Német külügyminiszter: minden tagállamnak szerepet kell vállalnia a menekültek befogadásában

Minden uniós tagállamnak szerepet kell vállalnia a menekültek befogadásában Heiko Maas német külügyminiszter szerint. A politikus olasz kollégájával, Luigi Di Maioval tartott közös sajtótájékoztatót szombaton Berlinben.


„Európai válaszra van szükségünk, aminek a közös értékeinkre, felelősségünkre és szolidaritásunkra kell alapulnia. Mindenekfelett a szolidaritásra azokkal az országokkal, ahova megérkeznek a bevándorlók, például Olaszországgal. Túl hosszú ideig hagytuk magukra őket azzal a teherrel, amit cipelniük kell” – mondta a német külügyminiszter.

Di Maio megköszönte Németország eddigi segítségét:

„Németország mindig kész segíteni az olasz partokhoz érkező migránsok szétosztásában, mindig elsőként reagál. Számos európai ország példát vehetne róla. Reméljük, hogy hamarosan ők is csatlakoznak az európai szolidaritáshoz a bevándorlás jelenségével kapcsolatban.”

Egy pénteki döntés értelmében az Európai Unió 2027-ig tízezer határőrrel erősíti meg határvédelmi ügynökségét, a Frontexet. A szervezetbe eddig a tagállamok küldték a határőröket, a jövőben azonban önálló állománya lesz, a korábbinál bővebb hatáskörrel.

Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere kijelentette, a külső határok megfelelő igazgatása elengedhetetlen a schengeni térség teljes körű működőképességének fenntartásához, valamint a migráció eredményes és humánus kezeléséhez. A rendelet szerint a külső határok igazgatása és a válságokra való reagálás céljából egy készenléti alakulat áll majd a Frontex rendelkezésére. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Konok Péter: Ember a vízben!

Törökország azzal zsarolja Európát, hogy oda küldi az Iszlám Állam harcosait

Megbilincselve deportálják a törökök a menekülteket Szíriába

(Kiemelt kép: Heiko Maas – MTI)