Orbán Viktor is tárgyalt Erdogan török elnökkel

Orbán Viktor telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, majd összehívta biztonsági kabinetjét – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A török elnökkel folytatott tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt. Recep Tayyip Erdogan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét. Szót ejtettek a március folyamán megrendezendő V4-Törökország csúcstalálkozó előkészületeiről is.

Orbán Viktor miniszterelnök ma délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.

Havasi Bertalan azt is közölte, hogy Orbán Viktor a nap folyamán levelet is írt Erdogan elnöknek, melyben kifejezte részvétét és együttérzését a török fegyveres erőket Szíriában ért támadás áldozatai kapcsán. “Biztosítom Önt, hogy Törökország NATO-szövetségesként és elkötelezett partnerként számíthat Magyarországra” – írta a török államfőnek Orbán Viktor.

Erdogan Putyinnal és Trumppal is telefonon egyeztetett az észak-szíriai helyzetről

Az észak-szíriai helyzetről egyeztetett telefonon a török és az orosz elnök – derült ki a Kreml sajtószolgálatának tájékoztatásából. Recep Tayyip Erdogan török államfő később Donald Trump amerikai elnökkel is telefonon értekezett a témáról.

Az orosz beszámoló szerint az Erdogan által kezdeményezett megbeszélés során Vlagyimir Putyin aggodalmát fejezte ki az Idlíb tartományban kialakult helyzet súlyosbodása miatt, mivel az újabb katonai műveleteknek számos halálos áldozatuk volt, és a török hadsereg katonái is elestek. Az orosz államfő egyben arra szólított fel, hogy az orosz és a török fél fokozza együttműködésének hatékonyságát.

A kiadott dokumentum szerint mindkét fél hangsúlyozta, hogy pótlólagos intézkedéseket kell tenni az észak-szíriai helyzet normalizálására. Megállapodásra jutottak arról, hogy fokozzák a tárcaközi párbeszédet, és a közeljövőben találkozót tartanak a legmagasabb szinten – derült ki a Kreml közleményéből.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága pedig azt közölte: Erdogan ismertette Putyinnal, hogy a szíriai kormányerők minden tagja jogos célpont a török hadsereg számára azáltal, hogy közvetlenül támadtak Törökországra, és Ankara tűz alá is fogja venni őket. A török elnök sürgette egy tartós tűzszünet mihamarabbi bevezetését Idlíbben, és azon elvárását fogalmazta meg, hogy a szíriai kormánycsapatokat kényszerítsék rá a 2018-as orosz-török szocsi memorandum betartására. Erdogan leszögezte: Törökországot a támadások nemhogy nem tántorítják el Idlíbbel kapcsolatos hozzáállásától, hanem épp ellenkezőleg, még eltökéltebbé teszik – olvasható a szövegben.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága később arról számolt be, hogy Erdogan és Trump is telefonon értekezett az Idlíbet érintő legutóbbi fejleményekről. A török államfő a beszélgetés során megerősítette eltökéltségét arra vonatkozóan, hogy országa hadserege “megtisztítja” Idlíbben a szíriai kormányerőktől azt a területet, amelyet a szocsi memorandum rögzített. A török és az amerikai vezető egyúttal abban állapodott meg, hogy késlekedés nélkül kiegészítő lépéseket kell tenni Idlíbben a humanitárius válság megelőzése érdekében – áll a közleményben. Erdogan és Trump emellett egyéb regionális kérdésekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztetett.

Idlíbben február 27-én vált különösen feszültté a helyzet, amikor a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres koalíció széles körű támadást indított a szíriai hadsereg állásai ellen. Erre válaszul a damaszkuszi kormányhadsereg tüzet nyitott a támadókra. A szélsőséges fegyveresek mellett török katonák is áldozatul estek a harcoknak, Moszkva szerint azért, mert a szélsőségesek ellenőrizte térségben tartózkodtak. Harminchárom török katona halt meg, több mint harmincan megsebesültek. Az orosz fél ezt követően lépéseket tett, hogy kieszközölje a szíriai félnél a teljes fegyvernyugvást, lehetőséget teremtett a halottak és a sebesültek elszállítására Törökországba – áll az orosz közleményben.

Az összecsapás miatt Erdogan elnök összehívta a török nemzetbiztonsági tanácsot, és a török erők tüzérségi válaszcsapásokat mértek szíriai célpontokra.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma a Szíriában kialakult helyzet miatt – közölték diplomáciai források.

A konzultációt Belgium, a Dominikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Észtország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kérte, miután tegnap 33 török katona elesett egy légitámadásban.

Párizs közben felszólította Moszkvát és Damaszkuszt, hogy állítsák le az Idlíb tartományban folyó offenzívát.

Uniós szóvivő: rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai konfliktus elmérgesedése

Az egész régió számára rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai fellépés fokozódása Szíriában – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője az uniós testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság minden felet arra szólít fel, hogy azonnal állítsák le a katonai offenzívát, az ugyanis “nagyon veszélyes, széles körű, nemzetközi konfliktus kialakulásához vezethet”.

A katonai fellépés civilek millióinak évek óta tartó szenvedését fokozza, menekültek újabb hullámainak megindulásához vezethet, további nyomást gyakorolva Törökországra és más országokra egyaránt – jelentette ki.

Peter Stano azt mondta, Törökország részéről nem hangzott el semmiféle hivatalos tájékoztatás arról, hogy megváltozott volna Ankara migrációs és menekültpolitikája. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ezért az Európai Unió és Törökország között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodás érvényben van. A testület azt reméli, hogy Ankara hamarosan megerősíti: továbbra is tartja magát a megállapodásban foglaltak betartásához.

A brüsszeli bizottság figyelemmel kíséri a migránsok és menekültek millióinak uniós határok irányába történt megindulásáról szóló, főként a közösségi média felületein terjedő híreket. A testület várja az uniós és nemzeti hatóságok jelentéseit arról, hogy történt-e mérhető változás a migrációs nyomás tekintetében. Brüsszel a jelentések tanulmányozását követően dönt a megfelelő lépések megtételéről – mondta Stano.

Hozzátette: az EU arra kéri az érintett feleket, és “erre a felszólításra Oroszországnak is hallgatnia kell”, hogy az éhezők, a betegek és sebesültek megsegítése érdekében biztosítsák a zavartalan humanitárius hozzáférést.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az uniós intézmények képviselői kapcsolatban vannak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy többet tudjanak meg a tegnapi offenzíva részleteiről.

Adalbert Jahnz bizottsági szóvivő a migrációs nyomás fokozódásával összefüggésben, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az Európai Bizottság egyéb intézkedések mellett újabb migrációs megállapodás előkészítésén dolgozik. Ez bővíteni fogja az unió megoldási képességeit a 2016-ban kötött EU-török migrációs megállapodás lejártát követően is – húzta alá.

Hozzátette, hogy a migrációs nyomás csökkentése érdekében – kérés esetén – az EU készen áll arra, hogy további anyagi segítséget nyújtson a tagországoknak, köztük Bulgáriának is, illetve hozzájáruljon a határok őrzésének megerősítéséhez azzal, hogy bővíti az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) műveleteiben tevékenykedő erők állományát.

Görögország bejelentette, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában közölték: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni az összecsapások miatt útnak indult menekülteket. (MTI)

Kapcsolódó: Törökország már tényleg átengedi a menekülteket