Mészárosék Mátrai erőműve inkább nem termelt áramot, hogy ne nőjön a veszteség

Hat milliárd forint veszteséggel adják át Mészáros Lőrincék a Mátrai Erőmű Zrt.-t az állami vevőnek, és az MVM rögtön kiváltja Mészárosék 5 milliárd forintos hitelét. A tegnapi közgyűlésen azonban kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó.

Minél több áramot termel, annál nagyobb a vesztesége a Mátrai Erőmű Zrt-nek. Ráadásul ebben a formájában nem is működhet már sokáig, több százmilliárd forintos beruházással valahogy zéró karbonkibocsátásúvá kellene varázsolni. Ezt a feladványt vette a nyakába az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt., amikor tavaly karácsony előtt szerződést kötött Magyarország második legnagyobb áramtermelőjének megvételére Orbán haverjának érdekeltségével. Az erőműben 72,6 százalékos tulajdonos Mátra Energy Holding Zrt.-t vásárolták ki. Az állami cég pontosan tudta, mit csinál, hiszen addig tulajdonostársak voltak, az MVM 26,1 százalék felett rendelkezett a visontai cégben.

Pontosan tudhatta tehát azt, amit a kisrészvényesek csak a tegnapi közgyűlésen láthattak: Mészáros Lőrinc és csapata kezében a Mátrai Erőmű tavaly kevesebb áramot termelt, viszont jóval nagyobb veszteséget hozott össze, mint egy évvel korábban.

Az áram egy részét a piacról vette, majd továbbadta, a saját termelését visszafogta. 57 százalékos kihasználtsággal üzemeltek a blokkok, azaz nem sokkal több, mint félgőzzel működött a visontai erőmű.

Halmi Tamás leköszönő igazgatósági elnök egy kisrészvényes kérdésére a termelés visszaesését azzal magyarázta, hogy erre az évre esett az egyik nagy blokk karbantartása, ami így hosszabb időre kiesett a termelésből. De más oka is volt annak, hogy nem pörgették a termelést: „nem volt értelme, csak a mínuszt növeli”. Megdrágult a széndioxidkvóta, és ez veszteségbe döntötte a 2018 májusában megszerzett céget. Összességében 77 milliárd forint árbevételt és 5,9 milliárd forint veszteséget hozott 2019. (24.hu)

Kapcsolódó: Már hivatalos: Mészáros Lőrinc cége eladja a Mátrai Erőművet az MVM-nek

Orbán haverja továbbra is a leggazdagabb magyar

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!