Orbán Viktor az Európa Tanács főtitkárával veszekszik

Az Európa Tanács főtitkára korábban levélben kérte Orbán Viktort, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapelveket a járvány alatt is. Orbán válasza: ha nem tud segíteni, legalább ne akadályozzon.

Válaszlevélben reagált Orbán Viktor az Európa Tanács (ET) főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejcinovic Buric a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ma reggel.

A magyar miniszterelnök fölkérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta a sajtófőnök.

“Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” – zárta az ET főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

Az Európai Parlament  belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) az ET főtitkárhoz hasonlóan szintén kifejtette aggodalmát a felhatalmazási törvény miatt. A Fidesz arra is sértődötten reagált. Nem is a LIBE vezetőjének, hanem az Európai Parlament elnökének írta levélben, hogy ez gyalázatos.

Kapcsolódó: Az Európa Tanács főtitkára Orbánnak: tiszteletben kell tartani a demokratikus alapelveket

A Fidesz őrjöngve reagált az Európai Parlament szakbizottságának bírálatára

Ellenzék: nem bízunk Orbán kormányában, ezért nem adunk korlátlan felhatalmazást

Az ellenzék a kormányt bírálja a parlamentben

Az ellenzék elutasította a felhatalmazási törvény soron kívüli megszavazását