Olaszországban folyamatosan csökken a fertőzöttek és a halottak száma

Ismét száz alá csökkent a halottak napi száma Olaszországban, ahol az utóbbi huszonnégy órában diagnosztizált fertőzöttek felét továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták a polgári védelmi hatóság ma esti adatai szerint.

Kilencvenketten haltak meg egy nap alatt és így a halottak száma elérte a 32 877-t. A halottak száma majdnem három hónap után vasárnap csökkent először száz alá, de a hétvége miatt az adatokat a polgári védelem hiányosnak tartotta.

Az aktív fertőzöttek száma 55 300-ra csökkent. Közülük valamivel több mint 8 ezer beteget kezelnek még kórházban, 541-t intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 141 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 230 158-t. A halottakat is számolva 300 fertőzöttet diagnosztizáltak az egész országban, ebből 148-t Lombardiában, 48-t a szomszédos Piemontban.

Lombardiában 34-gyel emelkedett a halottak száma, miután vasárnap egy halottat sem jelentettek.

A járványgörbe folyamatosan lefele ível. Az óvintézkedések további enyhítéséről vagy esetleges szigorításáról a május 18-i újranyitástól számított két hét elteltével döntenek. Május 29-én várható a bejelentés arról, hogy június 3-tól mely tartományok között lehet majd ismét szabadon mozogni. Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a társadalmi távolságtartást nem mindig betartó fiatalok miatt, valamint a járvány esetleges terjedésétől tartanak Dél-Olaszországban is, ahol eddig éppen tartományok közötti határzárnak köszönhetően kevés fertőzöttet diagnosztizáltak.

Szicília és Szardínia kormányzója kötelező vírustesztet szorgalmazott a szigetekre érkező turisták számára, a javaslatot azonban a római kormány fenntartással fogadta. Nem talált támogatásra a kormány részéről az a kezdeményezés sem, miszerint az olaszországi utcákon, tereken, strandokon önkéntesek felügyeljék a szájmaszk viseletét és a távolságtartást. A sajtóhírt a belügyminisztérium “megalapozatlannak és káoszkeltőnek” nevezte.

Osztrák kancellár: egymilliárd eurós támogatási csomagra pályázhatnak az osztrák települések

A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét – jelentette be Sebastian Kurz kancellár ma Bécsben, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.

Sebastian Kurz hozzátette: ezáltal nemcsak a fejlesztéseket ösztönzik, hanem egyben a helyi gazdaságokat is támogatják Ausztriában.

A kancellár elmondta, hogy a koronavírus okozta válság miatt jelentősen csökkentek a települések bevételei, ennek következtében pedig több helyen felfüggesztik vagy elhalasztják a beruházásokat. Arról is beszélt, hogy a beruházások támogatásának célja egyebek mellett munkahelyek teremtése, de szempont az is, hogy a pénz legalább 20 százalékát ökológiai célú beruházásokra fordítsák.

A városok és a községek különféle projektekre nyújthatnak be pályázatot, így egyebek mellett a településeken lévő létesítmények, iskolák, óvodák, idősotthonok, sportlétesítmények, templomok, múzeumok felújítására, fejlesztésére, de a tömegközlekedés korszerűsítésére is, és emellett az energia megtakarítással kapcsolatos intézkedéseket, a szélessávú internet kiépítését is támogathatják.

A meglévő és a jövőbeni beruházásokat egyaránt támogatják; az állam átvállalhatja a projektek költségeinek akár a felét is, ha a projektet 2020. június 1-je és 2021 decembere között kezdik, vagy tavaly júniustól már megkezdték, és a koronavírus okozta válság miatt nem tudják tovább finanszírozni. A pályázatokat jövő év végéig lehet benyújtani.

Gernot Blümel pénzügyminiszter szerint a csomag a talpra állás építőköve. Az elbírálásban szerepet játszik a települések lakosságszáma, valamint a népesség eloszlása is. A tárcavezető példaként említette, hogy egy kétezres lélekszámú település, mint a Tirolban fekvő Silian, legfeljebb 200 ezer eurót, míg a 40 ezer lakossal rendelkező felső-ausztriai Steyr 4,5 millió eurót kaphat, míg Bécs akár 238 millió eurót is nyerhet a pályázaton.

A csomagot néhány napon belül a parlament elé terjesztik, és a testület várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadhatja azt.

Közben Ausztriában továbbra is csökken a koronavírussal fertőzöttek, illetve a betegek száma. Eddig 16 539-en kapták el a koronavírust; közülük 641-en haltak bele a betegség okozta szövődményekbe, 15 138-an ugyanakkor időközben meggyógyultak. Jelenleg 679 aktív beteget tartanak nyilván, közülük 139-en szorulnak kórházi kezelésre, és 31-en vannak az intenzívosztályon. Öt tartományban, Burgenlandban, Karintiában, Felső-Ausztriában, Salzburgban és Vorarlbergben már egyik fertőzöttnek sincs szüksége intenzív ápolásra.

Belgiumban folyamatosan csökken az új azonosított fertőzések szám

Belgiumban folyamatosan csökken a koronavírus-járvány okozta új azonosított fertőzések száma.

Yves Van Laethem, a belga közegészségügyi szolgálat szakértő szóvivője a járvánnyal kapcsolatos mai sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a “kedvező járványmutatók” ellenére is be kell tartani az érvényben lévő higiéniai, valamint a társadalmi távolságtartást előíró szabályokat.

“Ezek a szabályok megkerülhetetlenek ahhoz, hogy csökkentsük a korlátozások enyhítésével járó kockázatokat” – hangsúlyozta.

Az országban a hét kezdetén újabb enyhítéseket vezettek be, az iskolák újra megnyitották kapuikat az felsőosztályosok számára, illetve a börtönökben szigorú feltételek mellett a látogatás újra engedélyezett.

Pieter de Crem belügyminiszter a belga televízió VTM nevű kereskedelmi csatornáján kijelentette, hogy Belgiumban akkor sem vezetnek be újra szigorú korlátozásokat, lezárásokat, ha a járvány újabb hulláma eléri az országot.

“Ha a járvány újra erőre kap, akkor már olyan más eszközöket vetünk be, mint például kiterjedtebb tesztelés és mobiltelefonos vírusnyomkövetés. Kizártnak tartom azt, hogy újra leálljon az élet” – jelentette ki.

Yves Van Laethem szakértő azonban más véleményen volt a mai sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, ha a mobiltelefonos nyomkövetés és a kiterjedtebb tesztelés nem működik, akkor csak a szigorú korlátozások újbóli bevezetése lehet a megoldás a vírus feltartóztatására.

“Nincs még megfelelő kezelés, sem oltóanyag, abban az esetben, ha ősszel vagy télen elér minket a járvány második hulláma” – nyilatkozta.

Belgiumban tegnapról mára 250 új fertőzöttet azonosítottak és harmincketten haltak meg a járvány következtében. A 11,5 milliós lélekszámú országban eddig 57 342 esetet regisztráltak, illetve 9312-en vesztették életüket a járvány miatt.

A szomszédos Hollandiában, a helyi sajtó tájékoztatása szerint a járvánnyal összefüggő halálesetek száma egyszámjegyűre csökkent. 24 óra leforgása alatt 8-an haltak bele a Covid-19 betegségbe, ez két hónap óta az első alkalom, hogy az áldozatok napi száma 10 alatt volt.

Az új fertőzések száma 209-el 45 445-re nőtt. Az eddigi összes hivatalos fertőzéses esetek körülbelül 13 százaléka végződött halállal. Az országban közel 325 ezer tesztet hajtottak végre, ebből 25 ezret a múlt héten.

Luxemburgban az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint, tegnapról mára két új fertőzést rögzítettek, továbbá a halálesetek száma egyel 110-re nőtt. A valamivel több, mint félmillió lakost számláló nagyhercegségben közel 4000-re fertőződtek meg eddig.

Az országban több mint két hónap távtanulás után, az ország általános iskolai tanulóinak körülbelül a fele visszaülhet az iskolapadba. A tanítás továbbra is turnusokban, kisebb csoportokra osztva folyik.

Újabb enyhítéseket jelentett be a szlovák kormányfő

A koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben bevezetett újabb korlátozásokat enyhítenek vagy oldanak fel Szlovákiában szerdától, illetve a jövő héten – jelentette be Igor Matovic kormányfő mai pozsonyi sajtótájékoztatóján, miután járványügyi szakértőkkel egyeztetett.

Szlovákia szerdától az eddigi 24-ről 48 órára növeli azt az időtartamot, amelyet állampolgárai karanténkötelezettség nélkül tölthetnek a szomszédos országok többségében, illetve néhány másik országban. A múlt héten bevezetett újítás Magyarország, Ausztria, Csehország és Lengyelország mellett Horvátországra, Szlovéniára, Németországra és Svájcra terjed ki. Az időtartam bővítése egyelőre egyoldalú, arról, hogy ezt a bővítést a célországok is engedélyezzék, illetve, hogy az ő állampolgáraik is hasonló elbánásban részesüljenek Szlovákiában, még zajlanak a tárgyalások – tájékoztatott Igor Matovic.

Az enyhítések az üzleteket, szolgáltatásokat és éttermeket is érintik. A változás esetükben az eddigiekhez képest annyi, hogy míg eddig 15 négyzetméterenként legfeljebb egy vendéget engedhettek be az üzemeltetők, mostantól eltekinthetnek ettől a korlátozástól, ha biztosítani tudják, hogy vásárlóik, vendégeik között legalább 2 méteres távolságot tartanak. Ugyancsak kivonják az ideiglenesen bevezetett vasárnapi kötelező zárva tartás hatálya alól a mozikat és a színházakat.

A korlátozások feloldásának következő szakasza június 3-án lép hatályba. Ennek alapján a külső sportpályák után megnyithatnak a fedett sportlétesítmények és a nyilvános edzőtermek, illetve uszodák is. A vendéglétszámra vonatkozó jelenleg hatályos korlátozások azonban rájuk nézve is érvényben maradnak.

Közben, némi időbeli csúszással és egyelőre csak néhány határátkelőhelyen, de szombattól már elkezdődött az úgynevezett “intelligens karantén” intézményének beüzemelése. Ezzel egy mobilapplikáció önkéntes használatának feltétele mellett lehetővé vált, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet a korlátozó intézkedések részeként eddig állami intézményekben kellett tölteniük. A mobilapplikációt egyelőre csak az Android operációs rendszeren működő okostelefonokon lehet használni. A belügyminisztérium hétfő délutáni adatai szerint az “intelligens karantén” használatához szükséges regisztráció jelenleg csak a Ligetfalu-Berg és a Járfalu-Köpcsény (Kittsee) szlovák-osztrák határátkelőhelyeken, illetve a Drietoma-Starý Hrozenkov szlovák-cseh határátkelőhelyen valósítható meg. Az “intelligens karantén” intézményének lehetőségével hétfő délutánig már több mint 1300 személy élt – idézte Igor Matovic bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Szlovákiában az elmúlt napokban továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak napi átlaga: ez a szám már mintegy négy hete öt alatt van. A központi válságstáb honlapján ma közölt adatok szerint tegnap egy, az elmúlt három napban pedig együttvéve hét személynél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, így jelenleg – a korábbiakkal együtt – már 1511 fertőzött személyt vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1307-et már gyógyultnak nyilvánítottak, és a gyógyultnak nyilvánítottak száma mintegy négy hete minden nap meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már közel 160 ezer vírustesztet végeztek el.

Babis: újra megnyílnak a cseh államhatárok

Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök ma a Twitteren.

A kormány mai döntése értelmében holnaptól a cseh-német és a cseh-osztrák határon újra megnyílik minden közúti és vasúti átkelőhely. Csehországba való belépéskor azonban kötelező lesz a negatív koronavírus-teszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Az utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni. Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján azonban felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.

Szerdától kezdve a cseh és a szlovák állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírus-tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk. Az utazás célját nem kell megadni, nincs korlátozva.

“Most beszéltem Igor Matovic szlovák kormányfővel, és megállapodtunk, hogy május 27-től, tehát szerdától kezdve lehetővé tesszük a cseh és a szlovák állampolgároknak az országaink közötti utazást, amennyiben 48 órán belül visszatérnek hazájukba. Erre tesztek és karantén nélkül lesz lehetőség. Az ellenőrzést a szlovák rendőrök végeznék” – olvasható Babis bejegyzésében.

A kormány arról is döntött, hogy holnaptól kezdve az összes csehországi nemzetközi repülőtérről el lehet majd repülni a schengeni országokba, illetve fogadják az onnan érkező gépeket. Március közepétől a csehországi nemzetközi légi forgalmat a prágai Václav Havel repülőtérre korlátozták.

Törökországban átlépte a 120 ezret a gyógyultak száma

Törökországban ma elérte a 120 015-öt az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített fertőzöttjeinek a száma, miután az elmúlt 24 órában 1321 ember hagyhatta el a kórházakat – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.

Ezzel párhuzamosan viszont 987 másik ember szervezetében újonnan mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma 157 814-re nőtt. A gyógyultak teszik ki tehát az összes eset több mint 76 százalékát. A regisztrált fertőzöttek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta lassan mérséklődik, a mutató tegnap 1141-en állt, bár pénteken járt már 952-nél is.

A Koca által közölt adatok szerint ma 29-en vesztették életüket, s ezzel a halálos áldozatok száma 4369-re emelkedett. A kis-ázsiai országban a halálozások üteme április 19-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 127 ember halt meg az új koronavírus következtében. A mutató tegnap és szombaton is 32-őn állt.

Az intenzív osztályon fekvő, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma ma is csökkent, az előbbi 769-ről 756-ra, az utóbbi 385-ről 371-re.

Törökország május 4-től kezdve lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a “kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. Miközben a közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte még mindig szinte teljesen korlátozott, az enyhítések értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak, akikre korábban állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára kimozdulhatnak otthonaikból. Továbbá bizonyos feltételekkel újranyithattak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok. Megnyitottak egyúttal 16-ot a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból, de a legnépesebbek zárva maradtak, köztük Isztambul és a főváros, Ankara is. A fennmaradó 15 tartományban legalább május végéig a hétvégékre elrendelt kijárási tilalom is érvényben van, ami alkalomadtán nemcsak két-, hanem többnapos, amikor hétköznapokra eső nemzeti vagy vallási ünnepre is kiterjesztik.

Ráadásul május 23-től 26-ig a kijárási tilalom a járvány kezdete óta először a teljes országra vonatkozik, miután a muszlim szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnep alatt emberek milliói keltek volna útra autóval, hogy meglátogassák idősebb családtagjaikat, éljenek bármily távol is egymástól. A háromnapos ünnep vasárnap kezdődött.

A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 1,85 millió vírustesztet végeztek el. (MTI)

Kapcsolódó: Kásler Miklós megint az orvosokra tolta a felelősséget a kórházi ágyak kiürítése miatt

Országos tisztifőorvos: a járvány lecsengő szakaszában van

Szijjártó: ma 10 órától megnyitják a magyar-szerb határt

Már meghaladja az 5,4 milliót a fertőzöttek száma a világon

Magyarországon meghalt 5 újabb beteg a járvány miatt

Az Egyesült Államokban már több mint 1 millió 600 ezer fertőzöttet tartanak nyilván

Pintér Sándor államosítaná a háziorvosi ellátást

Kásler folytatja az életeket veszélyeztető ámokfutást

WHO: Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja