Olaszországban nem sikerült visszaszorítani az új fertőzések számát

Olaszországban nem sikerült még jelentősen visszaszorítani az új napi fertőzések számát, több mint hetven százalékukat továbbra is a gócpont Lombardiában mérték a polgári védelmi hatóság ma esti adatai szerint. Ötvenhat beteg halt meg az az elmúlt egy napban, és ismét megközelítette a négyszázat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

A halottak száma az utóbbi egy nap alatt enyhén emelkedett a korábbi 53-hoz képest. Az elhunytak száma így elérte a 34 223-t. Lombardiában egy nap alatt huszonöten haltak meg, ugyanannyian mint huszonnégy órával korábban.
Az aktív fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint 29 ezerre csökkent, miközben a gyógyultaké túllépte a 173 ezret. Az utóbbi egy napban 393 új beteget szűrtek a csütörtöki 379 és a szerdai 202 után. Az új fertőzöttek hetven százalékát Lombardiában diagnosztizálták.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 236 305-t. Az aktív fertőzöttekből 3893-an vannak kórházban, 227-en intenzív osztályon.

A legtöbb beteget, több mint 17 ezret jelenleg Lombardiában tartják számon, majdnem háromezer az aktív fertőzöttek száma Piemonte tartományban, valamivel több mint ezernyolcszáz Emilia-Romagnában, 849 Venetóban.

Szakértők felhívták a figyelmet, hogy a 10 milliós Lombardiában és a majdnem öt millió lakosú Venetóban az utóbbi egy napban ugyanannyi, 15-15 ezer vírustesztet végeztek: Lombardiában azonban 272 beteget szűrtek, Venetóban egyet sem.

Hétfőtől megkezdődik a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések oldásának úgynevezett harmadik fázisa: megnyitják a játszótereket és a nyári gyerektáborokat, újraindulhatnak a mozik, színházak és diszkók, valamint újranyithatnak a játéktermek is. A jövő héttől újraindul az olasz labdarúgó bajnokság is.

Ügyészek hallgatják meg az olasz kormányfőt a járványintézkedésekről

A koronavírustól leginkább sújtott észak-olaszországi Bergamo város ügyészsége megkezdte Giuseppe Conte miniszterelnök meghallgatását a járvány feltartóztatását célzó intézkedésekről – közölte ma a római kormány.

A kormányfő a vizsgálat jelenlegi fázisában az eseményekről tudó személyként válaszol Maria Cristina Rota bergamói ügyész és három helyettese kérdéseire a római kormánypalotában zajló meghallgatáson. Az ügyészek meghallgatják Franco Locatellit, a Közegészségügyi Hivatal elnökét, az egészségügyi miniszter Roberto Speranzát, valamint a belügyminiszter Luciana Lamorgesét is. Korábban Lombardia tartomány kormányzóját, Attilio Fontanát és a régió egészségügyi tanácsosát, Giulio Gallerát hallgatták meg.
Giuseppe Conte a meghallgatás előtt közölte, nem aggódik, mivel minden döntését megfelelő egészségügyi szempontok szerint, lelkiismeretesen hozta meg.

A lombardiai vizsgálat április első hetében indult lakossági feljelentések alapján. Bergamo város térségében majdnem háromezren veszítették életüket a járvány szövődményei miatt, többségükben idős emberek, akik idősotthonban vagy kórházban hunytak el az első hetekben.
A népességszámhoz képest Bergamóban és térségében bizonyult a legmagasabbnak a halálozási arány a világban. A drámai helyzetet bizonyították a felvételek, amelyek a koporsókat távolabbi krematóriumokba szállító katonai kamionokat örökítették meg. A rokonok beszámolói szerint szeretteik “eltűntek”, sem elbúcsúzni, sem eltemetni nem tudták őket.

Az ügyészség a helyi és országos döntéshozók esetleges felelősségét vizsgálja. Arra keres választ, hogy Lombardia vezetői és a kormány a járvány terjedésének első fázisában időben rendelte-e el a régiót érintő óvintézkedéseket, a kijárási korlátozást, a kórházak és idősotthonok lezárását.

Az elhunytak rokonai szerdán a milánói bíróság előtt tüntettek, azt hangoztatva, hogy szeretteiknek nem kellett volna meghalniuk, ha a hatóságok időben lépnek.

A járvány olaszországi és európai terjedésének egyik gócpontjaként ismert Lombardiában a február 21-ére virradó éjszaka azonosították az egyes számú betegként ismert 38 éves, Mattia nevű férfit. Codognót és térségének további kilenc önkormányzatát, 45 ezer lakossal, február 23-án helyezték vesztegzár alá. A tartomány többi részében egészen március 8-áig nem vezettek be korlátozó intézkedéseket.

Mint később kiderült, Codognóhoz hasonló gócpont létezett a Bergamóval szomszédos, több mint 13 ezer lakosú Alzano Lombardo és a 11 ezer lakosú Nembro térségében. A helyi kórházak igazgatói lépéseket sürgettek, de a tartományi és országos egészségügyi hatóságok a Covid-19-betegeket nem különítették el a többiektől, az idősotthonokat sem zártak le.

Sajtóértesülések szerint az olasz operatív törzs március 3-án szorgalmazta Bergamo térségének lezárását, ahol akkor már több száz rendőr és katona állt készen a karanténövezet határainak garantálására, de a területet végül csak március 8-án zárták le. Addig Lombardia és közte Bergamo lakossága is szabadon dolgozott és mozgott nem csak a tartományon belül, hanem egész Olaszországban. A több mint 34 ezer olaszországi halott 47 százaléka Lombardiában hunyt el, a fertőzöttek több mint 56 százaléka a tartományban betegedett meg.

A tartományi vezetők szerint a kormány hatáskörébe tartozott a karanténövezetek elrendelése. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár mai nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy 116 “vörös zónát” zártak le egész Olaszországban, és más tartományokban a helyi döntéshozók önállóan helyeztek karantén alá városokat vagy térségeket. Lombardiában a döntések háttérében politikai feszültség is húzódott az ellenzéki Liga párthoz tartozó tartományvezetők és a kormány között.

A felmérések szerint Giuseppe Conte jelenleg is ötven százalék feletti népszerűségét eddig a járvány időszakban hozott döntései növelték.

Spanyolországban átlépte a 243 ezret az igazolt fertőzöttek száma

Spanyolországban átlépte a 243 ezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napban 155 új koronavírusos esetet regisztráltak.

Egy hét alatt 25-en hunytak el a fertőzés következtében. A halálesetek összesítését a minisztérium átmenetileg felfüggesztette a héten, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

Sajtótájékoztatóján Salvador Illa egészségügyi miniszter azt mondta: 90 napja lépett életbe a járvány miatti szükségállapot, amely lehetővé tette olyan rendkívüli intézkedések bevezetését mint például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása.

Jövő hétfőtől, az ország területén elsőként, Galicia tartományban már nem lesz érvényben a szükségállapot, mivel a térség minden, ezzel kapcsolatos járványügyi előírásnak megfelel.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy megszűnnének az egészségügyi korlátozások, egyebek mellett továbbra is kötelező marad a maszkviselés minden olyan nyilvános helyen, ahol nem lehet betartani az előírt minimum másfél méternyi távolságot másoktól.

A kereskedelmi és vendéglátó egységekben, kulturális intézményekben tovább növelik a befogadható létszámot, de továbbra sem érhetik el a 100 százalékos kapacitást.

A jövő héten újabb területeken kezdhetik meg az enyhítés utolsó, hármas fázisát, amely így már összesen 34 millió embert, vagyis az ország lakosságának mintegy 75 százalékát fogja érinteni.

A szükségállapot hivatalosan június 21-ig tart, azt követően megszűnnek a belföldi utazási korlátozások, a határokat július elsején tervezik megnyitni a külföldi turisták előtt.

Az osztrákok fele tart a válság hosszú távú gazdasági következményeitől

Az osztrákok 49 százaléka tart attól, hogy a koronavírus okozta válság hosszú távon is hátrányosan érinti majd anyagi helyzetét – derül ki a Gallup Intézet péntek délután nyilvánosságra hozott felméréséből.

A Gallup Intézet interneten ezer 16 év feletti osztrák állampolgárt kérdezett meg arról, hogyan vélekedik a koronavírus-járvány következményeiről. Andrea Fronaschütz, az intézet gazdasági igazgatója elmondta, hogy a válság jelentős mértékben megváltoztatta az osztrákok értékrendjét; a korábbinál sokkal jobban szem előtt tartják a tudatos, mértékletesebb vásárlást. Megállapítható az is, hogy a lakosság bevételének csökkenésével, illetve bizonytalanná válásával aranyosan nő a társadalomban a félelem – tette hozzá.

A megkérdezettek több mint 70 százaléka vallotta azt, hogy a munkahely és az egészség fontossága megnövekedett a válság idején. Az emberek több mint fele a korábbinál jobban értékeli a helyi termékeket, és aggódik amiatt, hogy jelentős mértékben megnőhet az államadósság.

A válaszadók csaknem 40 százaléka számára hangsúlyossá vált a digitalizáció, több mint 30 százaléka számára pedig a határvédelem, az energiaellátás, az oktatási reform, az adó- és a nyugdíjreform, a klímavédelem fontossága, továbbá a bűnözés visszaszorítása.

Az emberek kevésbé tartják lényegesnek ugyanakkor a fogyasztói jogokat, a művészetek és a kultúra támogatását és a nemek közötti egyenlőséget, valamint a “luxust”.

Ausztriában összesen 16 971 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 15 985-en időközben meggyógyultak, és 675-en haltak meg a betegség szövődményeinek következtében.

Jelenleg 404 aktív beteget tartanak nyilván.

Uniós biztos: A járvány nem ért véget, további erőfeszítéseket kell tenni a közegészségügy védelme érdekében

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos ma az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek videoértekezletén arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány nem ért még véget, továbbra is ébernek kell maradni, folytatni kell a teszteléseket, valamint a fertőzéses esetek nyomon követését a közegészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

A biztos – az Európai Betegség és Járványmegelőzési Központ előrejelzéseire utalva – elmondta, hogy a járvány első hulláma túl van a tetőzésen szinte minden tagállamban, azonban a második szakasz már a következő hetekben megkezdődhet. Fokozott ellenőrzésre van szükség tehát, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása.

Kiriákidész bejelentette azt is, hogy a tagállamok “túlnyomórészt” támogatják az Európai Bizottság azon elképzelését, hogy a testület koronavírus elleni, “hatékonynak tűnő” oltóanyagokat vásárolhasson előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amelyet, az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a termelő biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll. Az előfinanszírozásra azért lenne feltétlenül szükség, mivel a befektetés, nélkül több gyógyszercég nem vállalja a pénzügyi kockázatokat, abban az esetben, ha az oltóanyag mégsem bizonyul hatékonynak.

Hozzátette, hogy a több tagállam – Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia – kétoldalú tárgyalásokat folytat gyógyszercégekkel, ami gyengítheti az unió kezdeményezést.

“Nagyon fontos, hogy ne menjünk két irányba, maradjunk együtt ugyanazon pályán. A vakcinavásárlás nem a versengésről szól, hanem mind a 27 tagállam együttműködésről.”- hangsúlyozta.

Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a franciaországi Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson a legnagyobb gyógyszercégek, amelyek koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytatnak.

Pozitív lett az ukrán elnök feleségének a tesztje

Pozitív lett koronavírusra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségének laboratóriumi tesztje, ezt maga Olena Zelenszka hozta nyilvánosságra ma közösségi portálokon.

“Jól érzem magam, de járóbeteg-kezelésben vagyok, elszigetelve a többi családtagomtól, hogy ne veszélyeztessem őket” – írta az Instagramon az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint.

Közölte, hogy férje, az ukrán elnök és két gyermekük koronavírus-tesztje negatív lett.

Az elnöki iroda közleményében megerősítette, hogy Olena Zelenszka jól van és jelenleg nincsenek tünetei. Egyelőre nem tudni, hogy hol és mikor fertőződött meg, ez ügyben járványügyi vizsgálatot folytatnak, és mindenkit, aki kapcsolatba került vele, értesítenek a lehetőségéről annak, hogy megfertőződhettek.

A hivatal kiemelte, hogy az államfő felesége minden hivatalos eseményen és otthonában is betartotta a karanténra vonatkozó szabályokat és az egészségügyi minisztériumnak a fertőzés elleni védekezésre vonatkozó ajánlásait, továbbá a biztonsági protokollnak megfelelően rendszeresen tesztelték koronavírusra. A június elején elvégzett tesztjének eredménye még negatív volt. (MTI)

Kapcsolódó: Hétfőtől Kásler szerint helyreáll az egészségügyi ellátás rendje

Operatív törzs: visszaéltek az országos tisztifőorvos és az NNK nevével

Magyarországon megint meghalt két beteg a járvány miatt

A világon 7,5 millióan fertőződtek meg és 421 ezren haltak meg

Szimbolikus keresztek a Copacabana strandon

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

Világbank: 100 millióan süllyedhetnek szélsőséges szegénységbe

Számos fertőző betegség terjedését hátráltatják a járvány miatti óvintézkedések

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!