Olcsón kapott várbeli bérlakást a volt fideszes polgármester

Munkahelyéhez közeli, nyugodt otthont szeretne, és jövedelméből ki is tudja fizetni a “piaci lakbért” – erre hivatkozott Budavár volt fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás, amikor több éve saját önkormányzatától kért exkluzív bérlakást. 

Az viszont erősen kérdéses, hogy valóban piaci lakbérnek számít-e a bruttó 70 ezer forint, amit persze valóban gond nélkül kifizethetett az 1,3 milliós fizetéséből.

A hvg.hu kikérte az elmúlt évek több elhíresült budavári lakásügyének összes olyan információját, ami az adatvédelmi törvények betartása mellett a nyilvánosságra tartozik. Azután kérték ki az adatokat, hogy a tavalyi önkormányzati választásokon Váradiné Naszályi Márta közös ellenzéki jelöltként váratlanul legyőzte a posztot több mint 20 éve betöltő, még a voksok újraszámoltatásával is próbálkozó fideszes polgármestert, Nagy Gábor Tamást.

Nagy Gábor Tamás – MTI/Mohai Balázs

2016-ban a Magyar Nemzet írta meg, hogy saját önkormányzatától vett bérbe egy patinás műemléklakást Nagy Gábor Tamás, és a 71 négyzetméteres, Táncsics Mihály utca 23.-ban található ingatlanért mindössze havi 81 ezer forintot fizet. Most kiderült, hogy 2013-as lakásbérleti szerződés alapján a korábban megjelent összeg nem pontos: bár a polgármester valóban 81 203 forintot fizet, de ez nem csak a bérleti díj, hanem ebben már benne van két rezsi ellenértéke, a víz, illetve csatorna, valamint a szemétszállítás díja is.

Nagy Gábor Tamás lakbérként még az eddig ismert összegnél is kevesebbet, havonta 55 118 forint plusz áfát, vagyis bruttó 70 ezer forintot fizetett öt éven keresztül, bérletének 2018-as meghosszabbításáig.

Ezen az exkluzív környéken egy 71 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 200 és 370 ezer forint között mozgott már akkor is.

Ráadásul az önkormányzat által hangoztatott nyilvános, piaci pályázat valójában úgy zajlott, hogy Nagy Gábor Tamás minimális különbséggel többet ajánlott egy orvostanhallgató párnál. A hvg.hu szerint a részleteket látva adódik a kérdés: milyen jogi garanciái voltak annak, hogy nem ismerhette a korábban pályázó anyagát, így a megajánlott bérleti díjat, hogy annak ismeretében tegye meg ajánlatát?

2018-ban aztán  5 évre meghosszabbította a bérleti szerződést és megemlete a bérleti díjat – 1266 forinttal… (hvg.hu)

(Kiemelt kép: Google)