Menekültek ezrei rekedtek az Európai Unió határán

Súlyos humanitárius katasztrófa fenyeget az Európai Unió határán, miután Törökország útjára engedett több tízezer menekültet, akiket az Unió egyáltalán nem szándékozik beengedni.

A Tagesschau szerint mára virradóra mintegy 13 000 menekült torlódott fel a görög határnál, akik a szabadban voltak kénytelenek tölteni a fagyos éjszakát.

Az ENSZ migrációs szervezete, az IOM szerint több, mint 13 000 menekült érkezett a török-görög határra, miután Ankara a szíriai konfliktus eszkalálódásának hatására úgy döntött, ismét ideje azzal revolverezni az EU-t, hogy útjára bocsátja a területén veszteglő, gyakorlatilag fogva tartott menekülteket.

A 212 kilométeres határszakaszon több, akár háromezer főt számláló csoportokban várakoznak a menekültek, nők, férfiak vegyesen, sok a kisgyerekes család is, akik cudar és méltatlan körülmények között kell, hogy várják, hogyan döntenek a sorsukról az őket eszközként használó hatalmak.

Az ENSZ migrációs szervezete ruhát és egyéb készleteket oszt ki, mivel éjszaka a hőmérséklet fagypont alá is süllyed és jeges szelek fújnak.

A török külügyminiszter, Süleyman Soylu szerint szombat este kilenc óráig – az IOM számításaival szemben – több, mint 36 000 menekült lépte át a határt, köszönhetően a török kormány azon döntésének, miszerint a továbbiakban nem kívánja feltartóztatni a menekülteket.

Az  Európai Unió a görög és bolgár határszakasz megerősítésével, és a Frontex erejének összpontosításával reagál, hogy a menekülteket az Unió területén kívül tartsák. Görögországban azonban már ott van a válság: a szigeteken felállított menekülttáborokban embertelen körülmények között él nagyjából negyvenezer ember, közülük húszezren Moria szigetén, egy háromezer főre tervezett intézményben – az emberek földön alszanak, összezsúfolva, sokszor kitéve az időjárás viszontagságainak.

Magyarország határozatlan időre felfüggeszti a menekültek beengedését a tranzitzónába

“Összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között” – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatón. Közölte azt is, hogy Magyarország ezért határozatlan időre felfüggeszti az “illegális migránsok” beengedését a tranzitzónába.

Bakondi György azt állította: az “illegális migránsok” zöme Iránból, vagy Iránon keresztül érkezik. Kiemelte, hogy Irán a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja, ott sok megbetegedés és haláleset is történt. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti új emberek beengedését a tranzitzónába az ott lévő 321 ember és az ország védelme érdekében. (Mérce, MTI)

Kapcsolódó: Törökország már tényleg átengedi a menekülteket

(Kiemelt kép: menekültek az Európai Unió határán – Tagesschau)