Nagy-Britanniában megkezdődik az oltóanyag gyártása

Nagy-Britanniában megkezdődik az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltóanyag gyártása – közölte ma a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta ma este a Downing Streeten, felidézte, hogy az Oxfordi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy oltóanyagot, és az egyetem már megállapodott az AstraZeneca gyógyszeripari céggel a tesztelés alatt álló koronavírus-vakcina gyártásáról és globális forgalmazásáról arra az esetre, ha az beválik.

Hancock azonban hozzátette: az AstraZeneca “már most”, vagyis még az oltóanyag engedélyezése előtt hozzákezd a gyártáshoz annak érdekében, hogy a vakcina klinikai jóváhagyásának esetére megfelelő mennyiséget lehessen készletezni, és az egészségügyi hatóságok készen állhassanak az alkalmazásra.

A miniszter elmondta: ugyanez volt az eljárás a Dexamethasone gyógyszerrel, amelyből a kormány szintén készleteket gyűjtött, még mielőtt a klinikai próbákon bebizonyosodott a szer hatékonysága.

Peter Horby professzor, a Dexamethasone klinikai tesztprogramjának irányítója, aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik, e héten jelentette be hivatalosan, hogy a több mint hat évtizede létező, olcsó, jól ismert és biztonságos szteroidalapú gyógyszer a tesztek tanúsága szerint jelentősen csökkenti főleg a súlyos állapotban lévő, lélegeztetésre vagy oxigénellátásra szoruló koronavírus-betegek körében a halálozási kockázatot.

Horby professzor tudományos áttörésnek nevezte a tesztek eredményét, és Nagy-Britanniában szerdától már alkalmazzák a Dexamethasone-t a kórházban ápolt koronavírus-betegek kezelésében.

Matt Hancock a mai tájékoztatón elmondta: a brit kormány mellett működő immunizációs bizottság ajánlása az, hogy amint az oltóanyag hozzáférhetővé válik, elsőként a koronavírus-járvány elleni küzdelem első vonalában dolgozók, valamint a koronavírus okozta súlyos betegségeknek, illetve a halálozás kockázatának különösen kitett csoportok kaphassanak belőle.

Az egészségügyi miniszter szerint ez utóbbiak közé tartoznak mások mellett az 50 évnél idősebbek, és azok, akik krónikus szív- és vesebetegségekben szenvednek.

Hancock a tájékoztatón nem közölt részleteket a vakcina gyártásáról.

Az AstraZeneca vezérigazgatója azonban nemrégiben a BBC televíziónak elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést.

Pascal Soriot az interjúban kijelentette: számára nem kétséges, hogy a szállítás már szeptemberben megkezdődik. Ő is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcinának természetszerűleg hatékonynak kell lennie, és hatékonyságát demonstrálni is kell.

Soriot szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca az idővel folytat versenyfutást, hiszen a nagy-britanniai koronavírus-járvány immár visszavonulóban van, a vakcina hatékonyságát viszont magas fertőződési ráta esetén lehet a legmegbízhatóbban bizonyítani. Ezért az oltóanyag próbája Brazíliában és az Egyesült Államokban is elkezdődött, mivel ezekben az országokban még mindig magas a koronavírus-fertőzöttség.

A vércsoport befolyásolhatja a Covid-19 súlyosságát

A betegek génelemzése alapján egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a vércsoport befolyásolhatja a Covid-19 súlyos kimenetelét.

Több ezer európai beteg génjeinek összehasonlításával azt az eredményt kapták, hogy az A vércsoportúak betegsége nagyobb eséllyel volt súlyos, mint a 0 vércsoportúaké.

A New England Journal of Medicine című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány nem igazolta a vércsoporttal való összefüggést, de megerősítette a megfigyelést, amelyet egy korábbi kínai tanulmányban a témában tettek.

“Nagyon fontos lehet ez az összefüggés” – mondta  Parameswaran Hari, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem vérspecialistája.

Az olasz, spanyol, dán, német és más országbeli tudósok bevonásával készült tanulmány mintegy kétezer súlyos koronavírusos beteg egyes génjeit hasonlította össze több ezer olyan emberével, akik egészségesek voltak, a Covid-19 enyhe tüneteit hordozták vagy tünetmentesen estek át a fertőzésen.

Hat gén változatait hozták összefüggésbe a súlyos betegség valószínűségével, olyanok is voltak ezek között, amelyek szerepet játszottak abban, hogy ki mennyire lehet érzékeny a vírusfertőzésre. A vércsoportokat is vizsgálták.

Számos kutató jó ideje elemzi, miért lesznek egyesek súlyos betegek az új típusú koronavírustól, mások pedig alig érzik meg. Úgy tűnik, az idős kor növeli a kockázatot és a férfiak is sebezhetőbbek, de a tudósok más tényezők után is kutatnak.

Négy fő vércsoport létezik: A, B, AB és 0, ezeket “a vörösvértestek felszínén lévő fehérjék alapján kategorizálják” – mondta Mary Horowitz, a Nemzetközi Vér- és Csontvelő-transzplantációs Kutatóközpont tudományos igazgatója.

A 0-s vércsoportú emberek hajlamosabbak arra, hogy bizonyos fehérjéket idegenként azonosítsanak, ez a vírus felszínén lévő fehérjékre is igaz. Az új koronavírus egy rokona okozta 2003-as SARS-járvány idején megfigyelték, hogy a 0-s vércsoportúak kisebb eséllyel lettek súlyos betegek” – magyarázta Hari.

A vércsoportok az egyéb betegségekre való fogékonyságot is befolyásolják, ilyenek a kolera, az E. coli baktérium okozta visszatérő húgyúti fertőzés, valamint a H. pylori miatti fekély és gyomorrák – mondta David Valle, a bostoni Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem genetikai intézetének igazgatója.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) eközben leállította hidroxiklorokin nevű maláriaellenes szerrel végzett kutatásokat, mivel tesztjeik alapján a hatóanyag nem csökkentette a halálozások számát a Covid-19 súlyos formájában szenvedők körében.

A szert – egyéb, HIV, ebola és szklerózis multiplex elleni anyagokkal együtt – 35 országban több mint 3500 páciens bevonásával kutatták, hogy hatásosak-e az új koronavírus okozta Covid-19-cel szemben.

Az Amerikai Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) hétfőn vonta vissza a Covid-19-ben szenvedő páciensek hidroxoklorokines kezelésére kiadott különleges engedélyét, mivel “valószínűtlen” az eddigi tudományos ismeretek alapján, hogy tüdőmegbetegedés ellen hatásos lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselője tiltakozott a Nápolyban tartott tömeges ünneplés miatt

Gyalázatnak nevezte a labdarúgó Olasz Kupa döntőjének megnyerése miatt Nápoly városában, minden óvintézkedés felrúgásával rendezett tömeges ünneplést ma Ranieri Guerra, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese. Az intenzív osztályokon április 7. óta először nőtt a kezeltek száma a polgári védelem esti adatai szerint.

Ranieri Guerra, az olasz közszolgálati televízióban ítélte el a tegnap este Nápolyban történteket. A helyi labdarúgócsapat, a Napoli szurkolói az Olasz Kupa megszerzését ünnepelve elözönlötték a város utcáit,  semmilyen óvintézkedést nem tartva tiszteletben. Nem tartották be a minimális távolságtartást és szájmaszkot sem viseltek.

A polgári védelmi hatóság adatai szerint április 7. óta először emelkedett az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. Öt új fertőzött került lélegeztetőgépre, az adatot mégis figyelemre méltónak nevezték, hiszen több mint két hónap óta nem fordult elő, hogy a súlyos betegek száma egy nap alatt nem csökkent, hanem emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 23 101, a gyógyultaké túllépte a 180 ezret. Kórházban valamivel több mint 2800 beteget kezelnek. A halottak száma egy nap alatt 66-tal emelkedett, így elérte a 34 514-et. A halottak száma több nap után ismét ötven fölé ugrott.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 238 159-t. Egy nap alatt 333 új fertőzöttet szűrtek, közülük 216-ot továbbra is Lombardia tartományban, ahol 36 beteg halt meg. A korábbi napokkal ellentétben csak négy tartományban nem szűrtek új fertőzöttet a korábbi kilenchez képest.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) adatai szerint február óta valamivel több mint 3800 kiskorú betegedett meg a Covid-19 fertőzésben. Közülük 2,4 százalék szorult kórházi kezelésre.

Belgiumban több iskolát újra be kellett zárni a fertőzések miatt

Belgiumban három iskolát újra be kellett zárni a tanulók körében előforduló koronavírusos esetek miatt – írta ma a helyi sajtó.

Az iskolák a vallon és flamand tartomány keleti részén, továbbá Brüsszelben találhatóak. A diákok szüleit tegnap  este tájékoztatták az intézkedésről, és a hatóságok felkérték őket, hogy két hétig tartsák gyerekeit karanténfelügyelet alatt. Az iskolák csak szeptember elején nyitnak ki újra. A felnőtteket, akik közvetlen kapcsolatban voltak a fertőzött gyermekekkel, szintén karanténra kötelezték.

Az országban a járvány egy nap alatt tíz halálos áldozatot követelt, míg 104 új fertőzöttet regisztráltak. A legtöbb esetet továbbra is a flamand régióból jelentik.

A szomszédos Hollandiában a helyi sajtó arról számol be, hogy ma rekordalacsony volt az intenzív kórházi részlegekben kezelt páciensek száma a vírus ottani elterjedése óta. Ernst Kuipers, a holland ápolók szövetségének elnöke szerint az ország legtöbb intenzív egységében már nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget.

Hollandiában mára virradóra négy ember halt meg a járvány okozta megbetegedésben, az új fertőzöttek száma 115-tel bővült.

Luxemburgban hat új esetet jelentett ma a helyi közegészségügyi hatóság. Tizenhárom beteget ápolnak a kórházakban, intenzív ellátásban már csak ketten részesülnek. Halálesetről már hetek óta nincs hír a valamivel több mint félmillió lakost számláló nagyhercegségből. (MTI)

Kapcsolódó: Merkel: minél hamarabb meg kell állapodni az uniós helyreállítási alapról

Magyarországon megint meghalt egy beteg a járvány miatt

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, megszűnt a vásárlási időkorlát

A világon 8 349 519 a fertőzöttek száma, és csaknem 449 ezren haltak meg

Az országos tisztifőorvos nem tart többé napi sajtótájékoztatót

Jelentősen csökkenti a járvány miatti halálozás kockázatát egy már létező gyógyszer

Megkétszereződött a forgalom a magyar-román határon

Tíz vakcina már a humán tesztelés szakaszában van

Spanyolországban bezzeg olyan az “országos tisztifőorvos”, hogy ikonná vált

Brazília már a második a halottak számával, de Bolsonaro még nem veszi komolyan a járványt

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!