Orbán Viktor Berlinben Merkellel tárgyal, tüntetők várták

Orbán Viktor Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral és az éppen ma lemondó CDU-pártelnökkel, Annegret Kramp-Karrenbauerrel. A találkozó alatt a berlini magyarok tüntettek Orbán ellen.

Merkel: közös úton jár Németország és Magyarország

Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel kiemelte, hogy az európai csúcstalálkozókat leszámítva legutóbb 2019 augusztusában Sopronban, a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen találkozott Orbán Viktorral, ami jól mutatja azt a közös utat, amelyet a két ország a berlini fal leomlása óta megtett.

A gazdasági együttműködés is rendkívül szoros, és nemcsak Magyarországgal, hanem a visegrádi országcsoport egészével – tette hozzá a német kancellár a magyar kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.
Kiemelte, hogy a magyar gazdaság fejlődése “nagyon-nagyon pozitív”, ami az EU-nak is tulajdonítható.

Magyarország “okos beruházások” és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra – közölte Angela Merkel.

Az EU következő hétéves költségvetésével kapcsolatban azt mondta, hogy a két ország eltérő helyzetben van, hiszen Németország nettó befizető, Magyarország pedig a büdzsé forrásainak nettó haszonélvezője.
Azonban Németország keleti tartományai, a volt NDK területe nem rendelkeznek akkora gazdasági erővel, mint a nyugati tartományok, így Németország “nagyon jól megérti” a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait – közölte Angela Merkel.

Elmondta, hogy tárgyalnak az EU nyugat-balkáni bővítéséről is. Kiemelte, hogy Magyarország fekvése révén különösen érdekelt a térség országaihoz fűződő jó kapcsolatokban és a régió fejlődésében.

Hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjén biztonság- és védelempolitikai kérdések is szerepelnek, és tárgyalnak a migrációról is, amelyben “vannak közös pontok és eltérések is” a két ország álláspontjában.

Orbán: biztosan találnak megállapodási lehetőséget az uniós költségvetés ügyében

Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta Orbán Viktor.

A következő uniós büdzsé is téma lesz az Angela Merkellel folytatandó tárgyaláson – közölte Orbán Viktor.

Bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget – mondta.

Hangsúlyozta: beszélni fognak kétoldalú kérdésekről, de ezeknek európai dimenziójuk is van.

Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy miként nyerheti vissza versenyképességét Európa – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: 2018 júliusi találkozójuk alkalmával a kancellár egy “pozitív agendára” tett javaslatot, amely az innovációs, digitalizációs, hadiipari és kutatás-fejlesztési együttműködést tartalmazta.

Most ennek az eredményeit is áttekintik – mondta.

Az elmúlt években csúcsot döntött a magyar-német kereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2019-ben az 55 milliárd eurót is meghaladhatja – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a megbeszélés további témájaként említette az EU bővítését. Úgy fogalmazott, hogy “Magyarország szószólója a bővítésnek”.

Az egész nyugat-balkáni bővítés kulcsországa Szerbia, a tárgyalásokat fel kell gyorsítani az országgal, mert felvétele garancia a térség stabilitására – mondta.

Tüntetők várták Orbán Viktort

Tüntetők várták Orbán Viktort Berlinben, ahol a miniszterelnök Angela Merkellel tárgyal délután.

A megmozdulást a Facebookon a “Freie Ungarische Botschaft” vagyis “Szabad Magyar Követség” nevű csoportban szerveztlk. A tüntetők a CDU, vagyis a német Kereszténydemokrata Unió nevű párt irodája előtt gyűlnek majd össze kora délután.

Az oldalukon azt írják, a Merkel-Orbán vizit remek alkalom arra, hogy összegyűljenek és felhívják a figyelmet arra, hogy az Orbán rezsim hogyan ássa alá a magyar igazságszolgáltatási rendszert.

“Követelésünk: a kormány ne kerülhesse meg a független bíróságokat a számára kellemetlen ügyek Alkotmánybíróság elé vitelével!” – áll a bejegyzésben.

“Jogosan merül fel a kérdés, hogy az EPP-t és ezen belül a CDU-t nem zavarja, hogy egy EU ország már távolról sem emlékeztet egy jogállamra?” – teszik fel a kérdést.

Az Euronews telefonon elérte a megmozdulás egyik szervezőjét, Vojtonovszki Bálintot, aki azt mondta, a viharos időjárás miatt csak néhány tucatnyi tüntetőre számítanak.

Az internetes felhívást azzal egészítette ki, hogy uniós szinten kell fellépni az olyan országok ellen, ahol nagy méreteket öltött a korrupció, mint például Magyarország.

Szerinte emiatt Brüsszelnek a jogállamisági feltételekhez kell kötnie az uniós pénzek kifizetését.

“Fontos, hogy azoknál az országoknál, ahol pénzeket vonnának meg, az önkormányzatokat továbbra is közvetlenül támogassa az EU” – tette hozzá Vojtonovszki Bálint.

A német Zöldek egyik brüsszeli EP-képviselője, Sergey Lagodinsky Angela Merkelt figyelmeztette Orbán Viktor berlini tárgyalása előtt.

“Ha a német kereszténydemokrata pártok komolyan veszik a demokráciát Európában, akkor el kell érniük a Fidesz kizárását az Európai Néppártból” – írta a politikus az Euronewshoz eljuttatott közleményben.

A politikus hozzátette, ha ezt nem érik el, akkor a fideszes képviselőket mindenképpen ki kell zárni a Néppárt európai parlamenti frakciójából. A képviselőcsoport munkájában ugyanis a párt felfüggesztése ellenére is részt vesznek a Fidesz politikusai.

“Képmutató a Fidesz felfüggesztéséről beszélni, amikor Orbán pártjának tagjai részt vehetnek a konzervatív képviselőcsoport munkájában” – írta közleményében a képviselő.

Sergey Lagodinsky figyelmeztette Merkel kancellárt arra, hogy a júliusban kezdődő német uniós elnökség előtt lépnie kell. “Azt várjuk, hogy a kancellár foglaljon állást a Fidesszel való együttműködés ellenében. Németországnak a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárás motorjává kell válnia az elnökség alatt.”

A képviselő emlékeztette Angela Merkel-t arra, hogy az Orbán Viktorral való találkozó szimbolikus helyszínen zajlik, hiszen Berlin a magyar civilek menedékévé vált az utóbbi időben.

“Az Orbánnal való összeölelkezés gúnyt űz ezekből a civilekből, ezért támogatom az antiszemita kampányok, a hajléktalanság elleni törvények, valamint a sajtószabadság és a gyülekezési jog elleni támadások miatti tiltakozást” – közölte a német EP-képviselő, Sergey Lagodinsky.

A tüntetésen mondott beszédben elhangzott:

Tisztelt Merkel Asszony, tisztelt Kramp-Karrenbauer Asszony, nagyon reméljük, hogy a magyar kormányfő angyali türelmüket nem azzal szerezte meg, hogy 1,77 milliárd euró értékben német fegyvereket vásárolt, ami az engedélyezett németországi fegyverkezési export 22%-át tette ki 2019-ben.

Azt is reméljük, hogy nem azért hunynak szemet Magyarországon a sajtószabadság megsértése, az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása, az ellenzéki pártok és a civil társadalmi szereplők zaklatása felett, mert ellentételezésként a német vállalatok kedvező körülmények között tudnak Magyarországon beruházni, és ezért az Orbán-kormány a munkavállalói jogokat készségesen korlátozza és a dolgozókat évi többszáz túlórára ítéli.

Az aktivisták sajtóközleménye bírálja, hogy a CDU vezető politikusai egyáltalán fogadják Orbánt. A tüntetők egy hatalmas vörös színű „Orbanistan powered by EU” (magyarul „Orbánisztán – az EU támogatásával”) feliratú molinóval készültek.

A Die Welt úgy tudja, a találkozót Orbán Viktor elsősorban azért kezdeményezte, hogy elnyerje a CDU/CSU pártszövetség támogatását az Európai Néppárttal folytatott vitában. Ebbe azonban bekavart a türingiai választási botrány és a CDU elnökének ezt követői mai lemondása. Orbán ezért végül csak Merkellel találkozott. (MTI, Euronews, Mérce, hvg.hu)

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!