Nyomoznak néhány neonáci és az ellentüntetők összecsapása miatt

Csoportos garázdaság miatt nyomoznak, miután a Városmajorban rendezett tegnapi neonáci megemlékezés után több helyen is összecsaptak a militáns szélsőjobboldaliak és az antifasiszta ellentüntetők.

Az egyik ilyen összecsapást a Blikk videósa rögzítette, így látható, ahogy a szélsőjobboldali tüntetés néhány résztvevője megközelít egy nagyobb csoport ellentüntetőt. A kisebb csapat egyik tagja egy fokoshoz hasonló tárgyat szorongat, majd némi szóváltás után támadásba lendül vele.

Ezt követően az ellentüntetők közül többen nekiesnek a kötözködő neonáciknak, majd egy darabig üldözik is őket, közben többször fizikai inzultusokkal kísérve a kergetőzést. (Azért az is érdekes, hogy a Blikk címe szerint antifasiszták támadtak a szélsőjobbosokra, miközben látszik, hogy az összecsapást a szélsőjobbosok kezdték. )

A Mérce megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya az alábbi tájékoztatást adta:

„(…) az Ön által említett rendezvényen történtekkel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az esettel összefüggésben a rendőrség válaszadásunkig egy embert állított elő.

A folyamatban lévő nyomozásról bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni.”

Ezek szerint tehát a rendőrök csoportos garázdaság miatt nyomoznak, ami bűncselekményként akár 3 év szabadságvesztést is eredményezhet. (Mérce)

Kapcsolódó: Szele Tamás – Szonja: Képriport egy demonstrációról

Megtartották a neonáci rendezvényt a Városmajorban, sok ellentüntető volt

Mégis vonulhatnak a neonáci szervezetek Budapesten

Szele Tamás: A neonáci Internacionálé

A köztévé szerint a neonácik hazafiak, az ellentüntetők migránsbarát szélsőségesek