Alakul a menekültek közös befogadása

Kiköthetett az Ocean Viking Lampedusán. Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetek közös mentőhajója már majdnem egy hete várt engedélyre 82 afrikai menedékkérővel a fedélzetén.

Az új olasz kormány azzal a feltétellel nyitotta meg kikötőit a mentőhajók előtt, hogy az uniós tagállamok részt vállalnak a menekültek befogadásában.

A külügyminiszter, Luigi di Maio, aki a nagyobbik kormányzópárt elnöke, azt magyarázta, hogy céljuk ugyanaz, mint amely a megelőző kormányé volt, vagyis kikényszeríteni egy új befogadási mechanizmust az Unión belül. Csak azért tudnak engedékenyebbek lenni, mert ez az új szisztéma működni látszik, több tagállam jelezte, hogy átveszi a partra szállók egy részét.

Németország és Franciaország 20-20 embert fogad, Olaszország nyolcat. Nem tudni, a többiek hova kerülnek. Az Ocean Viking egy korábbi missziójába, amikor majdnem 350 menekülőt vitt partra, beszállt Írország, Luxembourg, Portugália és Románia is.

Olasz sajtókommentárok szerint erről a rendszerről Franciaország és Németország már a nyáron döntött, és ez szerepel abban a megállapodásban is, amelyet a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter Máltán, szeptember 23-án készül aláírni. A megállapodás szerint Olaszország és Málta lesz ismét az első európai kikötő a földközi-tengeri migrációs útvonalon. Tehát az olasz kikötők megnyílnak, és ismét Olaszországra és Máltára hárul az érkezők első befogadása és azonosítása. Párizs és Berlin az érkezők 25-25 százalék befogadására kötelezi el magát, de kizárólag a menedékkérőnek minősülő személyeket vennék át.

Matteo Salvini, az előző kormány belügyminisztere, a szélsőjobboldali Liga vezetője egy korábbi mikroblogos bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben az Ocean Viking az első civil hajó, amely úgy érkezik meg olasz kikötőbe, hogy “ezt senki sem ellenzi”. Salvini kijelentette, a civilhajó érkezésével “Olaszország megadja magát az Európai Uniónak”. Hozzátette, hogy Giuseppe Conte menekülttáborrá teszi Olaszországot, és megjegyezte, hogy az Olaszországban maradó migránsokat a Liga polgármesterei vezette városok nem fogadják be. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Giuseppe Conte vezetésével megalakult az új olasz kormány

Megoldódik az olasz kormányválság

Az Eleonore civil hajó kikötött az olasz partokon, pedig megtiltották neki