Nem kapták meg az emelt bért a koronavírus-osztály ápolói

Alig több mint 100 ezer forint az ápolók fizetése a János kórház koronavírus-osztályán, pedig volt aki 200 órát dolgozott áprilisban a fertőzött betegek között.

Hiába számítottak a beígért 180 százalékos bérre, azt egyelőre nem kapták meg. Az osztályon 109 és 150 ezer forint között voltak az áprilisi munkáért kapott bérek.

Az osztályra több helyről irányítottak át egészségügyi dolgozókat, ők most csak az alapbérüket kapták meg.
A legrosszabbul azok jártak, akiknek márciusban két hetet karanténban kellett tölteniük. A 24.hu-nak nyilatkozó ápolót március 13-án küldték karanténba, miután az osztályra egy fertőzött beteg került. Akkor szinte minden ápolót és orvost két hét karanténra köteleztek arról az osztályról, volt, aki hazamehetett és otthonában, de akadt olyan is, akit a Kútvölgyi Kórházban különítettek el 14 napra.

Az ápoló arról számolt be, hogy a hasonlóan alacsony fizetést kapó kollégái között nagy a felháborodás. Remélték, hogy hónap közepén mégis elutalják majd nekik a pótlékokat, de ez nem történt meg, így sokan nehéz helyzetbe kerültek a hó vége felé.

Kedden azt jelentette be a Szent János Kórház, hogy a koronavírusos betegeket ellátó Covid-osztályokon dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját csökkentette kiemelten magas, 150 százalékos díjra a járványhelyzet javulásával. A kórház vezetése akkor azt írta: a kórház a koronavírus-járvány első napjától biztosította a kiemelt kockázatú ellátóhelyeken dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját.

A korábban beígért bruttó 500 ezer forintos juttatást sem kapták még meg. Kásler Miklós miniszter a Demokratának adott interjúban azt mondta, ezt várhatóan nyáron, a Semmelweis-napi megemlékezések környékén kapják meg az egészségügyi dolgozók. (24.hu)
Kapcsolódó: Harmadával csökkent az egészségügyi dolgozók fizetése a járvány miatt!

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!