Orbán szerint a magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített a nyugat-európainál

A koronavírus-járvány elleni sikeres magyarországi védekezés több tízezer ember életét mentette meg, ami nagy teljesítmény – jelentette ki Orbán Viktor ma a Kossuth rádióban.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar egészségügyi rendszer a járvány kezelésében jobban teljesített, mint a nyugat-európai.

Azt is mondta, a siker előfeltétele a fegyelmezettség és az összefogás volt, és ha lesz a járványnak második hulláma, erre újra szükség lesz. “Ha a jelek arra mutatnak, hogy jön a második hullám, nem fogunk habozni, hogy a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyük” – közölte.

Orbán liberális imperializmusról beszélt

Annak kapcsán, hogy az Európai Bíróság tegnap jogsértőnek mondta ki a magyar civiltörvényt, liberális imperializmusról beszélt. Mint mondta, a rendszerváltás környékén a nyugathoz kizárólag pozitív pozitív tartalom kapcsolódott, azonban ma ha ránéz Nyugat-Európa térképére, azt látja, hogy emberek halnak meg, mert nem tudják ellátni őket, a négy legnagyobb gazdaságból hármat meg kell mentenünk. Nyugat-Európán és Észak-Amerikán erőszakhullám söpör végig, szobrokat rombolnak, „áldatlan állapotok vannak”.
A kormányfő szerint mégis ezek a kormányok „üzengetnek nekünk”, ilyenkor „nem tudom, sírjak vagy nevessek”.

Orbán úgy látja, van egy „liberális imperializmus”, amely nyugatról érkezik – az amerikai demokraták is része ennek -, és amely megpróbálja felfogásait (a családról, migrációról, munkanélküliségről szóló nézeteit) ráerőltetni másokra.

A nemzetközi bíróságok is részei ennek a hálózatnak – jelentette ki.

A sorosozás most sem maradt ki

Azt mondta, hogy nem szeret mindenhol összeesküvést látni, „de ettől még összeesküvések vannak”, „háttérhatalmi szervezkedések vannak”, és ha ránézünk a magyarországi résztvevőkre ezekben a perekben, akkor „nagyon könnyen megtaláljuk Soros szervezeteit”.

Orbán szerint „azt nem merték mondani Luxemburgban, hogy a civil szervezetek átláthatósága nem lenne egy magas szempont”. Úgy látja, a bíróság azt kéri, hogy az átláthatóságot kevesebb korlátozás árán valósítsuk meg, ez pedig valószínűleg  lehetséges is.

„Az átláthatóságnak 100 százalékban kell érvényesülnie Magyarországon” – tette hozzá. Szerinte a pártok átláthatósági szabályai nem lehetnek szigorúbbak, mint azon szervezeteké, amely a politikai életben részt vesznek, emberek gondolkodását befolyásolni akarják. Aki nem rest külföldről pénzt elfogadni, az ne legyen rest ezt el is ismerni, zárta gondolatmenetét a kormányfő.

Az Európai Unió gazdasági mentőcsomagjáról azt mondta, számos EU-ország most olyan állapotban van, hogy aligha tudjuk elkerülni, hogy mi is hozzájáruljunk egy közös hitelfelvételhez.

A fővárosnak szerinte van pénze a Lánchíd felújítására

Végül értetlenségét fejezte ki a Lánchíd felújításának késlekedése miatt, szerinte ugyanis a budapestiek már elkerülik a hidat, annyira félnek a balesettől. Hozzátette: kilenc hónapja meg a „szerencsétlenkedés” az ügyben. Szánalmasnak nevezte, hogy a Fővárosi Önkormányzat pénzhiányra hivatkozik, szerinte ugyanis 180 milliárd forint van a város számláján (MTI, Mérce)

Kapcsolódó: Orbán szerint az önkormányzatoknak semmi okuk panaszra

Orbán újabb nemzeti konzultációval próbálja hülyíteni az embereket

Orbán szerint ő fickósabb, macsósabb, a baloldal meg elkulloghat

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!