Nem titkolózhat tovább az Elios, Orbán vejének volt cége

Bíróság mondta ki az Elios ügyében: ha közpénzről van szó, a közérdekű adatok nyilvánossága fontosabb lehet az üzleti titoknál.

Jogszerűtlenül tagadta meg a gyáli önkormányzat az Elios Innovatív Energetikai Zrt-vel kötött szerződés jelentős részének kiadását, derül ki egy bírósági döntésből. A Transparency International (TI) Magyarország nyert ugyanis az önkormányzattal szemben indított adatigénylési perben, az ítélet pedig olyan megállapításokra jutott, amelyek az Elios-szal szerződő más önkormányzatok adatkiadási gyakorlatában is fejleményeket hozhatnak.

Gyál 2014-ben pályázott a közvilágításának korszerűsítésére, és erre a célra 260,4 millió forint állami támogatást kapott. A város 2015-ben kötött kivitelezési szerződést az Elios Zrt.-vel 193,6 millió forint értékben. Az akkoriban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios úgy kapta meg a megbízást, hogy drágább ajánlatot adott, mint a közbeszerzésen elinduló másik ajánlattevő, utóbbit azonban kizárták az eljárásból.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint Gyál uniós pályázata felülről irányított volt, és személyi összefonódásokat is találtak a pályázók, valamint a közbeszerzés elbírálói között. Az önkormányzat azonban 2017-ben az Eleven Gyál kérése ellenére, az Elios üzleti titkainak a védelmére hivatkozva megtagadta a cég konkrét árajánlatára vonatkozó adatok kiadását.

A vállalkozás azt kérte, hogy minősítsék üzleti titoknak az ajánlatuk több fontos részletét. Erre megvan a joga, de a bíróság elsőfokú ítélete kimondta:

az üzleti titok védelménél fontosabb lehet a közérdekű adatok nyilvánossága, ha közpénzről van szó.

Így aztán most nyilvánosságra kellett hozni, hogy a kiviteli tervet 4,9 millió forintból készítették el, a korábbi lámpatesteket 24,8 millióért bontották el, az 1956 új lámpatest pedig bruttó 216,1 millió forintba került összesen.

Tiborczék tehát arattak, Gyál pedig szinte sötétbe borult

Az Eleven Gyál azt is bemutatta: a város mellékutcáinak nagy része sötétbe borult a beruházás után, mert nem minden lámpaoszlopra szereltek lámpatestet, és ezek gyengébb fényereje és kisebb hatóköre tovább rontotta a fényviszonyokat. (Index)

Kapcsolódó: Több mint 500 milliárd forintos büntetést fizethetünk a kormány korrupciója miatt

Orbán vejének régi érdekeltsége tarol Szerbiában

Orbán veje óriási állami hitelt kap

Orbán veje bagóért megvett egy kastélyt, a “volt” üzlettársa közpénzből újítja fel