Orbán Viktor: Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig

Kiderült mit akart bejelenteni Orbán Viktor: a járvány miatti gazdasági válság kezelése érdekében az év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztéseket. A lakosságot és a kisvállalkozásokat több adó kedvezménnyel is támogatják.

Orbán Viktor saját Facebook-oldalán ígért rendkívüli bejelentést ám valamilyen műszaki zűr miatt Orbán hangja nem hallatszott.

Aztán majdnem egy óra késéssel végül a miniszterelnök Facebook-oldalára sikerült feltölteni a bejelentés felvételét hanggal együtt. A videó a kormányülés szünetében készült.

A lényeg:

  • felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, vagyis a hiteltörlesztéseket
  • a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket meghosszabbítják június30-ig
  • a holnaptól felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat +5 százalékában maximalizálják
  • a súlyosan érintett szektorokban (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatások, taxisok) a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja pedig a törvényi minimumra csökken – mindez június 30-ig. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a béreket nem lehet megemelni. Hozzátette: a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig elengedik.
  • ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
  • a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkáltatók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni.

A rendeleteket ma teszik közzé, holnap pedig a részletszabályokat.

<

Orbán Viktor azt mondta, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét nap alatt megszervezték Magyarország “kollektív önvédelmét”, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben, és eljött az ideje, hogy a járvány- és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzanak.

Hangsúlyozta, a koronavírus-világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti – “habár az a legfontosabb és az az első” -, a munkát, a munkahelyet is veszélybe sodorja.

A mai kormányülésen született döntésektől azt várják, hogy azokkal meg tudják védeni a munkahelyeket, mert “megtanultuk az elmúlt tíz évben, hogy ha munka van, minden van” – mondta a miniszterelnök.

Közölte: a most meghozott, első, legsürgetőbb döntéseket újabbak követik majd, szinte minden nap lehet számítani arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében újabb és újabb intézkedések születnek.

Tóth Bertalan: nem elegendőek a kormányzati gazdasági intézkedések

Az MSZP elnöke üdvözölte, hogy pártja több javaslatát is megvalósítja a kormány a koronavírus-járvány miatt bejelentett gazdasági intézkedések között, ugyanakkor továbbiakat is sürgetett.

Tóth Bertalan a miniszterelnök bejelentésére reagálva az MTI-nek nyilatkozva közölte, az MSZP-nek továbbra is a magyar emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága a legfontosabb, ezért támogatnak minden ezt szolgáló döntést.

Hozzátette: a kormányfő által bejelentett gazdasági intézkedések még mindig nem elegendőek a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy csak bizonyos ágazatoknak adnak járulékfizetési könnyítést, nem oldják meg az összes kis- és közepes vállalkozás problémáját. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány még mindig a munkaadókra és a munkavállalókra bízza a munkavállalók megélhetésének biztosítását.

Tóth Bertalan szerint a szakszervezeteknek és a munkaadói szervezeteknek egy sokkal szélesebb körű, minden ágazatra kiterjedő megállapodásra kellene jutniuk.

Hiányolta azon javaslatuk átvételét, miszerint vezessenek be elbocsátási tilalmat a multinacionális cégeknél. Azt firtatta, hogy a taxisokon kívül a több százezer katás egyéni vállalkozót hogyan segítik.

Tóth Bertalan elmondta, az Országgyűlésnek a koronavírus-járvány hatásainak kezelése érdekében hétfőn benyújtott ötpontos csomagjukból a kormány most megvalósítja a járulékfizetés felfüggesztését, valamint a hiteltörlesztési moratóriumot. (Facebook, MTI)

Kapcsolódó: Orbán Viktor bejelentett valami fontosat, de nem tudhatjuk, hogy mit

Törlesztési moratóriumot adnak majd a magyar a bankok?

(Kiemelt kép: Orbán Viktor videón bejelenti, hogy felfüggesztik a hiteltörlesztéseket – Facebook)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!