Nincs már “migránskaraván”, a szerbek elszállították a menekülteket a határtól

Tegnap délután néhány száz menekült megindult Szerbiából – Szabadkáról és a környékről – a magyar határ felé. Az ideiglenesen lezárt határátkelőn feltorlódtak, és bár rákészültek, hogy az éjszakát ott töltik, végül a szerb hatóság hajnalban mindenkit elszállított a határtól.

A vonulást a kormánypárti média migránskaravánnak nevezte és ijesztgetett vele. A kifejezetten csendes menet résztvevői azonban hangsúlyozták is, hogy ez egy békés vonulás, és így akarják elérni, hogy továbbengedjék őket Magyarországon keresztül Nyugat-Európába, leginkább Németországba. Sokan közülük azt mondták, már régóta Szerbiában vannak.

A magyar oldalon a kerítés mögött sorban álltak rendőrök, a szerb oldalon kevés rendőr volt, és azok sem próbálták megállítani a menekülteket, senki sem akadályozta őket abban, hogy a határhoz menjenek.

Az Index helyszíni tudósítása szerint a menekültek között volt sok kisgyerek is, akiket este a szüleik a határkerítéshez küldtek a rendőrökhöz, hogy ők tartsák fel a táblákat olyan feliratokkal, mint hogy “gyermekeink jobb életet érdemelnek” és “menekültek vagyunk, nem bűnözők”, illetve azt ismételgették, hogy nyissák meg a határt.

Este a szerb védelmi miniszter is megjelent a helyszínen, és azt nyilatkozta, álhírt terjesztettek a szerbiai menekültek között arról, hogy meg fogják nyitni a magyar határt, ezért is jöttek ide ennyien az országból több helyről is. Az országban mintegy 6 ezer menekült van, akik a magyar határzár után leginkább Horvátország irányába próbáltak továbbjutni.

Hajnalban megérkeztek a szerb buszok és rendőrök, az összes menekültet elszállították a határtól. A buszok a menekülteket a befogadóközpontokba vitték.  (Index)

Kapcsolódó: Ferenc pápa védelmet és támaszt kért a menekülteknek

Német külügyminiszter: minden tagállamnak szerepet kell vállalnia a menekültek befogadásában