Merkel: minél hamarabb meg kell állapodni az uniós helyreállítási alapról

Határozottan és gyorsan kell tenni az Európai Unióban (EU) a koronavírus-járvány miatt keletkezett válság leküzdéséért, és még a nyári törvényhozási szünet előtt meg kellene állapodni a következő hétéves költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról – mondta Angela Merkel német kancellár ma a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A júliusban kezdődő német soros EU-elnökség programját és a holnapi EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány az EU történetének legnagyobb kihívása, amelyet egyetlen tagállam sem tud megválaszolni egyedül.

Soha nem volt még annyira fontos az összetartás és a szolidaritás, mint most. Csak “együtt és egymásért” cselekedve lehet megbirkózni a kihívással. “Nem lehetünk naívak, az antidemokratikus erők, a radikális, autoriter mozgalmak arra várnak, hogy gazdasági válság legyen”, amelyet felhasználhatnak céljaikra – mondta a német kancellár, aláhúzva: a küzdelem a tartós fejlődésért az EU valamennyi térségében “politikai eszköz a populisták és a radikálisok ellen”.

Kifejtette: a járványra adott első reflexszerű válaszok “ésszerűtlen” módon tagállami szintűek voltak, és egyáltalán nem európaiak, ami megmutatja, hogy az európai egységfolyamat oly sok évtized után is még “törékeny”, és az EU “sérülékeny”. Ezért most nemcsak a járvány hatásainak kivédéséért, hanem az EU ellenálló képességének erősítéséért is küzdeni kell, és meg kell akadályozni a “szétfejlődést”, a tagállamok közötti gazdasági egyenlőtlenségek erősödését. Erre szolgál az Európai Bizottság javaslata a hétéves költségvetés részeként tervezett helyreállítási alapról, amelyről a holnapi EU-csúcson megkezdik, majd az Európai Tanács elnökének szervezésében később folytatják az egyeztetéseket, remélhetőleg konstruktív, együttműködő légkörben.

Aláhúzta, hogy koronavírus-járvány révén keletkezett válság kezelésének eredményeitől függ az EU polgárainak jóléte és a közösség nemzetközi szerepe. Ráadásul az EU többszörös kihívás előtt áll, a járvány mellett két korszakos jelentőségű folyamattal, az éghajlatváltozással és az élet egyre több területét átformáló digitalizációval is meg kell birkóznia – tette hozzá Angela Merkel.

A digitalizációval kapcsolatban kiemelte, hogy a járványveszély elmúltával nem szabad visszatérni a munkavégzés, az értékteremtés korábbi formáihoz, hanem tovább kell vinni a járvány miatti kényszerhelyzetben vett lendületet, hogy megerősödjenek a biztos munkahelyeket kínáló kreatív, versenyképes vállalatok. Az éghajlatváltozással kapcsolatban elmondta: a német soros elnökség arra törekszik, hogy az EU-ban mindenütt jogi kötelezettségként írják elő az úgynevezett klímasemlegesség elérését 2050-re.

A soros elnökség külpolitikai programjáról szólva hangsúlyozta: a világjárvány drámai következményei megkövetelik, hogy az EU vállaljon nagyobb felelősséget a globális ügyekben. “A világnak szüksége van Európa erős szavára az emberi méltóság, a demokrácia és a szabadság védelméhez” – fogalmazott.

A program egyik központi eleme az EU és Kína kapcsolata. Az ázsiai ország “stratégiai partner”, amelyhez valamennyi EU-tagországnak egységesen, közös elvek alapján kell viszonyulnia, mert csak így lehet hatékonyan képviselni az európai értékeket és érvényesíteni az érdekeket. Kínával “nyitott párbeszédet” kell folytatni olyan témákról is, mint az éghajlatvédelem, a jogállamiság, az emberi jogok helyzete és Hongkong jövője.

További súlyponti elem az EU és a járvány társadalmi és gazdasági hatásait különösen megszenvedő Afrika kapcsolata – mondta a kancellár, kiemelve, hogy Afrikát nem mindig csak gondok forrásaként, hanem “a jövő kontinenseként” kell kezelni.

Karanténba kerültek a cseh főváros vezetői

Kéthetes házi karanténba kényszerült mától a cseh főváros egész vezetősége és a városi hivatal több munkatársa, miután Petr Hlubucek főpolgármester-helyettesnél kimutatták a koronavírusos fertőzést. Mintegy három-négy tucatnyi emberről van szó.

A fertőzés következtében a fővárosi önkormányzati szervek következő napokra tervezett üléseit lemondták, és folyamatban van mindenkinek a tesztelése, aki az utóbbi napokban kapcsolatba került a főpolgármester-helyettessel. Karanténba került a parlamenti alsóház két prágai tagja is, mert találkozott Hlubucekkel, Radek Vondrácek házelnök ezért felszólította a képviselőket, hogy a tárgyalóteremben ismét csak arcmaszkkal jelenjenek meg.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy július elsejétől megszűnik az arcmaszkok kötelező használata a tömegközlekedési eszközökön is. Ez alól kivétel lehet Prága és az észak-morvaországi Karviná, ahol a Darkov bányában az utóbbi hetekben több mint 400 fertőzést mutattak ki – erről később születik döntés.

Csehországban március elsején mutatták ki az első koronavírusos fertőzést. Ma reggelig mintegy 10 150-en fertőződtek meg, közülük több mint 7500-an már kigyógyultak a betegségből. A Covid-19 betegség eddig 333 halálos áldozatot követelt az országban.

Napról napra rekordot dönt Ukrajnában az új fertőzöttek száma

Ukrajnában ismét rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma, amely a járvány kitörése óta először haladta meg a 800-at – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket ma az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 829 új esettel 34 063 nőtt, az elhunytaké 23 újabb halálos áldozattal 966-ra emelkedett, miközben eddig 15 447-en gyógyultak meg a betegségből, közülük 504-en az elmúlt napon.

Ezzel tegnap egy héten belül harmadszorra döntötte meg a korábbi rekordot az új fertőzöttek száma. A megelőző napon 758 új esetet vettek nyilvántartásba és rekord számú halálesetet, 31-gyet jelentettek, ezelőtt pedig péntekről szombatra jegyeztek fel 753 új beteget. Tavasszal a fertőzöttek napi növekménye még 300 és 500 közötti volt Ukrajnában.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy az elmúlt napban 21 204 tesztet végeztek el az országban, ebből 12 106 PCR-tesztet és 9098 antitestszűrést.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese mai tájékoztatóján kijelentette, hogy az utóbbi időben Ukrajnában olyan jelentős mértékben nőtt meg koronavírus-fertőzések száma, amely meghaladja a világ átlagát. Magyarázata szerint ennek oka a karanténkorlátozások enyhítése és nem az, hogy több tesztet végeznek. Emlékeztetett arra, hogy egyebek mellett nemrég újraindult a metró a nagyvárosokban és más közösségi közlekedési eszközök, valamint kinyitottak az óvodák. “Ezt követően, figyelembe véve az inkubációs periódust, a betegek száma növekedni kezdett” – fogalmazott.

A legtöbb új beteget előző nap megint a nyugati országrészből jelentették, Lviv megyéből 171-et, Kárpátaljáról 74-et és Rivne megyéből 73-at.

Kárpátalja megyében a minisztérium adatai szerint eddig 1882 fertőzöttet azonosítottak. Az elhunytak száma öt újabb halálos áldozattal 51-re emelkedett, miközben eddig 772-en győzték le a kórt. (MTI)

Kapcsolódó: Magyarországon megint meghalt egy beteg a járvány miatt

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, megszűnt a vásárlási időkorlát

A világon 8 349 519 a fertőzöttek száma, és csaknem 449 ezren haltak meg

Az országos tisztifőorvos nem tart többé napi sajtótájékoztatót

Jelentősen csökkenti a járvány miatti halálozás kockázatát egy már létező gyógyszer

Megkétszereződött a forgalom a magyar-román határon

Tíz vakcina már a humán tesztelés szakaszában van

Spanyolországban bezzeg olyan az “országos tisztifőorvos”, hogy ikonná vált

Brazília már a második a halottak számával, de Bolsonaro még nem veszi komolyan a járványt

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!