Orbán: világjárvány lesz, gazdaságvédelmi akcióterv kell

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor a világjárvány miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó 2020 című gazdaságpolitikai fórumán.

Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő, aki azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban -, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit – közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő csomagokra lesz szükség.Meg kell oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét Magyarország meg tudja őrizni – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, és mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából.

A kormányfő szerint a nemzetgazdaság is bajba kerül, a vállalkozókat is csődközeli helyzet veszélyezteti, ha nem készülnek erre fel. Ezért „mindenki készüljön arra, hogy ki kell lépni a komfortzónából, már rövid távon”.

Karanténba vonult az EP elnöke

Önként 14 napos karanténba vonult az Európai Parlament (EP) elnöke – ezt maga David Sassoli jelentette ma be az EP honlapján közzétett nyilatkozatában.

Sassoli az új koronavírus világjárvány kapcsán hozott legfrissebb olaszországi, valamint az Európai Parlament tegnap meghozott intézkedéseire hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges.
Arra emlékeztetett, hogy járvány terjedése miatt az olasz kormány az egész országra kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, és szerinte ezeknek minden olasz képviselőre hatással kell lenniük.

“Mivel az elmúlt hétvégén Olaszországban tartózkodtam, úgy döntöttem, hogy óvintézkedésként, követve az előírásokat, elnöki tisztségemet brüsszeli otthonomból gyakorlom a következő 14 napban. A COVID-19 betegség mindenkit felelős viselkedésre és óvatosságra kötelez” – fogalmazott Sassoli.

Aláhúzta, hogy az uniós parlament a szigorú intézkedések ellenére folytatja törvényhozási és költségvetési munkáját, valamint belső szervezeti működését. Mindez lehetővé teszi azt is, hogy a parlament megfelelő intézkedésekről szavazhasson a koronavírus-járvány kezelésének következő lépéseiről.

Az EP elnöke a múlt héten úgy döntött, hogy az uniós parlament orvosi szolgálatának jelentése alapján az e heti plenáris ülést nem Strasbourgban, hanem Brüsszelben tartják meg. Sassoli hétfőn azt jelentette be, hogy a koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a tegnap megnyitott ülés ma folytatódik, és azon kizárólag a legfontosabb ügyeket, a koronavírus-járványt, a görög-török határon kialakult migrációs helyzetet, illetve a következő többéves költségvetési keret kérdését vitatják meg. A szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Belgiumban eddig 239-en fertőződtek meg a koronavírustól, amely Kínából indult ki. (MTI)
Kapcsolódó: Újabb három fertőzött van Magyarországon

 Az egri kórházban két beteget vizsgálnak koronavírus-fertőzés gyanúja miatt

Már az Európai Unió összes tagállamában terjed a járvány

Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket

Egy orvos szerint választaniuk kell, kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

(Kiemelt kép: Orbán a világjárvány miatt gazdaságvédelmi akciótervet tervez – MTI/Koszticsák Szilárd)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!