Negyvenezer felett a járvány brit halálos áldozatainak a száma

Meghaladta mára a negyvenezret az új koronavírus okozta Covid-19-járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

A brit egészségügyi minisztérium mai ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 357 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 40 261 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója márciusban, a járvány elhatalmasodásának kezdeti időszakában még azt mondta, hogy ha a nagy-britanniai halálos áldozatok számát sikerülne húszezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Ma esti tájékoztatásában az egészségügyi tárca közölte: a ma  délelőtt végződött egy napon 207 231 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában és 1650 új fertőzést azonosítottak.

Az ismertetés szerint a járvány kezdete óta eddig elvégzett koronavírus-szűrések száma meghaladta az 5,2 milliót. A leletek közül 283 311 lett pozitív.

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta ma este a Downing Streeten, elmondta: az eddig bekövetkezett, igazoltan koronavírus-fertőzés okozta 40 ezer haláleset őt és a kormányt is a Covid-19-járvány elleni erőfeszítések megkétszerezésére készteti.

Grafikus ábrákkal illusztrált tájékoztatóján hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a halálozások napi száma – a rövid távú kilengéseket kiszűrő mozgó hétnapos átlag görbéjét tekintve – az április közepi tetőzés óta folyamatosan csökken.

A miniszter által bemutatott grafikon alapján április közepén megközelítette az ezret a koronavírus-betegség okozta napi halálesetek átlagos száma.

Hancock elmondta azt is, hogy az “R” fertőződési ráta országosan 0,7-0,9 között van. Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az átlagon belül egyes országrészekben, főleg délnyugaton és északnyugaton magasabb a fertőződési ráta, és ez további óvatosságot indokol.

A ma este ismertetett friss adatok szerint 571 beteg szorul lélegeztetőgépes kezelésre. Ez a legalacsonyabb szám a nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzése óta.

A lélegeztetőgéppel kezelt koronavírus-betegek száma egy hete 740 volt és április 12-én tetőzött: aznap 3301 páciensnek volt szüksége lélegeztetésre.

A nem intenzív ellátásban részesülőkkel együtt 7080 koronavírus-beteget kezelnek országszerte a brit kórházakban, 1205-tel kevesebbet, mint egy hete.

A kórházi kezelésre szorulók teljes száma is április 12-én tetőzött: akkor 20 699 beteg feküdt a brit kórházakban Covid-19 megbetegedés miatt.

Spanyolországban 177-tel nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt

Spanyolországban 177-tel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A szaktárca összesítése szerint eddig 240 978 esetben igazolták vizsgálatokkal a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzést.

A halálos áldozatok száma 52-vel emelkedett az elmúlt egy héten, és elérte a 27 134-et. Hivatalos napi halálozási adatokat nem közöl a minisztérium.

Spanyolországban ma éjfélkor ér véget a tíznapos nemzeti gyász, amelyet tiszteletadásként rendelt el a kormány. Délben a közintézmények előtt egyperces néma főhajtással emlékeztek az elhunytakra.

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentette: jövő hétfőtől az ország lakosságának 52 százaléka, 25 millió ember újabb jelentős könnyítéseket élvezhet, mivel lakhelyén a járványügyi korlátozások enyhítésének utolsó, hármas fázisa lép életbe.

Ebben a szakaszban eltörlik a szabadtéri sportolás és séta korosztály szerinti idősávját, húsz főig engedélyezik a gyülekezést, szabadtéren a 150 fős esküvőt. A korábbinál több vendéget fogadhatnak a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak, a múzeumok. A bevásárlóközpontokban, a szállodákban megnyithatnak a közös használatú terek és helyiségek. A korábbi bejelentéssel ellentétben mégsem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek, viszont működhetnek a kaszinók, a játéktermek.

Spanyolország 17 tartományából 12-nek teljes területén a hármas fázis lesz érvényben, így a helyi autonóm kormányok visszakapják az egészségügyi minisztériumtól a járványügyi hatásköröket, és a továbbiakban maguk dönthetnek arról, hogy mikor és milyen ütemben oldják fel vagy épp szigorítják a fennálló korlátozásokat.

Azok a területek, ahol a legtöbben fertőződtek meg a járvány során, a madridi autonóm közösség, Barcelona és térsége, továbbá Kasztília és León, az eddigi egyesből a kettes fázisba lépnek át a jövő héttől.

María Jesús Montero kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: Spanyolország és Olaszország közös levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy a közösségi határok korlátozásainak feloldása egyeztetett módon történjen “közös, világos, átlátható” járványügyi kritériumok alapján, amelyben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) kellene vezető szerepet játszania.

Spanyolország július elsejétől nyitja meg határait a nemzetközi turizmus előtt, a spanyolok belföldi szabad mozgását korlátozó szükségállapot június 21-én jár le.

Trump gazdasági fellendülést ígér 2021-ig, májusban 2,5 millió új munkahely jött létre

Donald Trump amerikai elnök pénteki sajtókonferenciáján gazdasági fellendülést ígért 2021-ig, miután májusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellenére 2,5 millió új munkahely jött létre az országban.

A szövetségi munkaügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a 2,5 millió új munkahely létrejöttével a munkanélküliség 14,7 százalékról 13,3 százalékra csökkent. Donald Trump a Fehér Házban tartott sajtókonferencián az amerikai gazdaság – elemzők által is meglepően gyorsnak minősített – kezdődő talpra állását dicsérte.

“Erre senki nem számított” – fogalmazott. – “Visszahozzuk a munkahelyeket, és jövőre még ennél is jobban fogunk állni”.

A koronavírus-járvány miatti országos leállást egy hurrikánhoz hasonlítva hangsúlyozta, hogy az igazi, nagy gazdasági fellendülés 2021-ben indulhat meg ismét.

Az elnök megjegyezte: ha az őszi elnökválasztáson a demokraták győznének, akkor a gazdaság további javulását megakasztják a várható magasabb adók és a demokrata politikusok által “új zöld megállapodás” néven szorgalmazott, elsősorban a környezetvédelemre összpontosító elképzelések.

Bejelentette, hogy a kormányzat további gazdaságélénkítő csomagot tervez, különösen szeretné segíteni  a szórakoztatóipar helyzetének javítását, és  “valamit csinálni akarunk az éttermekkel is”. Erre vonatkozóan a közeljövőben jelenti be a konkrét ösztönző intézkedéseket. Ezen kívül a személyi jövedelemadó további csökkentését is kilátásba helyezte.

Trump leszögezte, hogy az amerikai gazdaság talpra állásának jótékony hatása lesz a világgazdaságra is.

“Pozitív erő vagyunk” – mondta.

Kitért a koronavírus-járvány kezelésére is. Leszögezte, hogy a vírusfertőzés által leginkább veszélyeztetett, úgynevezett sérülékeny rétegek megóvására kell összpontosítani a figyelmet és az erőforrásokat, az egészséges amerikaiaknak pedig vissza kell térniük a munkába valamennyi tagállamban.

Megismételte, hogy ősszel az iskoláknak is újra meg kell nyitniuk kapuikat.

A Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián jelen volt Larry Kudlow gazdasági főtanácsadó, az Országos Gazdasági Bizottság vezetője. Kifejtette, hogy júniusra a mostaninál is jobb munkanélküliségi adatokra számít.

Meglátása szerint az amerikai gazdaság 20 százalékos növekedést mutat majd az év harmadik és negyedik negyedévében.

Mike Pence alelnök a CNBC televíziónak ma délelőtt adott interjújában szintén a gazdaság gyors fejlődéséről beszélt, és leszögezte, hogy a szövetségi kormányzat “kész, akar és képes is” együttműködni a tagállamokkal a koronavírus-járvány miatti megrendült gazdaságuk megsegítésében.

Franciaországban ellenőrzés alá került a járvány, de nem tűnt el teljesen

Franciaországban a koronavírus-járvány jelenleg ellenőrzés alatt van – jelentette ki ma Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke az első olyan hétvége előtt, amelyen a franciák már száz kilométernél távolabb is elhagyhatják lakóhelyüket, és a családok a járvány kezdete óta először kereshetik fel távolabb élő hozzátartozóikat, akár az idősotthonokban is.

“A vírus továbbra is jelen van, különösen néhány régióban, de nagyon lassan terjed. Ott ahol mintegy 80 ezer új eset volt naponta március elején, még a karantén előtt, jelenleg ezerre becsüljük az új esetek számát naponta” – mondta a professzor a France Inter közrádióban.

“Minden azt mutatja, hogy jelentős a csökkenés. Főleg azért, mert már minden eszközünk megvan az új esetek kiszűrésére. Tesztelünk, kidolgozott szisztéma van az elkülönítésre és a kontaktok felkutatására, és így természetesen elkerülhető a vírus szétterjedése” – hangsúlyozta az immunológus.

A professzor által vezetett tudományos tanács, amely a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos kríziskezelésben segíti a hatóságokat, négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a következő hónapokra “az ellenőrzött járványhelyzettől a kritikus romlásig”.

“Úgy gondoljuk, hogy az egyes számú forgatókönyv, azaz a járvány ellenőrzés alatt tartása a legvalószínűbb. Ez egyrészt a karantén következményei miatt van így, másrészt a vírus feltételezhetően érzékeny a hőmérséklet-változásra” – jelezte a tudományos tanács elnöke.

A jelenlegi helyzet szerint a feltárt gócpontokat az egészségügyi hatóságok kézben tartják, és fel is tudják számolni. A többi forgatókönyv szerint viszont a gócpontokat nem sikerül ellenőrzés alatt tartani, és új fertőzési láncolatok alakulnak ki, ami azt jelentené, hogy a járvány fokozatosan új erőre kap.

“Bármi is történik, az általános karantént nem fogjuk újra elrendelni Franciaországban. Az első alkalommal muszáj volt, nem volt választásunk, de túl nagy árat fizetünk érte” – hangsúlyozta.

“Biztos, hogy a lakosság még egyszer nem fogadja el (a karantént), a gazdasági következmények óriásiak lennének, és egészségügyi szempontból sem kívánatos” – hívta fel a figyelmet Jean-Francois Delfraissy, arra emlékeztetve, hogy a Covid-19-en kívül minden más betegség diagnosztikai késedelmet szenvedett az elmúlt több mint két hónapban.

“Mit csinálunk, ha a helyzet romlik? Nagy megelőzési programra van szükség” – mondta a professzor, aki az eddig egészségbiztonsági intézkedések (kötelező maszkviselés a tömegközlekedési járműveken, távolságtartás és rendszeres kézmosás) várhatóan még hosszú időre szóló betartására kért mindenkit.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter kijelentette, reméli, hogy az iskolákban enyhíteni lehet az előírásokon, miután francia szakértők szerint a gyerekek nem számítanak a vírus legfőbb hordozóinak és kevésbé is fertőződnek meg, mint a felnőttek.

A Párizs körüli Ile-de-France régióban április 14. és május 12. között több mint hatszáz gyermek részvételével készült vizsgálat megcáfolta azt a – másfajta vírusok terjedése alapján – a koronavírus-járvány kezdetén elterjedt feltételezést, miszerint a gyerekek jobban fertőznek és jobban fertőződhetnek, mint a felnőttek.

“Három-négy hónappal ezelőtt még semmit nem tudtunk erről a vírusról, de most már tudjuk, hogy a gyerekek kevésbé hordozzák a vírust és kevésbé fertőznek” – mondta Robert Cohen gyermekinfektológus az RTL kereskedelmi rádióban. A főorvos 27 gyermekorvossal együtt 605 11 évesnél fiatalabb gyerek esete alapján vonta le a következtetést.

Franciaország az európai járvány egyik fő gócpontja, a halálos áldozatok száma az egészségügyi tárca tegnap esti összesítése szerint 29 065, de az elmúlt 24 órában már csak 44-en vesztették életüket. Lélegeztetőgépen 1163-an vannak, ami 47-tel kevesebb, mint szerda este, és a súlyos esetek száma a kijárási korlátozások május 11-én megkezdett fokozatos feloldása óta sem nőtt. Az április 9-i tetőzéskor több mint 7 ezren szorultak lélegeztetőgépre.

Svájc a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja uniós határait

Svájc kormánya ma úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.

A svájci kormány május közepén jelentette be, hogy június 15-én tervezi megnyitni az Ausztriával, Németországgal és Franciaországgal közös határát. Néhány nappal később közölte, hogy július 6-áig helyre akarja állítani a szabad mozgást és az utazási szabadságot a schengeni övezet valamennyi országával.

Olaszország viszont úgy döntött, hogy június 3-án oldja fel a korlátozásokat a schengeni belső határokon három szomszédjával, ezért Róma kölcsönös lépéseket kért az érintettektől.

A svájci hatóságok eddig úgy ítélték meg, hogy túl korai feloldani az ellenőrzést az olasz határon.

Három nappal később, “tekintettel az aktuális járványügyi helyzetre”, a svájci kormány úgy vélte, hogy a belépési korlátozásokat június 15-én fel lehet oldani a teljes Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel szemben.

A döntést a schengeni államok belügyminisztereinek informális videotanácskozása után hozták meg – közölte a svájci kormány.

Szakértők szerint Belgiumban már kockázat nélkül lehet kilépni az utcára

A járványügyi szakértők szerint annyira lelassul a koronavírus terjedése Belgiumban, hogy már kockázat nélkül lehet kilépni az utcára – közölte ma a helyi sajtó.

Yves Van Laethem, a belga kormány szakértő szóvivője azt nyilatkozta, hogy a tegnapról mára elhunyt 29 áldozat ellenére elmondható, hogy a “mutatók kivétel nélkül reménykeltőek”. Hozzátette, hogy a halálesetek május közepe óta 30 százalékkal, az intenzív ellátást igénylők száma pedig 34 százalékkal csökkent.

A belga közegészségügyi szolgálat mai jelentése szerint a kórházi ápolásra újonnan felvettek már csak 3 százaléka idősotthon lakója, és a páciensek nagyobb része nem marad egy hétnél tovább az egészségügyi intézményekben. Az orvosi riasztások száma is csökkent. A múlt héten az orvosok ügyeleti hálózata százezer lakosra számítva átlagban 80 járvánnyal kapcsolatos vizsgálatot jelentett, azóta ez szám 48-ra csökkent.

Az országban 24 óra leforgása alatt 140 ember fertőződött meg, hatan hagyhatták el az intenzív ápolási osztályt. Összességében 64-en távoztak gyógyultan az egészségügyi intézményekből.

A szomszédos Hollandiában 15-en haltak meg az elmúlt 24 órában, így a halálos áldozatok száma átlépte a hatezret.

A holland sajtó arról számol be, hogy ma volt hosszú ideje először száznál kevesebb a intenzív részlegen kezeltek létszáma. A legfrissebb statisztikák szerint egy nap alatt mintegy 15 százalékkal csökkent az életveszélyes állapotban lévő betegek száma a kórházakban.

A járvány kitörése óta Hollandiában 2898 beteget ápoltak intenzív osztályon a járvány miatt. Közülük 1500-an meggyógyultak, 836-an azonban áldozatul estek a Covid-19 betegségnek.

Luxemburgban péntekre virradóra öt új esetet azonosítottak, halálos áldozatokról nem adott hírt a helyi sajtó.

Uniós biztos: július elejétől fokozatosan meg lehet nyitni az EU külső határait

Július elejétől, megfelelő óvintézkedések bevezetésével, meg lehet nyitni az Európai Unió külső határait, miután a közösségen belüli határzárakat június végig feloldottuk – jelentette ki a belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek mai videokonferenciáján.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a külső határok megnyitásának fokozatosan kell megtörténnie és a folyamatot uniós szinten össze kell hangolni – mondta Ylva Johansson.

A belső határzárak feloldásáról azt közölte, hogy a társadalmi és fizikai távolságtartásra továbbra is szükség van. Hozzátette: az egészségügyi hatóságok szerint nincs egyértelmű indok az Európai Unión belüli utazások további korlátozására, sem a határátkelőkön végzett ellenőrző intézkedésekre.

Leszögezte, hogy a legtöbb tagállam június közepétől feloldja az unión belüli határzárait, azonban tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek még nem állnak készen erre.

A videokonferencián szóba került a Málta partjainál bérelt turistahajókon vesztegelő 400 illegális bevándorló is. Johansson sürgette a tagországok belügyminisztereit, hogy mutassanak szolidaritást, és támogassák a “kicsiny országot”.

“Máltára hatalmas nyomás nehezedik az illegális bevándorlók miatt. Minden tagállamot arra bátorítok, hogy mérlegelje lehetőségeit, és segítsen a bevándorlók átvételében és elhelyezésében” – hangsúlyozta.

A biztos elmondta továbbá, hogy az uniós menekültügyi szabályok reformjáról mielőbbi egyetértést remél Európában, annak ellenére, hogy “ez nagyon kényes kérdés, mivel nagyon eltérőek a nézőpontok”.

Stagnál az új fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában is

Stagnál a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nulla és egy, utóbbiban nulla és kettő között ingadozott a napi új esetek száma az elmúlt egy hétben – derült ki a válságstábok mai sajtótájékoztatóján.

A horvát válságstáb tegnapi közlése szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2113 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 12-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen.

A közegészségügyi intézet új ajánlásokat adott ki a turistáknak. Abban az esetben, ha horvátországi tartózkodásuk alatt jelentkeznének rajtuk a Covid-19 betegség tünetei, nem hagyhatják el szálláshelyüket és értesíteniük kell szállásadójukat. Minden esetben a szállásadó köteles értesíteni a helyi járványügyi hatóságokat, legyen szó szállodáról vagy magánszállásról.

Horvátország, hogy megmentse a nyári idényt, május végén megnyitotta határait több uniós ország állampolgárai előtt.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt egy napban kettővel 1479-re nőtt az új fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon.

Szlovénia Horvátország és Magyarország után tegnap éjféltől megnyitotta határait az osztrák állampolgárok előtt is. A szlovén sajtó ugyanakkor azt közölte, hogy a határnyitás ellenére több osztrák állampolgárt fordítottak vissza ma reggel a szlovén határőrök.

Jelko Kacin kormányszóvivő mai sajtótájékoztatóján elnézést kért emiatt, mint mondta, kommunikációs hiba történt.

A félreértéseket néhány órán belül tisztázzuk, és az osztrákok ma éjféltől szabadon beléphetnek az országba – hangsúlyozta. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma

Megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők

Több mint 6,6 millióan fertőződtek meg a világon

Magyarországon elhunyt újabb 3 beteg a járvány miatt

Már félezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!