Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket

Egész Olaszországban életbe léptették a tegnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket. Minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma esti bejelentése szerint.

A kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az holnap reggel életbe lép. Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tart, addig szünetel az oktatás is.

Hozzátette, nincs többe “vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. “Maradjatok otthon!” – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Közölte, az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Közölte, felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

“Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt” – mondta a miniszterelnök.

Több mint ezerötszáz új megbetegedést diagnosztizáltak egy nap alatt Olaszországban

Kilencvenhéttel emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak és több mint ezerötszázzal a diagnosztizált fertőzötteknek a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság esti tájékoztatója szerint.

A halottak száma elérte a 463-at, a diagnosztizált fertőzötteké a 9172-t; jelenleg több mint négyezer beteget kezelnek kórházban. Az elhunytak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti.

A lezárt térségekbe vezető utakon megkezdődött a ki- és belépések ellenőrzése, a milánói központi vasútállomáson hétfőn ezrek várakoztak indulásra.

Bejelentették emellett, hogy lezárták Olaszország összes sípályáját, miután sokan a munka- és oktatási szünet elrendelését vakációként értelmezték.

Péntekről szombatra több mint ezren, szombatról vasárnapra több mint ezer háromszázan, az utóbbi egy nap alatt több mint ezerötszázan betegedtek meg.

A legtöbb beteget számláló és vasárnaptól lezárt térségnek számító, 10 milliós Lombardiában a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte az 5469-et. A kórházban kezeltek között 440-en vannak intenzív osztályon: nyolc százalékuk 25 és 44 év közötti, harminchárom százalékuk 50 és 65 év közötti.

Az utóbbi huszonnégy órában 233 ember halt meg, hetvenhattal többen mint egy nappal korábban – közölte Giulio Gallera egészségügyi és jóléti tanácsos. Hangsúlyozta, hogy feloldották a két héttel ezelőtt bevezetett vesztegzárat a Lodi város közeli 10 önkormányzatban, miután a karantén megtette hatását, és jelentősen csökkent a fertőzés üteme.

Milánóban hétfőn az utcák nem voltak teljesen kihaltak, de aki csak tehette, otthon maradt, a metrókon nem utazott a szokásos tömeg. Az élelmiszerüzletek kinyitottak, a vevők egyméteres távolságra állnak egymástól, de sokan lemondtak a presszókban szokásos reggeli kávéról.

Zárva tartanak a múzeumok, mozik, templomok, ismét lezárták az egy hete újra megnyílt milánói dómot. A város központi pályaudvarán viszont ezrek várakoztak indulásra, hogy elhagyják a lezárásra ítélt térséget. Mások autóval “költöztek” át Toszkána tartományba, és megtelt “északról menekülőkkel” az üdülőhelyként ismert Elba szigete is.

A 16 millió lakost érintő vesztegzár területeire bevezető országutakon hétfő délutántól megjelentek a fegyveres erők katonái, a rendőrség és csendőrség ellenőrzési pontjai. A térségből ki- és belépni kizárólag engedéllyel lehet: az ehhez szükséges formanyomtatvány már fent van a belügyminisztérium honlapján. Hasonlóképpen ezzel az engedéllyel hagyható el a térség a vasútállomásokról és a repülőterekről is. A még a területen tartózkodó külföldiek szabadon távozhatnak, de érkezésüket nekik is indokolniuk kell. Aki megsérti az előírásokat, tehát elhagyja a kijelölt területet, vagy engedély nélkül lép be, bírságot kockáztat és több hónap börtönt is.

Két huszonéves fiatalembert a bolognai repülőtéren tartóztattak fel, miután kiderült, hogy a lezárt Parma városából érkeztek, és Madridba akartak utazni. Feljelentést tettek ellenük.

Giuseppe Conte miniszterelnök a La Repubblicának adott interjúban “sötét” időszakról beszélt, hangsúlyozva, hogy minden olasz részéről felelősségteljes hozzáállásra van szükség, mivel “ezt a harcot csakis közös elkötelezettséggel tudjuk megnyerni”.

Matteo Salvini a jobboldali ellenzék és a Liga párt vezetője, Antonio Tajani a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, valamint Matteo Renzi a kormánypárt Élő Olaszország (IV) vezetője a “vörös zóna” bővítését szorgalmazta Olaszország egész területére az északon bevezetett rendkívüli óvintézkedésekkel. Matteo Salvini ezen kívül az EU és az Európai Központi Bank (EKB) azonnali pénzügyi segítségét sürgette Olaszországnak “bármilyen áron és bármilyen összegről is legyen szó”.

Massimo Galli a fertőző betegségekre szakosodott milánói Sacco kórház főorvosa a SkyTg24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, Olaszország “még csak a kezdetén van a járványnak, a helyzet olyan, amilyen a kínai Vuhanban január elején volt”.

Gianni Rezza az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) fertőző betegségekkel foglalkozó osztályvezetője kijelentette, a járvány felütötte fejét Rómában is. A főváros is leginkább szellemvárosra emlékeztet.

A feszült helyzetben Olaszország már mintegy 30 börtönében tört ki lázadás vasárnaptól: a rabok a látogatások felfüggesztése ellen tiltakoznak, az óvintézkedések hiányára panaszkodnak, valamint amnesztiát követelnek. A déli Foggia börtönéből 50 rab megszökött, a Modena börtönében kitört lázadásban hat rab életét veszítette. Lázadás tört ki a milánói, a palermói és a római börtönökben is. A polgári védelem közölte, hogy keddtől 100 ezer szájmaszkot osztanak szét az olaszországi börtönökben.

Franciaországban már egy miniszter is megbetegedett

Az egészségügyi minisztérium esti tájékoztatása szerint a Covid-19-fertőzés országszerte 1412 embert érintett tegnap, 286-tal többet mint az előző nap. A 25 halálos áldozat között 15 férfi és 10 nő van, 21-en közülük idősebbek 70 évnél.

Franck Riester kulturális miniszter kabinetje este közölte, hogy a tárcavezető is megfertőződött az új koronavírussal. A tesztet azért végezték el nála, mert jelentkeztek a tüntetek, de jól van.

A 46 éves miniszter a kabinet feltételezése szerint a nemzetgyűlésben kaphatta el a fertőzést, ahol a múlt héten több napot is eltöltött a kulturális bizottsági ülésen, és ahol eddig öt képviselőnek és két alkalmazottnak bizonyult pozitívnak a koronavírus-tesztje. Franck Riester nem került kórházba, az otthonában helyezték karanténba.

Tovább nőtt a fertőzöttek száma Szlovákiában, több intézményt bezártak

Tovább nőtt Szlovákiában az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, az egészségügyi tárca válságstábjának hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint már hét embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést.

A fertőzéssel diagnosztizált két új személy túrócszentmártoni illetve kassai illetőségű – jelentette be hétfőn Peter Pellegrini, a távozó szlovák kormány miniszterelnöke. Elmondta: a fertőzés terjedésének megakadályozása céljából korlátozó intézkedéseket vezetnek be a nyilvános rendezvényekre, az állami szerveknek és az önkormányzatoknak a következő két hét folyamán megtiltják bármilyen sport vagy kulturális rendezvény megtartását.

Peter Pellegrini elmondta azt is, hogy a koronavírus terjedésével összefüggésben elmarad a szombati parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők mandátumainak ünnepélyes átadása is, amit keddre terveztek. Elmondta: keddtől megelőző intézkedéséként az ország összes határátkelőjén egészségügyi vizsgálatokat vezetnek be.

Az egészségügyi tárca válságstábjának hétfői döntése alapján kéthetes karanténra köteleznek minden olyan állampolgárt, aki Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból tér haza. Az ország nemzetközi repülőterein már több, mint egy hete egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast.

Ma már az egészségügyi tárca válságstábjának intézkedéseinek bejelentése előtt országszerte sok létesítmény, főleg oktatási intézmények döntöttek úgy, hogy kényszerszünetet tartanak. Elsőként Pozsonyban de később más városokban is úgy döntöttek az önkormányzatok, hogy teljes egészében vagy néhány esetre vonatkozóan ideiglenesen bezárják a hatóságuk alá tartozó kulturális intézményeket és sportcsarnokokat, és több más – a fertőzés terjedésének megelőzését célzó – intézkedést is elrendeltek. Országszerte számos nyilvános rendezvényt mondtak le vagy halasztottak el.

Eddig Szlovákiában több, mint ötszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és eddig 7 esetben mutatták ki a fertőzést. Az ország kórházaiban, a büntetésvégrehajtási intézményekben és a szociális intézményekben már több, mint egy hete látogatási tilalom van érvényben. Szlovákiában az első Covid-19 vírusfertőzést múlt hét pénteken, egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki, őt és két családtagját jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik.

Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt a fertőzöttek száma

Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma – közölte a helyi sajtó hétfőn. Mindkét ország kormánya kiterjeszti a fertőzés megfékezésének terjedését célzó intézkedéseit.

A szlovén nemzetbiztonsági tanács ülését követően Ales Sabre egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: új intézkedéseket vezetnek be, így egyebek mellett a ljubljanai repülőtéren mérni fogják az utasok hőmérsékletét, valamit az olasz-szlovén határátkelőhelyeken is fokozottabb ellenőrzést végeznek. A kormány egymilliárd euró értékben ösztönző csomagot készít elő a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítésére, valamint az Európai Unió közreműködésével félmillió szájmaszk beszerzését is kezdeményezte.

A tárcavezető hozzátette: a járványügyi szakemberek úgy ítélték meg, egyelőre nincs szükség az iskolák és az óvodák bezárására, de továbbra is hatályba marad a kormány vásárnaptól életbe léptett rendelete, amely szerint betiltják a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket. Ezt most ötszáz főről száz főre korlátozták, és pénzbírsággal sújtják azokat, akik ezt nem tartják be. Néhány egyetem – köztük a koperi és a ljubljanai – még délelőtt jelezte, hogy intézményeiben két hétre felfüggeszti az oktatást.

Külön intézkedéseket vezetnek be a dél-szlovéniai Bela Krajina és Dolenjske körzetére, ahova Metlika város egészségháza is tartozik, amelyet szombaton le kellett zárni. Az ott rendelő orvos miután Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel, valamint a városban működő idősotthon lakóival és dolgozóival. A Szlovéniában regisztrált 23 betegből hét egészségügyi alkalmazott.

Horvátországban ma Pula városában regisztráltak egy új esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt, Varasdon négy és Pulán egy fertőzöttet tartanak karanténban. Hármuknál súlyosabb lefolyású a betegség.

A válságstáb hétfői ülését követően Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentette: azok a külföldi állampolgárok, akik fertőzött olaszt területekről, Kínából és Koreából érkeznek Horvátországba, 14 napra karanténba kerülnek, a horvát állampolgároknak pedig két hétig otthon kell tartózkodniuk megfigyelés alatt. Javasolták továbbá az ezer fő feletti rendezvények elhalasztását és a sportesemények nézők nélküli megtartását.

Horvátországban eddig 344, Szlovéniában 1227 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Több mint ötven új fertőzött Hollandiában, több ezer gyermek nem mehetett iskolába

Ötvenhat új esettel 322-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Hollandiában – olvasható a holland közegészségügyi hivatal hétfői közleményében.

Az új fertőzések száma ugyan kevesebb, mint a hétvégén volt, de több mint 4000 gyermek nem mehetett iskolába, miután az észak-brabanti régió oktatási intézményeiben több oktató megbetegedett.

Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a holland gazdaság képes ellenállni a káros hatásoknak.

“Kormányunk prioritása most a közegészségügy. Ha a gazdaság helyzetét vizsgáljuk, elmondhatjuk, hogy nincs ok az aggodalomra. Alacsony munkanélküliséggel és államadóssággal, költségvetési többletünkkel ki fogjuk védeni a csapásokat” – mondta.

Hollandiában eddig két ember halt meg koronavírus okozta fertőzés miatt.

Belgiumban a közegészségügyi hivatal szerint – a ma bejelentett 39 új esettel – 239-re emelkedett a fertőzöttek száma, miközben egy előzőleg fertőzéssel kezelt páciens meggyógyult. A közlemény szerint a vírus terjedésnek mértéke “még mindig csak korlátozott”, azonban a belga sajtó hírei szerint megerősített kockázatkezelési intézkedéseket rendeltek el az országban.

Ugyancsak ma a NATO és az Európai Bizottság két munkatársát is fertőzéssel diagnosztizálták. A nemzetközi szervezetek bejelentették, hogy “megtették a szükséges óvintézkedéseket az ott dolgozók érdekében”.

Luxemburgban eddig öt fertőzöttet tartanak számon. A valamivel több mint félmillió lakost számláló ország kormánya a több mint 1000 főre tervezett rendezvények elhalasztását javasolja – írja a helyi sajtó.

Kéthetes házi karantén vár mindenkire, aki belép Izraelbe

Két hétre házi karanténba kell vonulnia hétfő estétől mindenkinek, aki belép Izraelbe – jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi televízió esti híradója.

A rendelkezés értelmében csak azokat a külföldieket engedik belépni az ország területére, akiknek van olyan izraeli tartózkodási helyük, ahol meg tudják oldani a kéthetes házi karantént.

A tévé szakértői szerint az új döntés nyomán hamarosan mintegy háromszázezer izraeli nem hagyhatja el otthonát, ami súlyos hatással lehet az izraeli gazdaságra.

Jelenleg 42 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben. Emellett Arije Deri belügyminiszter a 12-es kereskedelmi tévében bejelentette, hogy a jelenleginél jóval több vizsgálatot végeznek majd a betegek azonosítására.
Az izraeli tőzsde indexe hétfőn 6,5 százalékol esett, és 23 milliárd sékellel rekordot ért el a napi forgalom – elsősorban a pánikhangulat miatti eladások következtében.

Két hétre felfüggesztik az oktatási intézmények működését a madridi autonóm közösségben

Felfüggesztik az oktatási intézmények működését szerdától két hétre a madridi autonóm közösség területén, valamint két baszkföldi városban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Salvador Illa hangsúlyozta: a rendkívüli intézkedésre kifejezetten azokon a területeken van szükség, ahol fokozott a betegség közösségi terjedése.
Spanyolországban egy nap alatt megduplázódott a Covid-19 fertőzöttek száma és meghaladta az 1200-at. Összesen 29-en veszítették életüket, mind a veszélyeztetett csoportba tartozó idős, más betegségekben is szenvedő páciens.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy a madridi tartományban, valamint a baszk fővárosban, Vitoriában, illetve Labastida településen javasolják a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, tegyék elérhetővé a távmunkát, a rugalmasabb munkaidőt és munkabeosztásokat.

Országos szinten a tárca ösztönzi az idős emberek házi gondozását, és arra figyelmezteti a krónikus betegségben szenvedőket, hogy csökkentsék közösségi programjaikat és az otthonuktól távol töltött időt is, továbbá szorgalmazza a nem sürgős utazások elhalasztását is.

Salvador Illa hozzátette: holnap  további kiegészítő intézkedések bejelentése várható.

“Nem volt könnyű meghozni ezeket a döntéseket, de a közösség egészsége mindenek felett áll” – fogalmazott Isabel Díaz Ayuso, a madridi kormány elnöke esti sajtótájékoztatóján.

A fővárost is magába foglaló, 6,5 millió lakosú tartományból eddig 578 fertőzést jelentettek és 17 halálos áldozatot, ráadásul ezek az adatok egy nap alatt duplázódtak meg.

A több mint háromezer intézményt, mintegy 1,5 millió diákot és 120 ezer tanár érintő oktatási korlátozás mellett a régió egészségügyi intézményeiben elhalasztják az előre beütemezett, nem sürgős műtéteket és vizsgálatokat.

Az intézkedéseket két hét múlva felülvizsgálják, és ha szükséges, meghosszabbítják.

A baszk kormány tájékoztatása szerint területükön összesen 63 ezer óvodás és iskolás gyereket, valamint egyetemi tanulókat érint az intézkedés, amelyet az indokolt, hogy a 325 ezer lakosú Álava megyében meghaladta a 120-at a fertőzöttek száma.

Kiegészítő intézkedésként elrendelték a térségben minden ötezer főnél nagyobb tömegrendezvény megtartásának eseti elemzését.

A regionális kormány emellett azt kérte a tartomány minden lakójától, hogy iskolába indulás előtt mérjék meg a gyerekek testhőmérsékletét és 37 fok feletti értéknél tartsák őket otthon. Ugyanezt javasolta mindenkinek, akinek egészségügyi intézményben van dolga.

Miskolcon sem tartják meg a március 15-ei rendezvényeket

Miskolcon sem tartják meg a március 15-ei rendezvényeket a koronavírus-fertőzés veszélye miatt – közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város) polgármester hosszas egyeztetés után döntött arról, hogy a koronavírus-járvány miatt a városban függesszék fel a március 15-ére tervezett tömegrendezvényeket, megemlékezéseket – írták. A polgármester a miskolci operatív törzzsel egyeztetett, és figyelembe vette a kormány döntését is az országos rendezvények elmaradásáról.

Debrecenben is elmaradnak a március 15-ei rendezvények

Debrecenben elmaradnak a március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében – közölte az önkormányzat sajtófőnöke.

Iván Aurél tájékoztatása szerint nem tartják meg március 14-én a hagyományos fáklyás felvonulást az egyetem központi épületétől a belvárosi Déri térig tartó útvonalon, március 15-én pedig elmaradnak a Petőfi-szoborhoz, illetve a Kossuth-szoborhoz meghirdetett ünnepségek is.
Ugyanakkor a Református Nagytemplom mellett – a katonazenekar közreműködése nélkül – felvonják az országzászlót, és a város vezetői elhelyezik a koszorújukat a Kossuth-szobornál – fűzte hozzá. (MTI)

Kapcsolódó: Egy orvos szerint választaniuk kell, kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

Operatív törzs: utazási tilalom az irániaknak, aki nem működik együtt, kitoloncolhatják

Elhalasztják idén a hagyományos auschwitzi Élet menetét

Újabb 2 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon

Engedéllyel lehet csak elhagyni a lezárt észak-olaszországi térségeket

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!