Orbánék megbuktatásáról szól a svéd metálzenekar, a Clawfinger új klipje

A Clawfinger most megjelent, Tear You Down című klipjében többször is bevillan Orbán Viktor képe. 
A svéd metálzenekar klipje arról szól, hogyan manipulálják a választókat álhírekkel és hamisított adatokkal. A többször bevillanó magyar kormányfő mellett többek között Matteo Salvini is feltűnik.

A kliphez a YouTube-on írt kísérő szövegben a zenekar azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi politikai helyzet meglehetősen érdekes, sokkal fontosabb, hogy mit látnak a választók, mint az, hogy mi a valóság. A manipulált adatok a szavazókat rossz döntésekre kényszerítik, torz tényekkel és megfélemlítéssel politizálnak sokan.

Szavazz az igazságra

– írják.

A Clawfinger svéd rap metal együttes, amely 1988-ban alakult Stockholmban. Hangzásuk ötvözi a rapcore, az industrial és a nu metal elemeket; dalszövegeik pedig nem kerülik a politikai témákat sem. 1993-ban az antirasszista Nigger című dallal tűntek fel, majd 1994-ben a svéd Grammy-díj-kiosztón két kategóriában is díjat nyertek (Legjobb hard rock zenekar, ill. Legjobb videóklip). Az együttes az 1990-es években az alternatívmetál-színtér egyik legnépszerűbb előadója volt Európában.

Zak Tell énekes és Jocke Skog szintetizátoros Stockholmban, a Rosegrove kórházban dolgoztak ápolóként, amikor megismerkedtek, és 1988 nyarán megalakították a Clawfingert. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk két gitáros, Baard Tortensen és Erlend Ottem, egy Theo nevű helyi csapatból. Koncerteken Henka Johansson dobossal és André Skaug basszusgitárossal bővült a zenekar. A Clawfinger első, háromszámos demója felkeltette az MVG kiadó érdeklődését, és lemezszerződést ajánlottak az együttesnek.

A Clawfinger első albuma 1993-ban jelent meg Deaf Dumb Blind címen. A debütálókorong azonnal nagy médiafigyelmet kapott az egyébként rasszizmusellenes Nigger című dal miatt. A botrány ellenére, vagy éppen ennek köszönhetően, a zenekar gyorsan ismertté vált, és első albumából világszerte több mint 600 000 példányt adtak el.

Magyarországon hét alkalommal jártak, többek között ők voltak az 1995-ös Sziget Fesztivál egyik sztárzenekara, de játszottak Mezőtúron a Wanted-fesztiválon, illetve az A38 hajón is. 2015-ben újra felléptek Magyarországon, a balatonszemesi Rock-parton. (444, Wikipédia)

Kapcsolódó: Juncker: Orbán nem európai vezető

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!