Moszkva veszi át az amerikai csapatok helyét Észak-Szíriában

Az orosz csapatok is átlépték az Eufrátesz folyót és megérkeztek a török határ mentén fekvő Kobane városához, hogy megállítsák a török előrenyomulást, és megvédjék az eddig ellenük harcoló kurdokat. A szír kormányerők ugyanezért már kedden bevonultak a 60 kilométerre fekvő Manbídzsba és Rakkába.

Moszkva saját bevallása szerint azért küldött katonákat Szíriába, hogy kitöltse az amerikaiak távozása miatt kialakult űrt, valamint megakadályozza Damaszkusz és Ankara fegyveres összecsapását. Az orosz csapatok több magára hagyott amerikai bázist is elfoglaltak, éppen ezért kedden az USA légi ereje lebombázott Kobane mellett egy cementgyárat, ahol még lőszereket tárolt.

Donald Trumpot sokan bírálták a csapatkivonások miatt, de ő erre csak annyit válaszolt, hogy

Ez nem a mi határunk és a kurdok sem angyalok.

Donald Trump
amerikai elnök

 

Viszont levélben kérte Erdogan török elnököt, hogy “ne legyen kemény fiú, ne legyen ostoba”. Majd belengette: gazdasági szankciókkal fogja sújtani Törökországot, ha nem lesz sikeres Mike Pence alelnök Ankarai tárgyalása és folytatódik az észak-szíriai offenzíva.

Trump az október 9-i keltezésű levélben azt írta, hogy meg akar állapodni Erdogannal, mert tudja, hogy a török elnök nem akar felelős lenni többezer ember haláláért, ő pedig nem akarja megsemmisíteni a török gazdaságot – de megteszi, ha kell. (Euronews. Index)

Kapcsolódó: Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Északkelet-Szíriában

Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot

A brutális török invázió célja Nagytörökország

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!