New York Times: Trump az orbáni úton

Egy Nobel-díjas közgazdász azt írta a New York Timesban, hogy az amerikai elnök elindult az orbáni úton, a jogállamot támadja.

Paul Krugman állandó rovatában a George Floyd halála után kialakult amerikai helyzetet elemzi, és azt írja, hogy a törvényt Trumphoz hasonlóan kevéssé tisztelő előd, Richard Nixon jobb volt, mint jelenlegi utódja.
Paul Krugman szerint az Egyesült Államokban igencsak támadás alatt áll a jogállam, valamint a demokratikus értékrendszer, így nagyon könnyű belátni, hogy az USA minden zökkenő nélkül rátérhet a magyar kormány útjára. Vagyis hogy papíron demokrácia, de valójában egypárti tekintélyuralom. Ez nem a távoli jövő, akár már az idén bekövetkezhet, ha Trump újrázni tud novemberben. Vagy ha veszít, de nem fogadja el az eredményt. Hiszen sokan segítik, miközben ösztönei autoriterek, csodál és irigyel más erős embereket, és militarizálni igyekszik a rendfenntartást. (hvg.hu)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!