Orbán Viktor ma korlátlan időre teljhatalmat kap

Az Országgyűlés ma szavaz a kormány törvényjavaslatáról, amely korlátlan ideig a rendeleti kormányzás lehetőségét vezeti be a veszélyhelyzet miatt. A kormánypárti kétharmad bizonyára elfogadja, az ellenzéknek a múltkor csak a soron kívüli napirendre vételét tudta megakadályozni, mert ahhoz négyötöd kellett volna.

A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament egynapos ülése 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A képviselők az első két napirendi pontban a két elfogadásra váró előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokat tárgyalják.

A Ház elsőként a kormány azon javaslatáról szavaz, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) józsefvárosi bővítését teszi lehetővé egy állami telekcserének köszönhetően.

Ezt követően döntenek a felhatalmazási törvényjavaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Vagyis a rendeleti kormányzás korlátlan ideig történő alkalmazását. Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

Mindkét előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség.

A határozathozatalok után az azonnali kérdésekre két óra, az interpellációkra pedig egy óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések harminc percben hangozhatnak el.

A Ház ülése várhatóan napirend utáni felszólalásokkal ér véget. (MTI)

Kapcsolódó: Szél Bernadett: Digitális parlamentet!

Az ellenzék elutasította a felhatalmazási törvény soron kívüli megszavazását

 

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!