Nagyon drágán vett túl sok kínai lélegeztetőgépet a kormány

Nem tudni, hogy a kormány pontosan milyen lélegeztetőgépeket, mennyiért és kiknek a közvetítésével szerzett be, a döntő többségnek nincs nyoma sem a magyar, sem az uniós közbeszerzési értesítőben.

A kormány nem is válaszolt a sajtó, például a hvg.hu és a 444 kérdéseire a lélegeztetőgépek áráról, és Menczer Tamás külügyi helyettes államtitkár egy korábbi interjúban azt mondta: aki a védekezést támadja, emberéleteket kockáztat. Azt viszont elárulta, hogy több mint 300 milliárd forintért vásároltak 16 ezer lélegeztetőgépet. Ebből persze ki lehet számítani, hogy egy ilyen kínai gép átlagosan mintegy 18,7 millió forintba került. A külügy azt sem mondta meg, mennyi gép volt használhatatlan.A vásárolt mennyiség annak is legalább a kétszerese, mint amit Orbán Viktor a legrosszabb esetben szükségesnek tartott, hiszen ő áprilisban még arról beszélt, hogy a legrosszabb forgatókönyvvel számolva a járvány csúcsán 7500-8000 lélegeztetőkészülékre lehet szükség. Ráadásul több mint 2500 készülék eleve volt itthon és még ennyire sem volt szükség nálunk a járvány csúcsán.

A beszerzési folyamat összességében átláthatatlan, nem tudni milyen cégek vettek részt a beszerzésben. Orbán korábban  “fürkészeket és portyázókat” küldött védőeszközök és lélegeztetőgépek beszerzésére.

A megvett gépek egy része még nem is érkezett meg hozzánk.

A felesleget a kormány eladja, Menczer szerint Ázsiából és Afrikából is vannak érdeklődők. Ez azonban a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint csak kármentés: közel sem biztos, hogy annyiért lehet eladni, mint amennyiért megvettük, másrészt gyaníthatóan Magyarország – eladó félként – a gép szervizelését és alkatrész-utánpótlását sem tudja garantálni, ami tovább nyomhatja az árat.

Kapcsolódó: 86 lélegeztetőgépet is hozott Kínából egy repülőgép

Betegek haltak meg egy orosz kórházban keletkezett tűzben – a lélegeztetőgép gyulladhatott ki