Olaszországban március 2. óta nem volt ilyen alacsony a napi halálozások száma

Ötvenháromra csökkent a koronavírus halálos áldozatainak napi száma Olaszországban, ez a legalacsonyabb adatnak számít március 2. óta a polgári védelmi hatóság mai közlése szerint. Az országban hétfőn újranyitják a mozikat, a színházakat és a szabadtéri diszkókat is.

A halottak száma csökkent az egy nappal ezelőtti 71-hez képest. Az egyik gócpontnak tartott Emilia Romagna tartományban most először egy beteg sem hunyt el.

A járvány országszerte eddig 34 167 emberéletet követelt.

Az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 30 ezerre csökkent, a gyógyultaké 171 ezer fölé emelkedett. Valamivel több mint négyezer beteget kezelnek még kórházban, 236-an vannak továbbra is intenzív osztályon. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 236 ezret.

A halottakat is számolva 379 új fertőzöttet diagnosztizáltak a szerdai 202-höz képest. 252 esetet Lombardiában regisztráltak, ahol 25-en haltak meg.

Olaszországban 2,7 millió emberen több mint 4,4 millió vírustesztet végeztek.

A Gimbe olasz tudományos alapítvány számításai szerint a mintegy 30 ezer aktív fertőzött csak a “jéghegy csúcsa”: a fertőzöttek száma 300 ezer és 800 ezer között mozoghat, ezért jelentősen növelni kell a tesztelést.

A kormány bejelentése szerint június 15-étől óranyitják a mozikat, színházakat, valamint a szabadtéri diszkókat, ahol két méteres távolságot kell betartani.

Újraindulnak a csapatsportok edzései is.

Az ügyészség holnap hallgatja majd meg Giuseppe Conte miniszterelnököt a járványellenes intézkedések ügyében indított vizsgálata keretében. Arra keresik a választ, hogy időben zárták-e le az északi gócpontok területeit, mindenekelőtt Lombardia tartományban.

A régióban február 20-án azonosították az első fertőzöttet Codogno kórházában. Ezt követően Codognót és térségét február 23-án vesztegzár alá helyezték. Lombardia többi részében egészen március 8-ig nem korlátozták a kijárást, annak ellenére, hogy március 2-án a betegek száma már 1200 felett volt, és 38 személy veszítette életét. Mint kiderült, Codognóhoz hasonló gócpont létezett Bergamo város térségében, ahol a lakossághoz mérten a legtöbben haltak meg a járványban a világon. Lombardiában a termelés egészen március 23-ig működött. A tartományi elnök Attilio Fontana szerint a római kormány feladata volt a régió lezárása. Sajtóértesülések szerint Bergamo térségében már március első napjaiban több száz rendőr és katona állt készen a karanténövezet határainak garantálására, de a területet csak március 8-án zárták le. Addig Bergamo lakossága is szabadon mozgott, nem csak Lombardiában, hanem egész Olaszország területén. A helyi kórházakban a fertőzötteket a járvány terjedésének első hetében nem is különítették el.

Giorgio Gori bergamói polgármester szerint Lombardia most is “kozmetikázza” a járványadatokat. Ezt a tartomány kormányzója határozottan visszautasította.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy a járvány második hullámát “biztosnak nem, de lehetségesnek” tartja.

Spanyolország június végéig nem oldja fel a határain bevezetett korlátozásokat

Spanyolország június végéig nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt a határain bevezetett korlátozásokat – közölte ma a spanyol külügyminiszter.

Arancha González Laya az epidemiológiai szempontok figyelembe vételét hangsúlyozta a határnyitás időpontjának meghatározásakor.

Beszámolt arról, hogy tizenkét európai uniós tagállam külügyminiszterével közös videókonferencián egyeztetett a határnyitási tervekről a nap folyamán.

Mint mondta, a résztvevők megállapodtak abban, hogy összehangoltan, együttműködve akarnak cselekedni, kerülve az egyoldalú lépeseket.

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte a tagállamok kormányait, hogy jövő hétfőtől oldják fel a járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezetben.

Spanyolország a világon az ötödik, Európában a második az igazolt koronavírus-fertőzések számát tekintve.

A madridi egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint a nyilvántartott esetek száma 242 707. Az elmúlt egy napban 156 új fertőzöttet regisztráltak.

Egy hét alatt 32 fertőzött hunyt el. A halálesetek összesítését a szaktárca átmenetileg felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a járvány kezdete óta rendszeres heti parlamenti bizottsági meghallgatásán tájékoztatott arról, hogy eddig több 4,4 millió koronavírus-vizsgálatot végeztek el az országban.

Az Európai Bizottság a belső határok hétfői megnyitására kérte a tagállamokat

Az Európai Bizottság ma felkérte az európai uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-étől, vagyis jövő hétfőtől kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezeten belül.

A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy egyes harmadik államokban továbbra sem stabil az egészségügyi helyzet, így ebben a szakaszban nem javasolják az utazási korlátozások teljes megszüntetését. Nyomatékosította, hogy a feloldásnak mindenképp fokozatosan kell történnie, s a folyamatnak közösségi szinten összehangoltnak kell lennie.

Elmondása szerint a bizottság a tagállamokkal együttműködve objektív feltételeken alapuló listát készít olyan országokról, ahonnan engedélyezi a beutazásokat. A feltételek a járványügyi helyzetet, a távolságtartási szabályok betarthatóságát veszik figyelembe. Hangsúlyozta: a határnyitásnak kölcsönös alapon kell működnie.

“A nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia valószínűsíthetően ezen a listán lesz, mert ezekben az államokban a járványügyi helyzet hasonló, mint az EU-ban, sőt akár jobbnak is mondható” – mondta Johansson.

Az utazási korlátozásokat újra be lehet vezetni egy adott országra, ha valamilyen okból kifolyólag már nem felelnek meg ennek a feltételrendszernek. Ezenkívül a tagállamok továbbra is megtagadhatják a belépést az EU-n kívülről érkező utasok számára, akik veszélyt jelentenek a közegészségügyre, még akkor is, ha olyan országból érkeznek, amelyre vonatkozóan egyszer már megszüntették a korlátozásokat.

Johansson múlt héten arról számolt be, hogy nem minden tagállam állapodott még meg a külső határok újbóli megnyitásának feltételeiről.

Elsősorban a turizmustól nagyban függő országok, például Görögország, sürgetik a határok gyors újranyitását. Athén már bejelentette, hogy június 15-étől fogadná az Ausztráliából, Kínából és Dél-Koreából érkezőket is.

Románia jövő héttől enyhíti a beutazási feltételeket

Románia június 15-től kezdődően tovább lazítja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, ezek sorában enyhíti a beutazási feltételeket – jelentette be a mai kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök.

Jövő héttől kezdődően nem küldik már 14 napos otthoni elkülönítésbe vagy hatósági karanténba azokat a Romániába belépő utasokat, akik olyan országból érkeznek, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

Ezekkel az országokkal a légi közlekedés újraindítását is engedélyezik, és az ilyen országokból nyaralás után hazatérő román turistáknak sem kell elkülönítőbe vonulniuk. Orban példaképpen Ausztriát, Bulgáriát, és Görögországot említette.

A román miniszterelnök által említett beutazási feltételnek Magyarország is megfelel, tehát hétfőtől várhatóan nem kell otthoni vagy hatósági elkülönítőben kivárnia a betegség lappangási idejének leteltét annak, aki Magyarországról érkezik Romániába.

Románia egyébként egyelőre nem teljesíti a – külföldi mintára – bevezetett kritériumot: ehhez a csaknem húszmilliós országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez még egyszer sem csökkent százötven alá, a napi új fertőzések száma pedig az utóbbi időben többször is kétszáz fölé ugrott.

Ludovic Orban hozzátette: a járványügyi operatív törzs további lazításokról is döntött. Szintén június 15-től engedélyezik a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az óvodák és bölcsődék megnyitását, de a mozik, és a plázák játszóterei és beltéri vendéglátóhelyei zárva maradnak. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a közszállítási járműveken és minden nyilvános zárt térben.

A román miniszterelnök “nélkülözhetetlennek” nevezte azokat a jogi eszközöket, amelyek  veszélyhelyzet révén állnak a kormány rendelkezésére a járvány megfékezésében. Emiatt újabb 30 napra meg akarják hosszabbítani a június 16-án lejáró veszélyhelyzetet: erről a jövő hét elején készül határozatot elfogadni a bukaresti kormány.

Szlovénia hétfőtől újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat

Szlovénia hétfőtől újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, és engedélyezi 500 főig a tömegrendezvények megtartását – jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő csütörtökön Ljubljanában.

Kiemelte: június 15-től már autóbusszal is érkezhetnek turisták az országba, erre eddig nem volt lehetőség.

A válságstáb mai jelentése szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1488, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tizennégy napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következményeként, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2249, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 106 maradt. Az elmúlt két hétben – kedd kivételével, amikor kettővel nőtt a fertőzöttek száma – az új eset száma nem haladta meg az egyet. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2132 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 7-en vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

Zágráb és Ljubljana – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország felé.

Törökország megnyitotta a járvány miatt lezárt szárazföldi határátkelői csaknem mindegyikét

Törökország ma megnyitotta a koronavírus-járvány miatt még korábban lezárt szárazföldi határátkelői csaknem mindegyikét, azonban az iráni határátkelőhelyek továbbra is zárva maradnak a személyforgalom előtt.

Az NTV török hírtelevízió arról számolt be a belügyminisztérium rendeletére hivatkozva, hogy minden Törökországba érkezőt “egészségügyi ellenőrzésre” köteleznek, azokat pedig, akik tüneteket mutatnak vagy esetükben a hatóságok szükségét érzik, ingyenes vírustesztnek is alávetik.

Két és fél hónap szünet után az ország ma fokozatosan elkezdte újraindítani a nemzetközi légi járatokat is. Egyelőre csak Németországba, Hollandiába és az Egyesült Királyságba tartó gépek szálltak fel Isztambul repülőtereiről. Az NTV megjegyezte: kizárólag olyanok utazhatnak, akik a célországban érvényes tartózkodási engedéllyel vagy kettős állampolgársággal rendelkeznek.

A 83 milliós Törökországban jelentősen lassult a járvány terjedése az április 11-i csúcspont óta, miközben az újonnan regisztrált esetek napi száma továbbra sem csökkent 750 alá, kedden és szerdán pedig ismét ezer közelében alakult.

Az este közzétett friss adatok szerint az elmúlt napon is 987-tel emelkedett az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma, amely így elérte a 174 023-at. A napi mutató három és fél hete stagnál, május 18. óta a 786 és 1186 közötti sávban ingadozik.

A halálos áldozatok száma – miként tegnap is – 17-tel nőtt, és ezzel immár 4763-an vesztették életüket a vírusfertőzéshez köthetően. Az elhalálozások üteme meglehetősen lassan csökken, a hétfői adat 19, a keddi 18 volt.

Az intenzív ápolásra szoruló betegek száma ugyan valamelyest megint nőtt, 631-ről 643-ra, a lélegeztetőgépre szorulóké azonban ezúttal mérséklődött, 280-ról 266-ra. A gyógyultak száma 1021-gyel 147 ezer 860-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset csaknem 85 százalékát. A hatóságok eddig több mint 2,5 millió vírustesztet végeztek el.

A kis-ázsiai ország május 4-től “ellenőrzött társadalmi élet” elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra épül. A lazítások keretében nyitva tartanak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, az óvodák, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, a szállodák és a strandok is.

A legújabb enyhítések értelmében a 65 év felettiek már a hét minden napján elhagyhatják lakhelyüket 10 és 20 óra között, a 18 éven aluliakat érintő korlátozást pedig teljesen feloldották azzal a feltétellel, hogy szüleik kíséretében mozdulnak ki otthonról. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken

Magyarországon megint meghalt két beteg a járvány miatt

A világon 7,36 millióan fertőződtek meg és 416 ezren haltak meg

Spanyolországban 96, külföldről érkezett fertőzöttet azonosítottak egy hónap alatt

Franciaországban július 10-én véget érhet az egészségügyi rendkívüli állapot

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

Világbank: 100 millióan süllyedhetnek szélsőséges szegénységbe

Megszólalt az MSZP videójában szereplő mentős, Németh Athina

Számos fertőző betegség terjedését hátráltatják a járvány miatti óvintézkedések

Kásler elmagyarázta, miért nem kap minden egészségügyi dolgozó juttatást

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!