Frissítve!!! Netanjahu marad az izraeli kormánypárt elnöke

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már éjfél után beharangozta előválasztási győzelmét: ő marad a Likud párt vezetője.

A kormányfő az exit poll eredményei alapján tudatta a Twitteren “hatalmas győzelmét”. A helyi média értesülései szerint a szavazatok 71 százalékát kaphatja, míg ellenfele, Gideon Szaár korábbi oktatási és belügyminiszter 28 százalékra számíthat.

Hivatalos eredmény leghamarabb ma reggel várható. A tegnapi előválasztáson a Likud 116 ezer szavazásra jogosult tagja voksolhatott százhat választási helyiségben, és döntött arról, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezesse továbbra is a pártot a március 2-ára kiírt választásokra, vagy Gideon Szaár.

Megvan a hivatalos eredmény, Netanjahu tényleg marad

Netanjahu szerezte meg a párt szavazati joggal rendelkező és a szavazáson megjelent tagjai voksainak csaknem háromnegyedét, 72,5 százalékát, Gideon Szaár volt oktatási és belügyminiszter pedig a 27,5 százalékát. Tel-Avivban szoros volt a verseny, de az ország többi részén hatalmas különbséggel vezetett a párt eddigi elnöke.

Nem sokkal a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Szaár gratulált riválisának, és azt mondta, hogy ő és támogatói Netanjahu mögé állnak a március elején esedékes előrehozott országos választásokon.

A régi-új pártelnök az urnák lezárása után a Twitteren azt üzente: nagy győzelemre vezeti a Likudot a parlamenti választásokon, és soha nem látott sikerekre Izraelt.

A párt belső elnökválasztásán a több mint 116 ezer szavazásra jogosult tag 49 százaléka vett részt a viharos időjárás ellenére, nagyrészt azért, hogy kiálljanak a pártot 2005 óta vezető Benjámin Netanjahu mellett, akit per fenyeget korrupcióért, csalásért és közhivatallal való visszaélésért.

Izraelben idén kétszer rendeztek általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik alkalommal sem tudott kormányt alakítani, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki Izraelben március másodikára. (MTI)

Kapcsolódó: Az izraeli főügyész átadta a törvényhozás elnökének a Netanjahu elleni vádiratot

Netanjahu puccskísérletnek nevezte a vádemelést, nem mond le

Az izraeli főügyész vádat emel Netanjahu ellen