasz kormányváltást szorgalmazó Salvini

A szervezők szerint kétszázezren vettek részt azon a Matteo Salvini által szervezett római megmozduláson, amelyen a kormány leváltását követelték.

A szélsőjobboldali Liga elnöke augusztusban abban a hitben mondta fel a koalíciós megállapodást partnerével, az Öt Csillag mozgalommal, hogy ez a kormányfői székbe segíti, ám végül partnere korábbi ellenfelével, a Demokrata Párttal alkotott kormányt, így Salvini ellenzékbe szorult.

„Ígérem nektek, hogy a Liga ismét kormányra kerül! Megváltoztatjuk a történelmet!” – hangoztatta most hívei előtt, akiktől pár hónapos türelmet kért. A Liga a jövő vasárnap Umbria tartományban esedékes helyhatósági választásra is készül, amelyen át akarja venni az itt 50 év óta kormányzó balközép erők helyét.

Salvini arról is beszélt, hogy a „Soros-erők uralta Európában jól teszi Orbán” Viktor, hogy védelmezi országát. Matteo Salvini üdvözletét küldte a magyar és a lengyel népnek, de németeknek, franciáknak is, akik szerinte „más sorsot érdemelnének”.

A politikus és a magyar miniszterelnök egymás hódolói, ám nem mindenben értenek egyet. Salvini a Le Point francia lap legfrissebb számában arról nyilatkozott, hogy a török offenzívát meg kell állítani Szíriában, és ennek érdekében az Európai Uniónak is fel kell lépnie. A magyar kormány ehhez képest azt az álláspontot képviseli, hogy a törökök helyesen cselekednek, és az EU-nak nem dolga beleszólni.

A nagygyűlésen részt vett Silvio Berlusconi volt kormányfő is, aki – mint az MTI fogalmaz – jelenlétével “megkoronázta a jobbközép” új vezetőjének Salvinit. A 444 helyszíni tudósítása szerint Fradi-ultrák is voltak a tömegben.

Kapcsolódó: Szele Tamás: Salvini filmje

Vizsgálja az olasz ügyészség, hogy Salvini pártja kapott-e pénzt az oroszoktól