Német kancelláriaminiszter: a járvány fellángolásával fenyeget a nyaralási szezon

A koronavírus-járvány németországi fellángolásának veszélyét hordozza magában a nyaralási szezon a kórokozó behurcolásának kockázata miatt – emelte ki a német kancelláriaminiszter egy mai nyilatkozatában azzal kapcsolatban, hogy a kormány 26 ország esetében visszavonja az utazástól eltanácsoló figyelmeztetését.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeintung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint vezető német politikusok körében igen erős az aggodalom, hogy a határokon átívelő nemzetközi mobilitás élénkülése révén ismét kicsúszhat a járványhelyzet a hatóságok ellenőrzése alól, és megint meredek emelkedésnek indulhat a fertőzések száma, amit csak újabb súlyos korlátozó intézkedésekkel, a társadalom és a gazdaság életét megbénító korlátozásokkal lehet megállítani.
A nyaralók fertőzött területekről hazaérkezve az egész országban “szétteríthetik” a vírust, aminek hatására “nagyon gyorsan ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, amelyben szövetségi szintű lépéseket kell tenni” – mondta Helge Braun kancelláriaminiszter a FAS-nak, utalva arra, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) németországi elterjedéséhez döntően hozzájárultak a téli szünetben tett ausztriai és olaszországi síutak alatt történt fertőzések.

A kormány legfőbb célja, hogy “ilyesmi többé ne forduljon elő”, ezért igen előnyös, hogy éppen a nyaralási szezon kezdetére készült el a kormány úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazása (contact tracking app) – mondta Helge Braun.

Az alkalmazás figyelmezteti a felhasználót, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került regisztrált fertőzöttel. Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is a viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert, a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlsztő óriáscéget bízta meg a munkával. Az alkalmazást sajtóértesülések szerint kedden mutatják be, és egy nagyszabású ismeretterjesztő, népszerűsítő kampánnyal igyekeznek majd minél több németet rávenni letöltésére és használatára.

A külügyminisztérium holnap frissíti a világ valamennyi országára kiadott általános utazási figyelmeztetését. Az eddig bejelentett döntések alapján 26 országot vesznek le azon államok listájáról, ahová nyomatékosan nem javasolt beutazni német állampolgároknak. A 26 ország közé tartozik majd valamennyi EU-s tagállam, kivéve Spanyolországot, Svédországot és Finnországot, mert ezekben még beutazási korlátozások vannak érvényben. Az uniós társországok mellett Izland, Liechtenstein és Svájc is lekerül a listáról.

Az országok besorolása a járványhelyzettől függően változhat, az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést akkor adnak ki ismét, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt, és egy nagyszabású művelettel hazaszállított 240 ezer külföldön rekedt német állampolgárt.

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Németországban továbbra is alacsony a napi új fertőzések száma az áprilisi csúcshoz képest, amikor még naponta 5000-6000 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) tegnapról mára 247 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. A tartományok többségében 10 alatt volt az igazolt új fertőzések száma.

Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 186 269 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban.

A gyógyultnak minősülők becsült száma 300-zal 172 200-ra emelkedett.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8787 regisztrált fertőzött halt meg, ez 6-tal több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma 5200 körül van a 83,1 milliós országban.

Spanyolország június 21-től korlátozások nélkül fogadja az uniós állampolgárokat

Spanyolország június 21-től korlátozások nélkül fogadja az Európai Unió tagállamaiból érkezőket – jelentette ma be Pedro Sánchez miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: jövő vasárnap jár le a járvány miatt elrendelt szükségállapot, és ezzel összhangban a határokon feloldják a három hónapja bevezetett szigorításokat, a kötelező kéthetes karantént a beutazókkal szemben, illetve, hogy csak a spanyol állampolgárok, az itt élő külföldiek, a diplomaták, a személy- és áruszállítók és a határokon naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

Kivételt képez Portugália, a két ország július elsején nyitja meg határait egymás felé egy nagyszabású ünnepség keretében az állam- és kormányfők részvételével.

Spanyolország ettől a naptól kezdve fokozatosan fogadja a harmadik, vagyis nem uniós országból érkezőket is, amennyiben járványügyi helyzetük ezt lehetővé teszi – közölte a miniszterelnök.

Pedro Sánchez hangsúlyozta a gazdaság helyreállításának fontosságát, kiemelve a turizmust és az autóipart. Mint mondta, mindkét ágazat ösztönzésére tervet dolgozott ki a kormány, amelyet a jövő héten ismertet.

Az autóipar esetében több mint 3,7 milliárd eurós programról van szó, amely egyebek mellett az elektromos járművek vásárlását támogatja – tette hozzá.

Az autógyártási ágazatból származik a spanyol hazai össztermék (GDP) egytizede, az autóipar közvetlenül 650 ezer, közvetve pedig több mint kétmillió embernek ad munkát.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a vírus jelentette veszély nem múlt el, csak a járvány epicentruma került át a világ más területeire, ezért fel kell készülni a járvány esetleges második hullámára. Ennek érdekében parlamenti bizottság alakul, amely értékeli az eddigi kríziskezelést és javaslatokat tesz a szükséges intézkedésekre.

Pedro Sánchez beszámolt arról is, hogy az oktatási és az egészségügyi minisztérium javaslatot dolgozott ki a gyerekek biztonságos iskolai visszatérésére szeptembertől. Ősztől minden tanintézménynek cselekvési tervvel kell rendelkeznie fertőzésgóc kialakulásának esetére, és ennek végrehajtására felelőst kell kijelölnie.Spanyolország a világon az ötödik, Európában a második az igazolt koronavírus-fertőzések számát tekintve, szombatig összesen 243 605 esetet regisztráltak. A nyilvántartott halálos áldozatok száma 27 136.

Romániában ismét 300 fölött a napi megbetegedések száma

Romániában mára ismét 300 fölé ugrott az új típusú koronavírusos megbetegedések napi száma. Legutóbb május 9-én jegyeztek háromszáz fölötti értéket.

A stratégiai kommunikációs törzs ma kora délután közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 320 új megbetegedést és 16 halálesetet regisztráltak, miközben 84 személy hagyta el gyógyultan a kórházat.

A hivatalos adatok azt jelzik, hogy immár hatodik napja növekszik az újonnan diagnosztizált fertőzések száma. A ma közölt 320-as szám már negyedik napja nagyobb, mint az előző 30 nap átlaga, ráadásul sokkal, 74 százalékkal magasabb. Megugrott az elhalálozások száma is: míg több mint két héten át 10 körül volt a napi halálesetek száma, tegnap 14-et, ma pedig már 16-ot jelentettek.

A hét során folyamatosan nőtt az aktív esetek száma is. Míg hétfőn 4444 fertőzöttet kezeltek, mára 4870-re emelkedett a számuk.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus romániai megjelenése, február 26. óta 21 999-en fertőződtek meg az országban. Közülük 15 719-en meggyógyultak, 1410-en pedig meghaltak. A jelenleg ápolt 4870 fertőzött közül 165-en vannak intenzív osztályon.

A járványhelyzet kedvezőtlen alakulását jelző mai adatok épp egy nappal az előtt jöttek, hogy Romániában lazítják a járványügyi korlátozásokat. Így holnaptól már nem kerülnek otthoni karanténba azok, akik 17 európai ország valamelyikéből érkeznek. A felsorolt országok között van Magyarország is.

Ugyancsak holnaptól engedélyezik a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az óvodák és bölcsődék megnyitását, de a mozik és a plázák játszóterei, valamint beltéri vendéglátóhelyei zárva maradnak. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a tömegközlekedési járműveken és minden nyilvános zárt térben.

A Ludovic Orban vezette jobboldali kisebbségi kormány a jövő héten készül határozatot hozni a június 16-án lejáró veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu már pénteken kijelentette, hogy nem ért egyet a hosszabbítással. Azzal vádolta a kormányt, hogy felduzzasztja az új fertőzések adatait, hogy ezekkel gyakoroljon nyomást az ellenzékre, és érje el a veszélyhelyzet meghosszabbításának parlamenti megszavazását. (MTI)

Kapcsolódó: Kínában megint nőtt az új fertőzöttek száma

Magyarországon megint elhunyt három beteg a járvány miatt

A világon 7,78 millióan fertőződtek meg és 430 ezren haltak meg

Brazília már a második a halottak számával, de Bolsonaro még nem veszi komolyan a járványt

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Feloldották a kórházi látogatási tilalmat

Hétfőtől Kásler szerint helyreáll az egészségügyi ellátás rendje

Operatív törzs: visszaéltek az országos tisztifőorvos és az NNK nevével

Szimbolikus keresztek a Copacabana strandon

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

(Kiemelt kép: Helge Braun, a német kancelláriaminiszter)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!