Négy év börtönre ítélték Mengyi Roland volt fideszes képviselőt

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében jogerősen háromról négy év letöltendő börtönre súlyosbította a Mengyi Roland ügyében hozott elsőfokú ítéletet. A volt fideszes országgyűlési képviselőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt ítélte el.

A vád  szerint Mengyi Roland, fideszes országgyűlési képviselő 2015-ben segített egy több százmilliós uniós pályázatot lenyúlni. A pályázatot alapvetően szociális szövetkezetek részére írták ki, Mengyi 5 plusz 5 milliót kért azért, hogy a nekik fizető vállalkozók nyerjék a pályázatot. Majd még az elnyert összeg 50 vagy 90 százalékának visszajuttatását követelte. Az arányok nem derültek ki egyértelműen mindenki számára, ezért ebből a szempontból egymásnak ellentmondó nyilatkozatok voltak.

Az elsőfokú ítélet szerint a megszerezhető 500 millió forint pályázati pénzből legkevesebb 75 millió forint költségvetési támogatást kíséreltek meg jogtalanul megszerezni, melyből az elkövetésben résztvevő mindhárom elkövetői csoport egyenként 25 millió forintban részesült volna.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint viszont a vádlottak a csaknem 500 milliós támogatás teljes összegét meg akarták szerezni.

Mengyi esetében pont azért súlyosbították az ítéletet, mert visszaélt parlamenti képviselői megbízatásával.Mengyi egyébként nem várta meg az ítélet indoklását, hanem egy tudósítás szerint sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

A vádlottak egyébként azt tervezték, hogy a következő alkalommal egy jóval nagyobb összegű, 5-8 milliárdos pályázatot csalnak el.

Mengyi Roland 2010. és 2018. között volt a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, ráadásul 2010 és 2014 között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlésének az elnöke is volt. A 2016-ban kezdett korrupciós perben ő volt a hatodrendű vádlott, de már korábban, 2011-ben is feljelentették. (Index, Wikipédia)

Kapcsolódó: Akár 8,5 év börtönt is kaphat a fideszes Simonka György

(Kiemelt kép: Mengyi még Orbánnal – Forrás: Facebook)