Olaszországban a gyógyultak száma több mint háromszorosa az aktív fertőzöttekének

Több mint 150 ezerre emelkedett a gyógyultak száma Olaszországban, miközben az aktív fertőzötteké 50 ezer alá csökkent a polgári védelmi hatóság tegnap esti adatai szerint. Lombardia kormányzója a tartomány határainak megnyitását sürgette június 3-tól.

A halottak száma elérte a 33 142-t. Az utóbbi egy nap alatt hetven beteg veszítette életét a korábbi 119 után, tehát az elhunytak napi száma ismét száz alá csökkent.

Az aktív fertőzöttek száma 47 986-ra csökkent, miközben a gyógyultaké elérte a 150 604-t. Az intenzív osztályokon kezeltek száma ötszáz alá csökkent.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 231 732-t. A halottakat is számolva 593 fertőzöttet diagnosztizáltak az egész országban, az egy nappal korábbi 584-hez képest. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttekből 382-t Lombardiában regisztrálták, a 70 halottból húsz a tartományban hunyt el.

A római kormánynak június 3-ig kell bejelentenie, mely tartományok határát nyitja meg. Az északi régiók országos nyitást szorgalmaznak, miközben a járványtól megkímélt déli tartományok tartanak a gócpontokból érkezők beengedésétől. Szicília és Szardínia kormányzója korábban vírustesztet szorgalmazott a szigetekre érkezők számára. Ezt Francesco Boccia a tartományokért felelős miniszter alkotmányellenesnek nevezte.

Milánó polgármestere Giuseppe Sala szerint az északolaszokat nem lehet “fertőzöttként” megbélyegezni, miközben Attilio Fontana lombardiai tartományi elnök reményét fejezte ki, hogy a régió lakosai szerdától szabadon elhagyhatják Lombardiát.

Feszültséget keltett a bolognai Gimbe tudományos alapítvány felmérése, amely szerint Lombardia, Liguria és Piemonte tartomány “kozmetikázta” adatait az újranyitás reményében, és a három régió nem áll készen határai megnyitására. Lombardia bejelentette, rágalmazásért jogi eljárást indít az alapítvánnyal szemben.

Ausztria után Svájc is bejelentette, hogy még nem nyitja meg Olaszországgal közös határait, mivel járványszempontból nem tartja biztonságos országnak.

Franciaország az Európán belüli határok június 15-i megnyitását szorgalmazza

Franciaország az Európán belüli határok június 15-i újranyitását szorgalmazza karantén előírások nélkül – jelentette be tegnap  Edouard Philippe miniszterelnök párizsi sajtótájékoztatóján, amelyen a koronavírus-járvány miatti általános karantén több mint két héttel ezelőtt megkezdett fokozatos feloldásának újabb intézkedéseit ismertette.

“A kölcsönösség elvét fogjuk ugyanakkor alkalmazni azon országokkal szemben, amelyek 14 napos karantént írnak majd elő a franciáknak” – mondta a kormányfő, aki jelezte, hogy az európai külső határokat illetően Párizs június 15-én a többi uniós tagállammal együtt közös döntést fog hozni.

A március 31-én bezárt párizsi Orly repülőtérről a bejelentés szerint június 26-án indulhatnak újra a kereskedelmi járatok, ahol – a másik fővárosi repülőtér, a Roissy – Charles de Gaulle termináljaihoz hasonlóan – hőkamerákkal fogják ellenőrizni az utasokat, akiknek kötelező lesz a maszkviselés.

“Mostantól végre ismét a szabadság lesz a szabály, és a tiltás jelenti a kivételt” – fogalmazott a miniszterelnök a lazítások második fázisának bejelentésekor.

Edouard Philippe elmondta, hogy június 2-tól megszűnik az a korlátozás, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i feloldása óta.

A vendéglátóhelyek szigorú előírások mellett jövő kedden megnyithatnak az egész országban, de a leginkább veszélyeztetett fővárosi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket.

Az éttermekben, kávéházakban és a bárokban az ott dolgozóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek pedig érkezésekor és távozáskor, illetve ha felállnak az asztaltól, kell eltakarniuk az arcukat. Egy asztalnál maximum tíz fő foglalhat helyet, legalább egy méteres távolságot kell tartani az asztalok között, és a bárokban tilos lesz állva fogyasztani.

A múzeumok és az emlékhelyek is megnyithatnak az egész országban, a kötelező maszkviselés szabályával.

A nyilvános helyeken a gyülekezést továbbra is csak tíz főig engedélyezi a kormány, és mindenhol ajánlja a maszkviselést, illetve azt, hogy aki megteheti, továbbra is otthonról dolgozzon.

Minden általános iskola megnyit június 2-án, de továbbra sem kötelező bejárni, ha a szülők úgy döntenek, a gyerekek távoktatásban is folytathatják a tanévet.

A középiskolák is megnyithatnak országszerte, Párizs kivételével, de érettségit idén nem rendeznek, a gimnazisták az év végi jegyeik alapján kapják meg az érettségi bizonyítványukat.

“A vírus még mindig jelen van, különböző szinten az ország teljes területén. A terjedését azonban jelenleg ellenőrzés alatt tartjuk” – emlékeztetett a kormányfő, aki továbbra is óvatosságra és felelősségre kérte a franciákat.

Elmondta, hogy a június 2-án életbe lépő enyhítéseket három hét múlva kiértékeli a kormány, és akkor dönt az Európában egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások esetleges további lazításairól. Addig viszont kulturális és sporteseményeket nem lehet rendezni, a mozik is június 22-én nyithatnak majd meg.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja, a Covid-19 fertőzés miatt több mint 28 600-an vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten a napi száz alá csökkent. A járvány terjedése jelentősen lelassult az elmúlt hetekben, s a korlátozások feloldásának május 11-i kezdete után sem kapott új erőre. A kórházakban ugyanakkor még mindig több mint 15 ezer fertőzöttet ápolnak, lélegeztetőgépen 1429-en voltak tegnap  este, ami 72-vel kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, és ötöde az április 9-i tetőzéskor kórházban ápolt 7200 súlyos betegnek. Az intenzív osztályokon ápoltaknak jelenleg harmada Covid-19 beteg.

Spanyolországban 182-vel nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt egy napban

Spanyolországban 182-vel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt egy napban – közölte jelentésében a spanyol egészségügyi minisztérium tegnap .

Az első, január végén regisztrált eset óta a nyilvántartott fertőzöttek száma elérte a 237 906-ot. A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 27119 ember halálához járult hozzá, 38-an az elmúlt hét napban hunytak el. A szaktárca már nem közli a napi halálozást.

Salvador Illa egészségügyi miniszter a járvány kezdete óta rendszeres heti parlamenti bizottsági meghallgatásán elmondta: az elmúlt napokban kisebb fertőzésgócok alakultak ki, Lleidában, Cuencában és Totana településen, de az egészségügyi hatóságok korán felismerték és elszigetelték a gyanús eseteket.

A La Vanguardia című katalán napilap információi szerint Lleidában egy otthoni születésnapi ünnepségen húszan kapták el a vírust.

A madridi tartományban, ahol az országban a legtöbben fertőződtek meg az elmúlt hónapokban, a helyi kormány megkezdte a felkészülést a járvány esetleges második hullámára. 1200 tonnányi egészségügyi védőfelszerelést készleteznek, amelyben például szájmaszkból 45 napra elegendő mennyiséget tesznek félre. Emellett egy új, sürgősségi kórház kialakítását tervezik, hogy kiváltsa azt a tábori kórházat, amelyet a fővárosi kiállítási- és vásárcsarnok (IFEMA) területén létesítettek a járvány idején.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az országban már 194 laboratórium alkalmas a koronavírus-vizsgálatok elvégzésére, amelyekben naponta 88 700 tesztet tudnak kielemezni.

A legnagyobb, napi 18 500-zas kapacitással Katalónia rendelkezik, 18 laboratóriumában, amelyet a madridi tartomány követ 15 ezer napi teszttel és 39 laborral.

A legkevesebb vizsgálatot a két észak-afrikai exklávé, Melilla és Ceuta egy-egy laboratóriumában tudják elvégezni, előbbiben naponta 400-at, utóbbiban 58-at.

Johnson: teljesültek a korlátozások fokozatos enyhítésének feltételei

Teljesültek a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének feltételei, és hétfőtől az eddigieknél szabadabban lehet találkozni családtagokkal és ismerősökkel – mondta tegnap  Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta tegnap  este a Downing Streeten, elmondta: a jövő héttől hatfős, nem egy háztartásban élő csoportok találkozhatnak szabadtéren, és nemcsak közterületen, hanem például magánházak kertjeiben is.

A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nem egy háztartásban élőknek továbbra is két méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A március 23-án érvénybe léptetett korlátozások alapján eddig kettőnél több, nem egy háztartásban lakó ember nem tartózkodhatott együtt közterületen, emellett a nem együtt élő családtagok és ismerősök sem látogathatták egymást.

Johnson megerősítette, hogy hétfőn megindulhat a tanítás az általános iskolák alsó tagozatainak három évfolyamán. Első lépésként a nulladik, az első és a hatodik osztályba járó gyerekek térhetnek vissza az iskolákba.

A brit miniszterelnök megerősítette azt is, hogy hétfőtől kinyithatnak a szabadtéri piacok, valamint azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő szabadtéri bemutatóterük.

Két héttel később, június 15-én az összes olyan üzlet is kinyithat, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.

Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez még mindig feltételes, és az enyhítési tervek valóra váltása elsősorban attól függ, hogy a mutatók továbbra is a koronavírus-járvány folyamatos visszaszorulását jelezzék.

A kormány által összeállított feltételrendszer sarkalatos elemei közé tartozik a halálozások és az új fertőzések számának folyamatos csökkenése, valamint az, hogy a kórházi kezelésre szorulók száma ne haladja meg az állami egészségügyi szolgálat (NHS) kapacitásait.

Johnson a tegnap  esti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelenlegi mérőszámok alapján e feltételrendszer teljesül, de a további nyitáshoz az szükséges, hogy ez így is maradjon.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a Downing Street-i tájékoztatón elmondta: a modellszámítások alapján az “R” fertőződési ráta országosan jelenleg 0,7-0,9 között van, vagyis 1 alatt jár.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a vírusfertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

Sir Patrick a járvány visszaszorulásának egyértelmű és markáns jelei között említette, hogy kedden – a legutóbbi olyan napon, amelyről teljes körű adatok vannak – már csak 475-en kerültek kórházba Covid-19 betegség miatt.

A kórházi kezelésre szoruló betegek számának napi növekedési üteme április 2-án tetőzött: aznap 3121 embert szállítottak kórházba koronavírus-tünetekkel.

Vallance elmondta azt is, hogy a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt hét nap átlagában 2312-re csökkent a május első hetében mért 5066-ról.

Az Egyesült Királyságban a tegnap  délelőtt zárult 24 órában 1887-tel nőtt az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

Tegnapig 3,9 millió szűrést végeztek országszerte, és e vizsgálatok közül 269 127-nek lett pozitív az eredménye.

Az előző este zárult 24 órában 377 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 37 837 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Belgiumban a kórházak működése visszatért a normális kerékvágásba

Belgiumban a kórházak működése visszatért a normális kerékvágásba, ma már előreláthatólag kevesebb, mint 1000 embert fognak a koronavírus okozta megbetegedéssel kezelni az egészségügyi intézményekben.

A belga közegészségügyi szolgálat tegnapi adatai szerint az ápolásra szorulók száma 1060, de egyre több ember hagyja el gyógyultan az kórházakat.

Intenzív kezelésben 208-an részesülnek, számuk minden nap mintegy 4 százalékkal csökken. Az országban szerdáról csütörtökre 31-en haltak meg, valamint 257-en fertőződtek meg, amely enyhe növekedést mutat, a hét előző napjaiban történt fertőződési arányokhoz képest.

A 11,5 millió lakost számláló Belgiumban, eddig csaknem 9400-an lettek a kór áldozatai, illetve mintegy 57 900 fertőzöttet azonosítottak. A végrehajtott tesztek száma 818 807 ebből 14 ezret az elmúlt 24 órában végeztek el.

A szomszédos Hollandiában 32-en haltak meg egy nap alatt, a járvánnyal összefüggő betegségben, míg 188 új fertőzöttet azonosítottak a közegészségügyi hatóságok. A helyi sajtó tájékoztatása szerint, a kórházi felvételek száma folyamatosan csökken, és egyre több ember hagyhatja el az intenzív ápolási részlegeket is.

A 17, 5 milliós lélekszámú országban, eddig csaknem 46 fertőzéses esetet rögzítettek, valamint 342 681 vírustesztet végeztek el.

Luxemburgban 7 új megbetegedést jeleztek a helyi közegészségügyi hatóságok, azonban új, a járvánnyal összefüggő halálesetről nem jött hír tegnap. A valamivel több, mint félmillió lakosú nagyhercegségben 950 tesztet végeztek el az elmúlt 24 órában, a járvány kezdete óta pedig összesen 71098-at.

Moszkvában a vakcina kifejlesztéséig maradhatnak érvényben a korlátozások

Moszkvában a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséig maradhatnak érvényben a járványellenes korlátozások – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere tegnap  a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

“Attól tartok, hogy az önmegóvás rendszere, amely ezeken a korlátozásokon alapul, sokáig, mindaddig fennmarad, amíg meg nem kapjuk a vakcinát” – hangoztatta.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Rosszija 1 tévécsatornának adott interjújában kifejezte reményét, hogy az oltóanyag a járvány második hullámáig elkészül.

Vlagyimir Putyin elnök az elmúlt napokban sürgette az egészségügyi tárcát, készüljön fel az októberben-novemberben várható újabb hullámra.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a vakcina klinikai tesztelésének első eredményei július végére lesznek meg. Más egészségügyi szakértői forrás szerint Oroszországban ősszel kezdődhet meg a tömeges oltás.

Szobjanyin szerint az orosz fővárosban továbbra sem rózsás a helyzet, mert még mindig napi két-háromezer új fertőzöttet diagnosztizálnak, és a gyógyultak növekvő száma ellenére továbbra is több száz súlyos beteget ápolnak a fővárosi kórházakban. Megismételte, hogy a fertőzések számát követően, időeltolódással, májusban a halálozások száma is eléri majd a csúcsot.

A polgármester tájékoztatása szerint a moszkvaiak széles körű, ingyenes tesztelése során a részvevők 14 százalékának szervezetében találták meg az új koronavírus antitestjét.

A 12,7 milliós Moszkvában a tegnap i hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzések száma 2054-gyel 173 497-re, a halálozásoké 71-gyel 2254-re, a gyógyulásoké pedig 3793-mal 71 251-re emelkedett.

A polgármester azt hangoztatta, hogy a főváros nem titkolózik a halálozási adatokkal kapcsolatban. Arra reagált ezzel, hogy korábban az egészségügyi tárca módosította nyilvántartási módszerét, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kórrendszerezési elveit véve alapul. Ennek nyomán tegnap  a moszkvai egészségügyi hatóság honlapján közlemény jelent meg, amelynek értelmében az új hivatalos részletek alapján az áprilisra vonatkozó halálozási adatot 639-ről 1561-re módosíthatják.

A moszkvai hatóság az is közölte, hogy áprilisban a Covid-19 halálozási rátája az orosz fővárosban, a számítás módszerétől függően, 1,4 vagy 2,8 százalékos volt. Az első érték azokra az esetekre vonatkozik, amelyeknél a koronavírus volt az alapvető halálok, akár pozitív, akár negatív laboratóriumi teszt esetén. A második azokra az elhunytakra értendő, akiknél a koronavírust a laboratórium kimutatta, továbbá azokra, akik igazolt Covid-19 fertőzöttként egyéb okok miatt hunytak el, még ha nem is volt tüdőgyulladásuk.

A tegnap  kiadott moszkvai tájékoztatás emlékeztetett rá, hogy New Yorkban ez az arány 10, Londonban pedig 23 százalék a városok hivatalos honlapján közzétett adatok szerint.

Marija Zaharova orosz külügy szóvivő tegnap i sajtótájékoztatóján azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a járvány elleni nemzetközi összefogás helyett dezinformációval igyekszik lejáratni az orosz erőfeszítéseket.

Kifogásolta egyebek között, hogy az amerikai diplomáciai tárca 250 ezer dolláros támogatást ajánlott fel olyan civil szervezetek, egyetemek vagy cégek számára, amelyek egy pályázat keretében jelentést készítenek egészségügyi témájú orosz félretájékoztatásról.

Az egészségügyi minisztérium tegnap  minden újszülött esetében ajánlotta a SARS-CoV-2 koronavírus-teszt elvégzését. A tárca szerint azokat a csecsemőket kötelező megvizsgálni, akiknek az anyja, vagy bárki a vele kapcsolatba lépett személyek közül megfertőződött, illetve ha ennek a gyanúja felmerült.

A tárca szerdán azt közölte, hogy a tünetmentes fertőzötteket a későbbiekben nem fogja feltüntetni a hivatalos napi statisztikákban. Tegnap  bejelentette, hogy a hidroxiklorokint kis adagokban továbbra is alkalmazni fogja a nem szívpanaszos Covid-19-betegek gyógyításában, annak ellenére, hogy a WHO felfüggesztette a szer használatát.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 8371-gyel 379 051-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 2,3 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált esetek 42,5 százaléka tünetmentes.

A halálos áldozatok száma – ez az eddigi negatív rekord – 174-gyel 4142-re nőtt, a gyógyultaké pedig ismét megelőzte az új fertőzöttek számát, és 8785-tel 150 993-ra nőtt.

Erdogan: Törökország összes tartománya megnyílik a belföldi személyforgalom előtt

Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap  Isztambulban bejelentette, hogy Törökországban június 1-től a koronavírus-járvány miatti intézkedések korábbi enyhítése ellenére lezárva tartott utolsó 15 tartomány – köztük Isztambul, Ankara és Izmir is – megnyílik a belföldi személyforgalom előtt.

A török államfő a kormányzat videokapcsolaton keresztül tartott ülését követő beszédében arra nem tért ki, hogy a szóban forgó 15 tartományra vonatkozó hétvégi kijárási tilalmakat fenntartják-e.

Erdogan egyúttal közölte: az újabb rendelkezések értelmében a 65 évnél idősebbek továbbra is csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki néhány órára otthonukból, miközben a 20 éven aluliakat is érintő állandó jellegű kijárási tilalom korhatárát 18 évre csökkentik. Hozzátette: a fiatalabb korcsoport hetente immár nem egy, hanem majd két alkalommal is sétát tehet lakhelye közelében.

A török elnök szintén jelezte, hogy június 1-től bizonyos feltételekkel újranyithatnak az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények, a strandok, az ifjúsági központok és táborok, az útmenti pihenőhelyek és a nemzeti parkok, valamint szabadtéri koncerteket is lehet tartani.

Törökország május 4-től kezdve lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a “kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. A lazítások keretében már megnyitottak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, továbbá megnyílt a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból 16, beleértve a turisták körében népszerű Antalya, Mugla és Aydin is. Az Isztambul, Ankara és Konya város között közlekedő szuperexpressz tegnap  pont két hónap szünet után indult újra, bár a járatok igénybe vételéhez június 1-ig az egészségügyi igazoláson felül a tartományi kormányzók engedélye is szükséges.

Erdogan beszéde után Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján tudatta a járvánnyal kapcsolatos tegnap i mutatókat.

A megosztott táblázatból kiderült, hogy az utóbbi 24 órában 1182 embernél diagnosztizálták az új koronavírust, ami 147-tel több, mint szerdán. A fertőzöttek száma ezzel – a világon tizedikként – átlépte a 160 ezret, egészen pontosan 160 979-re nőtt. Az újonnan regisztrált esetek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta jelentősen esett, de május 18. óta mégis inkább a stagnálás jeleit mutatja, 948 és 1186 között ingadozik.

A járvány halálos áldozatainak száma tegnap  30-cal 4461-re emelkedett. A halálozások napi száma ugyancsak stagnál, május 16. óta 23 és 44 között váltakozik. A csúcspont április 19-én volt, amikor 127 ember vesztette életét.

Az elmúlt napban az intenzív osztályon fekvő betegek száma ugyan tovább mérséklődött, 723-ról 683-ra, a lélegeztetőgépre szorulóké valamelyest nőtt, 331-ről 339-re. (Az előbbi rekordértéke április 19-én 1922, az utóbbié április 14-én 1087 volt.)

A gyógyultnak minősítettek száma 1576-tal 124 369-re emelkedett, így ők teszik ki az összes eset több mint 77 százalékát.

A 83 milliós Törökországban eddig csaknem  1,93 millió vírustesztet végeztek el. (MTI)

KapcsolódóOperatív törzs: holnaptól látogathatók a fővárosi éttermek belső terei és a szabadtéri rendezvények

A járvány Brazília őslakosok lakta területein is terjed

Az Egyesült Államokban már több mint százezer halottja van a járványnak

Gyakorlatilag hazaküldték a kórházakból meghalni a betegeket

Pert indít Kásler titkolózó minisztériuma ellen a Magyar Helsinki Bizottság

Kásler Miklós megint az orvosokra tolta a felelősséget a kórházi ágyak kiürítése miatt