Operatív törzs: utazási tilalom az irániaknak, aki nem működik együtt, kitoloncolhatják

A Dél-Pesti Centrumkórházban elkülönített iráni egyetemisták közül ketten továbbra sem hajlandók együttműködni a karanténszabályok betartásában – közölte az operatív törzs mai budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője.

Lakatos Tibor ismertette: az egyetemisták éjszaka és nap közben is “nem megengedhető magatartást tanúsítottak”, megpróbálták kijátszani a karantén szabályait. Jelenleg is rendőrök jelenlétével tartják fenn a biztonságos elkülönítést a Szent László-kórházban – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, hogy a két iráni diák nem működött együtt az egészségügyi személyzettel és székeket dobált ki a kórteremből.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) úgy döntött, hogy az iráni állampolgároknak kiadott, de még fel nem használt vízummal sem lehet beutazni Magyarországra – jelentette be az operatív törzs vezetője.

A karanténban lévő iráni diákok viszont – mint azt mi is megírtuk – a  magyar hatóságokra és a kórházi ellátásra panaszkodtak.

Szlávik: az Európai Járványvédelmi Központi protokolljához igazítják a magyar koronavírus-vizsgálatokat

A most frissített nemzetközi protokollt követve klinikai és földrajzi szempontból is megváltozik hamarosan a koronavírus-teszt magyarországi vizsgálati protokollja is – erről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Szlávik János elmondta, az esetdefiníció szabályait tegnap változtatta meg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), így valószínűleg az Magyarországon is változni fog.

A főorvos elmondta, vannak olyan információi, hogy a jövőben magánellátás keretében is el lehet végeztetni a koronavírus-laborvizsgálatot, azonban – mint mondta – a megerősítő, hivatalosnak számító tesztet kizárólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ akkreditált laboratóriumában végzik.

MTI/Soós Lajos

Az ellenzék a parlamentben bírálta a kormány járvánnyal kapcsolatos politikáját

Oláh Lajos (DK) a koronavírussal kapcsolatban arra szólította fel a kormányt, hogy tegyék ki Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét az operatív törzsből, mert a DK értékelése szerint tárcavezető mind egészségügyért, mind oktatásért felelős miniszterként megbukott. Úgy fogalmazott: hazudna, ha azt mondaná, hogy az operatív törzs munkáját a profizmus hatja át, és ennek Kásler Miklós az oka.

A DK 14 pontos javaslatcsomagját ajánlotta a kormány figyelmébe, és határozott álláspontot várt a kormánytól a rendezvények lemondásával kapcsolatban.

Harangozó Tamás (MSZP) köszönetet mondott az operatív törzs, a rendvédelem, az egészségügy munkatársainak és az államigazgatásban dolgozóknak a koronavírussal kapcsolatos munkájukért.

Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg is 400 üres, betöltetlen körzeti orvosi hely van Magyarországon, miközben Olaszországban 20 ezer egészségügyi dolgozót vesznek fel azonnal, és megkönnyítik egészségügyi intézmények műszerek beszerzését. Arra kérte a kormányt, hogy mérje fel a lélegeztetőgépek számát és szerezze be késlekedés nélkül a szükséges eszközöket.

A kabinetet arra is felkérte: intézkedjen, hogy minden iskolában egyforma módon jelenjenek meg a fertőtlenítés eszközei, illetve fontolja meg, hogy ha szükséges, a tavaszi szünet előrehozásával reagáljon a járványügyi helyzetre.

Azt is felvetette: át kellene tekinteni a járványügyi helyzettel kapcsolatos munkaügyi szabályokat és tájékoztatni kellene az állampolgárokat a jogaikról és kötelességeikről. Úgy vélte: ha valamikor, akkor most indokolt lenne, hogy minden 18 év feletti magyar névre szóló levelet kapjon a koronavírussal kapcsolatos helyzetről.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője is a kormányt bírálta a koronavírus elleni védekezés miatt. Úgy vélte: a kormány felkészülhetett volna a koronavírus elleni védekezésre, azonban az egészségügyi ágazat romokban hever. Ideje lenne minisztert cserélni – jegyezte meg.

A kormánypárt szónokai visszautasították az ellenzéki bírálatokat.

Zalaegerszegen is elmarad március 15-én a megemlékezés

Elmarad a március 15-ei városi ünnepség Zalaegerszegen, erről a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szakmai iránymutatását figyelembe véve döntöttek – közölte a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) közleménye szerint a közösség biztonsága és egészsége a legfontosabb, ezért Zalaegerszegen is elmarad a március 15-i városi ünnepség. A polgármester azt kéri, hogy a város minden hivatalos, iskolai és civil közössége “mérlegelje az előttünk álló időszakban a nagyobb létszámú programok megtartását”.

Kitért arra is, hogy a város vezetése és képviselő-testülete néma főhajtással és koszorúzással fogja leróni tiszteletét 1848-49 hőseinek emléke előtt. Balaicz Zoltán úgy fogalmazott: egyénileg, kokárdával és a lakóépületek fellobogózásával “mindannyian kifejezhetjük hálánkat a szabadságért küzdő őseinknek”.

Zalaegerszegen továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg. A legfontosabb az, hogy mindent megtegyenek a megelőzés érdekében – áll a közleményben.

Az RMDSZ lemondta a nemzeti ünnepen tartandó rendezvényeket

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a koronavírus romániai terjedése miatt lemondta a nemzeti ünnepen tartandó tömeges köztéri rendezvényeket.

A szövetség hétfői közleményében azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a magyar közösség tagjai biztonságban legyenek, egészségüket ne veszélyeztesse semmi. Az RMDSZ azt javasolta a magyaroknak, hogy március 15. alkalmából egyénileg vagy kiscsoportokban helyezzék el koszorúikat a megemlékező helyeken, így tesznek a Szövetség helyi és országos vezetői is. A koszorúzási időpontokat és annak feltételeit a helyi szervezők fogják bejelenteni.

Az RMDSZ egyben arra is kérte szimpatizánsait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat.

Romániában mindeddig 15 személynél azonosították a koronavírus-fertőzést, a legutóbbi esetet tegnap este regisztrálták a Marosvásárhellyel szomszédos Maroskeresztúron.

A kormány által közölt ma délelőtti adatok szerint a 15 romániai megbetegedett közül öt személyt már gyógyulttá is nyilvánítottak. Az országban 27-en vannak intézményesített karanténban, 12 789 személyt pedig otthonában szigeteltek el, mert olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Felfüggeszti nyelvtanfolyamait a budapesti Goethe Intézet

A biztonság és a tisztánlátás érdekében szerdáig felfüggeszti nyelvtanfolyamait a budapesti Goethe Intézet, miután egyik tanulójuk koronavírussal fertőződött meg – közölte a német nyelvoktatási és kulturális központ a honlapján, ahol magyarul és angolul is olvasható a tájékoztatás.

Közleményükben azt írták: a hatóságok arról értesítették a budapesti Goethe Intézetet, hogy az intézet egy nyelvtanuló diákja koronavírussal fertőzött.

A Goethe Intézet megtette a szükséges óvintézkedéseket, szoros kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal és mindenben szigorúan az előírásoknak megfelelően jár el – tették hozzá.

A tájékoztatás nem tér ki arra, melyik koronavírus-fertőzött beteg járt a nyelviskolájukba. Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban pénteken, az operatív törzs ülése utáni tájékoztatón az elsőként megfertőződött iráni gyógyszerészhallgatóval kapcsolatban arról beszélt, hogy a kontaktkutatás során felvetődött a diákkal egy német nyelviskolába járók esetleges érintettsége.

Magyarországon a ma délelőtti adatok szerint 9 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván: 5 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgárt.

Zárt kapus lehet a bolgár-magyar labdarúgó Eb-pótselejtező

A jelenlegi állás szerint a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezik meg március 26-án a Bulgária-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezőt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-oldala ma arról számolt be, hogy a bolgár kormány döntése értelmében az országban meghatározatlan ideig zárt kapuk mögött játszanak minden mérkőzést, ennek pedig hatálya alá esik ez az összecsapás is. Az MLSZ ugyanakkor hozzáteszi: a március 26-i időpontig a bolgár kormány bármikor módosíthatja döntését.

A bolgárok elleni találkozót a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban magyar idő szerint 20.45-kor rendezik, találkozóra már minden vendégbelépő gazdára talált.

Marco Rossi szövetségi kapitány a tervek szerint jövő ma hirdeti ki keretét. A magyar válogatott, amely négy éve pótselejtezőn harcolta ki az Eb-részvételt, győzelme esetén a Puskás Arénában fogadja az Izland-Románia párharc továbbjutóját. A második összecsapás győztese kijut a nyári kontinensviadalra, amelynek egyik helyszíne Budapest lesz.

Német miniszter: hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni

Nem csupán néhány hétig, hanem hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni az új koronavírus miatt, a járvány lefékezéséhez pedig minden egyes ember segítsége szükséges – mondta Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter Berlinben.

Kiemelte, hogy az egészségügyi rendszer működőképességének fenntartásához mindenképpen le kell lassítani a járványt, amihez mindenkinek hozzá kell járulni. A mindennapi életben ugyanúgy kell védekezni, mint influenzajárvány idején az influenzavírus ellen, és kerülni kell a nagyobb rendezvényeket, például koncerteket.

Az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket le kell mondani, a határérték alatti, de nagyobb szabású rendezvényeknél pedig a járványterjedési kockázat mérlegelésével, esetről esetre kell dönteni – mondta.

Aláhúzta, hogy a vírus az eddig ismert esetek 80 százalékában enyhe lefolyású betegséget okozott, és az 50 év alattiaknál igen csekély a súlyos megbetegedés valószínűsége.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője hozzátette: az új koronavírus az oltás és az ellenálló képesség hiánya miatt várhatóan az lakosság 60-70 százalékát megfertőzi, a kérdés csak az, hogy milyen ütemben. A legfontosabb a vírus terjedésének lassítása.

Christian Droste, a berlini Charite egyetemi klinika vezető virológusa kiemelte: az eddigi tudományos vizsgálatok megállapításai szerint az évszakok váltakozása nem segít, nem lehet azzal számolni, hogy a tavaszi-nyári meleg megérkeztével lecseng az új koronavírus okozta járvány.

Mint mondta, a helyzet “abszolút súlyos”, és minden jel arra mutat, hogy Németország egy nagyszabású járvány kezdeti szakaszánál tart.

A miniszter és a két járványügyi szakember közös tájékoztatóján több újságíró azt kérdezte, mi a magyarázata, hogy Németország területén egy fertőzött sem halt bele a koronavírus okozta betegségbe. Lothar Wieler és Christian Droste egyaránt kiemelte, hogy a mindenkori adatok csak egy-egy pillanatfelvételt jelentenek, amelyből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Minden bizonnyal Németországban is szed majd halálos áldozatokat a járvány, és a német és olasz adatok közötti eltérések idővel kiegyenlítódnek.

Arra is rámutattak, hogy míg Olaszországban a fertőzöttek jellemzően idősebbek, a halálos áldozatok pedig általában 80 felettiek, Németországban a fertőzöttek medián életkora – vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban – csak 40 év.

Hozzátették, hogy az új koronavírus által okozott betegség (Covid-19) főleg a 65 éven felettiekre és a krónikus betegekre veszélyes, a legfiatalabbaknál, a 20 éven aluliaknál pedig igen enyhe lefolyású, vagy egyáltalán nem is okoz tüneteket.

Angela Merkel kancellár egy más ügyben rendezett berlini eseményen  – a Német-Görög Kereskedelmi és Iparkamara (DGIHK) gazdasági fórumán – mondott beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány további terjedésével kell számolni, de Németország jól felkészült a gazdasági hatások ellensúlyozására.

A kormány még a héten dönt arról, hogy ismét szélesebb körben lesz alkalmazható a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézménye. A 2008-2009-es világgazdasági válság idején nagyon hasznos volt ez a munkaerőpiaci intézmény, és a vállalkozások már áprilistól élhetnek az új lehetőségekkel – mondta.

Hozzátette, hogy a gazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium még a héten előterjeszt javaslatokat a bajba kerülő vállalkozások

fizetőképességének megőrzését szolgáló intézkedésekről, és a kormány az állami beruházások további élénkítésével is igyekszik semlegesíteni a járvány hatásait.

Az RKI ma reggeli összesítése szerint 1112 embernél mutatták ki az új koronavírust. Előző este 902, egy héttel korábban 157 fertőzöttet tartottak számon.

Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be az összes lengyelországi határátkelőhelyen

Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is – jelentették be a Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével Varsóban megtartott sajtóértekezleten.

A lengyel miniszterelnök közölte: az új koronavírus gyors külföldi terjedése miatt még hétfő délután a német határon négy határátkelőhelyen, valamint a cseh határon egy helyen vezetik be az elsősorban a buszokat érintő ellenőrzést. Három napon belül az intézkedést a nemzetközi vonatokra is kiterjesztik.

A közúti ellenőrzést a leközelebbi napokban Lengyelország egész szárazföldi határszakaszán vezetik be a napi 24 órán keresztül működő ellenőrzőpontokban, és ellenőrzik és a kikötőket is – mondta Morawiecki.
A repülőtéri ellenőrzést már korábban vezették be.

Mariusz Kaminski belügyminiszter a sajtóértekezleten kifejtette: a lázméréssel és az utasok személyi adatainak megadásával járó ellenőrzés célja a potenciális betegek kiszűrése.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter megerősítette: a Covid-19-fertőzés múlt szerdán kimutatott első lengyelországi esete óta ma reggelre 16 megbetegedést állapítottak meg. 170 fertőzésgyanús embert kezelnek kórházakban, több mint 4 ezret házi karanténba helyeztek.

A miniszter elkerülhetetlennek nevezte, hogy a legközelebbi napokban “nagyon gyorsan” nő majd Lengyelországban a fertőzöttek száma. Elmondta: tárcája ennek kapcsán fontolgatja, hogy a karanténba helyezettek szigorúbb ellenőrzését vezetik be.

A sajtóértekezleten Morawiecki arra hívta fel a vajdákat és a tömeges részvételű rendezvények szervezőit, hogy töröljék e programokat. A lengyel egészségügyi felügyelet (GIS) vasárnap javasolta az ezer főnél nagyobb részvételű rendezvények lemondását.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 110 ezret, a halálos áldozatok száma 3800 felett van. A járvány 104 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

Kapcsolódó: Elhalasztják idén a hagyományos auschwitzi Élet menetét

Újabb 2 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon

Engedéllyel lehet csak elhagyni a lezárt észak-olaszországi térségeket

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!