Orbán: egy centiméterre voltunk, hogy kilépjünk az Európai Néppártból

Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból (EPP) csütörtökön, mert a pártcsalád többsége “elárult bennünket” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az Európai Parlament (EP) előző napi strasbourgi ülésén – néppárti szavazatokkal is – kétharmados többséggel elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot.

A kormányfő, a Fidesz elnöke azt mondta:

Fontos nap volt, nagy vita volt az Európai Néppártban is. A bevándorláspártiak ellenünk szavaztak, mert lenéznek bennünket, és úgy látják, hogy egy elmaradott állapotában vagyunk az emberiségnek. Nem látjuk a szépségét a kereszténység és a muszlim vallás keveredésének. Ez nem meglepetés. Tegnap egy centiméterre voltunk, hogy kilépjünk az Európai Néppártból. De a spanyolok, franciák, és olaszok mellettünk voltak, ezért nem léptünk ki.

Egy kormányzópárt azért tartozik egy pártcsaládhoz Európában, hogy ha a hazájának szüksége van védelemre, segítségre, akkor legyenek szövetségesei. “De ha a szövetségeseink elárulnak bennünket – mint ahogy többségében egyébként a néppárt is elárult bennünket tegnap -, akkor ott nincs keresnivalónk” – fejtette ki.

Orbán Viktor szerint emögött is a Soros-hálózat áll. A miniszterelnök furcsállta, hogy erről nem lehet beszélni, pedig Soros György szerinte a világ első számú oligarchája, aki “maffiaszerű hálózaton keresztül irányítja a politikai tevékenységét és gyakorol befolyást az európai politikára”. Szerinte ez a hálózat egy kevert, új Európát akar, de Magyarország nem migránsokkal, hanem magyar gyermekekkel akar válaszolni a demográfiai problémákra.

Közölte, a témában tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral, találkozni fog a CDU vezetőjével és Angela Merkel német kancellárral, és szeretne beszélni Donald Tusk néppárti elnökkel is, majd “döntést kell hozni”.

Orbán szerint a helyzet így nem maradhat, lehet, hogy ki kell majd lépni az Európai Néppártból

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet így nem maradhat: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor “nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani”, és “lesznek hozzá szövetségeseink”.

Orbán arról is beszélt, hogy szerinte a volt osztrák alkancellárt titkosszolgálati akcióban vadászták le, meg kell szüntetni a börtönbizniszt, úgy tűnik, nem kapnak kártérítést a gyöngyöspatai romák

Orbán: jó hír, hogy Ausztria továbbra is elkötelezett a migráció ellen

Titkosszolgálati akcióban vadászták le a Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt Orbán Viktor szerint, aki az állami rádió szokásos pénteki műsorában elsőként a V4-ek és Ausztria találkozójáról beszélt. Mint mondta, bár nem akárhogyan szedték szét fél évvel ezelőtt az osztrák kormányt, az osztrák emberek véleménye nem változott. A magyar miniszterelnök szerint jó hír, hogy Ausztria továbbra is elkötelezett a migráció ellen, és a határvédelem mellett, rossz hír viszont, hogy az atomenergia felhasználása ellen vannak. Ez Magyarország szempontjából nem jó hír, mert Paksot támadják az osztrákok – mondta kormányfő. Ugyanakkor szerinte sok jót várhatunk Ausztriától.

Orbán szerint teljesen abszurd kártérítést fizetni börtönlakóknak

Szóba került az is, hogy több mint 10 ezer börtönlakó tart igényt kártérítésre, az összeg pedig meghaladja a tízmilliárd forintot. A kormányfő szerint ez teljesen abszurd, ennek véget kell vetni.

A rádióinterjúban úgy fogalmazott: “eszes, jól ismert ügyvédcsoportok” rájöttek, a kínzásról szóló európai szabályok olyan lazák és abszurdak, hogy erre hivatkozva “bizniszt lehet csinálni”. Ezeknek az ügyvédeknek a személyével is kell majd foglalkozni, mert “mégiscsak kihúztak az állam zsebéből sok milliárd forintot”.

Mint mondta, a parlamenthez fordultak a szabályok megváltoztatás érdekében. Ugyanakkor kemény harcokra számít, mert sok ügyvéd az Európai Unióhoz fog fordulni az ügyben.

Orbán: pénzt nem adhatunk a gyöngyöspatai romáknak

Végül szó volt a gyöngyöspatai helyzetről, ahol ma jár le a határideje a bíróság által a helyi romáknak fizetendő kártérítés kifizetésének. Erről Orbán Viktor azt mondta:

Erős érzelmi viharokat kiváltó ügyről van szó, nem mindegy hogy higgadtan tudunk-e beszélni erről. A magyarok igazságérzetéből indulok ki. A magyarok elfogadják, hogy segély helyett munkát adunk, elfogadják felzárkóztatási programokat, és hogy ingyen étkeztetés jár a roma gyerekeknek is, illetve, hogy szakmát tanulhatnak. A magyarok nem rasszisták. De a magyarok azt nem fogják elfogadni, ha pénzt adunk a semmiért.

Szerinte ezt az ügyet is a Soros-szervezetek indították el.

Provokációnak érzi az ügyet – mondta -, amely a cigány-magyar együttélés helyzetének javulását, a cigányok nyomorból való kiemelését elősegítő politikát torpedózhatja meg.

“Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk” – közölte, megjegyezve azt is, hogy a baloldali-liberális kormányok időszakában indult iskolai gyakorlatról van szó, a Fidesz-KDNP-kormány más típusú felzárkóztatást vezetett be. (MTI, 24.hu)

Kapcsolódó: Az EP megszavazta a Magyarországot elmarasztaló állásfoglalását

A néppárti frakció támogatja a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást

Uniós biztos: folytatni kell a 7-es cikk szerinti eljárást

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!