Frissítve!!! Milanovic nyert a horvát elnökválasztáson

A csaknem végleges hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját.

A horvát választási bizottság által 99 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint Milanovic a szavazatok 52,69 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje pedig 47,31 százalékát szerezte meg.

Két héttel ezelőtt, az elnökválasztás első fordulójában is Milanovic győzött: akkor a voksok 29,55 százalékát gyűjtötte be, míg Grabar-Kitarovic 26,65 százalékkal került a második helyre.

A második fordulóban a szavazásra jogosultak 54,97 százaléka, mintegy 2 millió 29 ezer ember járult az urnák elé.

Már az exit-poll adatok szerint is egyértelmű volt Milanovic győzelme

Az exit-poll adatokat a Nova TV kereskedelmi csatorna az urnák zárása, este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Milanovic a leadott voksok 53,25 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje pedig a szavazatok 46,75 százalékát szerezte meg.

Politikai elemzők szerint a hivatalos eredmények valószínűleg ugyanazt mutatják majd mint az exit poll, a második fordulóban Milanovic győzött.

Milanovic eredményváró rendezvényén már ünnepelnek, Grabar-Kitarovic kampánystábja láthatóan csalódott. Az exit poll eredmények után Ivan Anusic, Grabar-Kitarovic kampányfőnöke a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ezt a különbséget valószínűleg már nem lehet behozni.

Az elnökválasztás második fordulójában délután fél ötig 300 ezerrel többen szavaztak mint az első fordulóban. A részvételi arány 43,52 százalékos volt, ami megközelíti a parlamenti választások alkalmával szokásos arányt.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este nyolc órától hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.

A mostani eredmény azután született, hogy december 22-én, az elnökválasztás első fordulójában Milanović meglepetésszerűen a legtöbb szavazatot kapta, míg Grabar-Kitarović dolgát egy másik jobboldali jelölt, a szlavóniai Miroslav Škoro is nehezítette. (MTI)

Kapcsolódó: Horvátországban megkezdődött a szavazás

Zoran Milanovic vagy Kolinda Grabar-Kitarovic lesz a horvát elnök

Horvát elnökválasztás: az exit poll szerint semmi meglepő nem történt

Elnökválasztás kezdődött Horvátországban

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!