Megvan az első gyógyult fertőzött Magyarországon

Megvan az első gyógyult koronavírus-fertőzött Magyarországon – jelentette be a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs mai ülése utáni budapesti sajtótájékoztatón.

Szlávik János elmondta: meggyógyult az egyik, karanténban lévő iráni állampolgár, akinek a sorozatban elvégzett tesztjei negatívak lettek; valószínűleg a nap folyamán elhagyhatja a kórházat.

MTI/Mónus Márton

Karácsony: bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak

Bezárnak a főváros fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester ma Budapesten, a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón.

Mától felfüggesztik az előadásokat minden fővárosi fenntartású moziban és színházban, továbbá szüneteltetik a szolgáltatásokat a múzeumokban és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében – közölte a főpolgármester.

Azt mondta, bármennyire is súlyosan érinti a döntés a fővárosi intézményhálózatot, meg kell tenni ezt a lépést, hogy a járványveszélyt a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni tudják.

Karácsony Gergely kiemelte, a közösségi közlekedésben is megtesznek mindent, hogy a koronavírus-járvány miatt felmerülő kockázatokat csökkentsék. Ennek érdekében holnaptól megszüntetik a jegyárusítást a járműveken, tehát a munkavállalók védelme érdekében nem lehet majd a járművezetőktől jegyet venni – közölte.

Megjegyezte, tegnap döntöttek arról, hogy átmenetileg felfüggesztik az érintett tömegközlekedési járatokon az elsőajtós felszállást, így elkerülve az esetleges tumultust, az utasok minden ajtón felszállhatnak.

Karácsony Gergely közölte: a főváros a kormánynak és a budapesti munkaadóknak azt javasolja, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy egy központi intézkedés révén rugalmasabb munkakezdést alakítsanak ki, azaz ne a csúcsidőben kelljen a legtöbb embernek a tömegközlekedést használnia, így csökkentve a közösségi közlekedésben a kockázatokat.

A főpolgármester a munkaadókat arra kérte, hogy a lehető legtöbb munkavállalójuknak biztosítsák az otthonról való dolgozás lehetőségét.

Karácsony Gergely közölte, a fővárosi önkormányzat a közösségi közlekedés járművein és az információs táblákon tájékoztatja az elkövetkező napokban az utasokat a védekezéssel kapcsolatos aktualitásokról.

Elmondta azt is, a kormánytól szeretnének kérni egy pandémiás protokolltervet a közösségi közlekedésre vonatkozóan.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a fővárosi önkormányzat együttműködik a központi kormányzattal, amelynek döntéseit követően határozzák meg a fővárosi lépéseket. Ugyanakkor – mondta – “nagyon sokszor” úgy érzik, hogy nincsenek a megfelelő információk birtokában.

Hangsúlyozta: a döntéseiket transzparens módon hozzák meg és minden kormányzati döntést a lehető legszigorúbban értelmezik a végrehajtáskor.

“Nem szeretnénk innen tanácsokat osztogatni a kormányzatnak, de úgy érezzük, hogy az elmúlt időszakban meghozott döntések valószínűleg nem fogják kiállni az idő próbáját, és újabb bátor döntésekre lesz szükség” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy mindenben a kormány döntéseinek megfelelően, fegyelmezetten járnak el.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi gyógyfürdőkre nem vonatkozik korlátozás, de ebben választ várnak az operatív törzstől.

A közlekedést érintően országszerte több intézkedést hoztak

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a repülőtereken és a határokon életbe léptetett szigorítások mellett országszerte több, a közlekedést érintő intézkedést hoztak.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tegnap kora délután jelentette be, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében.

Ennek nyomán ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.

Továbbá beutazási tilalom lépett életben a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Magyarország területére nem léphetnek be a járvány gócpontjának számító országokból (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán) érkező nem magyar állampolgárok. Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű.

A koronavírus miatt kedden fertőtlenítést végeztek a teljes gyorsforgalmi úthálózaton és a pihenőkben.

A MÁV korábban azt közölte: a vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, amelynek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket. Ezt most kiemelten, fokozott ellenőrzés mellett végzik. Azt írták: állandó kapcsolatot tartanak a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon, biztosítva a szükséges feltételeket.

A vasúttársaság korábban azt is közölte: több nemzetközi járat menetideje nőhet a koronavírus elleni védekezés miatti határellenőrzés miatt.

Közleményük szerint az Ausztria, Szlovénia és Horvátország felől érkező vonatok esetében kell számítani a késésekre, miután mától visszaállítják a schengeni övezeten belüli határellenőrzést. A határvizsgálati intézkedések pedig megnövelhetik a menetidőt.

A légiközlekedést érintően már korábban több légitársaság törölt számos járatot. A budapesti és debreceni repülőtereken több országból érkezőket is vizsgálják, egyes városokból egyáltalán nem fogadnak járatokat. A Budapest Airport arról is tájékoztatott: folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a hatóságokkal, a repülőtéren szórólapokkal, valamint információs táblákkal tájékoztatják az utasokat a legfontosabb tudnivalókról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat. Hangsúlyozták: a repülőtér-üzemeltető jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, továbbá biztosítani tudják a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

Mindemellett a fővárosban és számos kisebb és nagyobb városban – köztük Tatabányán, Szegeden, Miskolcon – a közösségi közlekedést érintően is változtatásokat vezettek be. Gyakrabban fertőtlenítenek, több helyen felfüggesztették az első ajtós felszállást. A fővárosban a közösségi közlekedési szolgáltatók arra biztatják az utasokat, hogy minél gyakrabban nyissák ki a járművek ablakait, mert ez is jelentősen hozzájárul a szellőzéshez. Az elsőajtós felszállási rend felfüggesztése Budapesten mintegy kétszáz fővárosi autóbusz- és trolibusz-vonalat érint.

Az ügyészségeken is megelőző intézkedéseket hoztak

Az új koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében különböző intézkedéseket rendelt el az ügyészségeken Polt Péter legfőbb ügyész.

Ennek értelmében, ha az ügyészségi alkalmazott vagy hozzátartozója külföldről visszatért, akkor a dolgozónak lehetőség szerint biztosítani kell kétheti időtartamra az otthoni munkavégzést. Ennek hiányában két hétre – jellemzően tíz munkanapra – a dolgozónak szabadságot kell kiadni, vagy lehetővé kell tenni számára a munkahelyen az elkülönített elhelyezést.

A  60 év feletti, és a krónikus vagy súlyos betegséggel küzdők, továbbá a várandós ügyészségi alkalmazottak esetében az ügyészség biztosítja az otthondolgozást.

A legfőbb ügyész rendelkezése szerint már e hét hétfőtől elmaradnak az ügyészség által szervezett továbbképzési programok, külső továbbképzéseken az ügyészségi dolgozók nem vehetnek részt.

A fellebbviteli főügyészségek és a főügyészségek évértékelő értekezleteit sem tartják meg.

Az ügyészség a kormányzati intézkedéseket folyamatosan nyomon követi, és szükség esetén további intézkedéseket tesz a kollégák egészségének megóvása és megőrzése érdekében – áll a közleményben.

Tóth Bertalan: az MSZP javaslatcsomagot terjeszt a parlament elé

Az MSZP az egészségügyet, a munkavállalókat, az időseket és a gyerekeket érintő javaslatcsomagot terjeszt be a koronavírus miatt az Országgyűlésnek – közölte az ellenzéki párt elnöke, frakcióvezetője ma Budapesten sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan bejelentette azt is, hogy elmarad pártja szombatra tervezett kongresszusa.

A politikus a válság gazdasági és társadalmi hatásainak mérséklése érdekében javasolta az azonnali rezsicsökkentést, a munkanélküli ellátás idejének növelését, azonnali, 6,5 százalékos nyugdíjemelést és kézfertőtlenítők kihelyezését a tömegközlekedési eszközökön.

Az esetleges iskolabezárások miatt a szülők érdekében kezdeményezte a munkaügyi szabályok módosítását. Nagyobb szerepvállalásra, a termeléskiesés ellenére munkavállalóik megtartására szólította fel a multinacionális cégeket, amelyek az elmúlt években 1000 milliárd forintot hordtak ki az országból.

Tóth Bertalan azt mondta, a jogszabályok és bírósági határozatok kötelezik az MSZP-t alapszabálya módosítására, és bár tudták volna biztosítani a szabadtéri kongresszus feltételeit, de belső konzultációk után a szombatra tervezett kongresszust elhalasztják.

Kérdésre válaszolva elmondta, a halasztásról az elnökség pénteken dönt, mivel megtalálták azokat a jogi megoldásokat, amely az alapszabály módosításának csúszása miatt megvédi az MSZP-t az ügyészség és a számvevőszék vegzálásától.

Az MSZP elnöke a koronavírussal kapcsolatos javaslataikról közölte, azért nyújtják be hétfőn a parlamentnek azokat országgyűlési határozati javaslat formájába, mert úgy látják, a kormány késve hozta meg intézkedéseit, amelyek elégtelenek.

Kezdeményezte, hogy a kormány azonnal erősítse meg a háziorvosi rendszert, a prevenciós szolgáltatásokat, továbbá használják a szűrőbuszokat a koronavírustesztekre. Megjegyezte, a környező országokban nagyságrendekkel több tesztet végeztek el.

Gyorsítani kell az egészségügyi intézmények, kórházak műszerbeszerzéseit, minden közintézményt és tömegközlekedési járművet el kell látni kézfertőtlenítővel és kötelezővé kell tenni a kézfertőtlenítést – sorolta javaslataikat. Hozzátette: a kormány a veszélyhelyzet időtartamára függessze fel az e-receptek kiadását, amelyet csak személyesen vagy meghatalmazott útján lehet kiváltani.

Elmondta, fel kell mérni az ország gyógyszerkészleteit, esetleg fel kell halmozni a készítményeket.

A munkavállalókat védő csomagjuk részeként beszélt azon követelésükről, hogy a kormány segítse a kis- és közepes vállalkozásokat, a nagyvállalatokat és a multinacionális cégeket kötelezzék a munkahelyek megtartására. Tóth Bertalan szerint a tavalyi beszámolók alapján ezek a cégek több ezer milliárd forintnyi adózás előtti eredményt értek el. Nem akarunk elbocsátott OTP-, Audi-, BMW-, Suzuki-, Mol-alkalmazottal találkozni, ha az elmúlt években ekkora nyereséget könyveltek el – hangoztatta.

Háromról kilenc hónapra kell növelni a munkanélküli ellátás idejét, olyan jövedelempótló támogatást kell adni a munkájukat elvesztőknek, amiből meg tudnak élni – mondta. Hozzátette: az önkormányzatoknak is forrást kell biztosítani, hogy veszélyhelyzet idején el tudják látni feladataikat; a vállalkozásokat a szociális hozzájárulási adó elengedésével lehetne segíteni.

A pártelnök szerint az Országgyűlésnek rendezni kell a járvány miatti karantén munkajogi szabályait. Megjegyezte, sok munkaadó már most is önkéntes karanténba küldi munkavállalóit fizetés nélkül.

Az idősek megsegítése érdekében az inflációt és az átlagbéreket is figyelembe vevő, azonnali 6,5 százalékos nyugdíjemelést, a nyugdíjprémium mielőbbi kifizetését követelte. Azonnali rezsicsökkentést is szorgalmazott, mert szerinte az olajáresés brutális árcsökkenést hozott az energiaszektorban. Hozzátette: legalább a veszélyhelyzet idejére csökkentsék átlagfogyasztásig 32 százalékkal a gáz, 10-10 százalékkal villamos energia és a távhő árát.

Tóth Bertalan közölte, azonnali hatállyal fel kell függeszteni a kilakoltatásokat, azt is meg kell oldani, hogy ha bezárnak az iskolák, eljusson a rászoruló gyerekekhez az étel.

A szülőket védő csomag részeként beszélt arról, olyan jogi szabályozást kell kidolgozni az esetleges iskolabezárás idejére, hogy a szülőknek lehetőségük legyen felváltva otthon maradni és ne okozzon ez számukra jövedelemkiesést. Egyedülálló szülők esetében bizonyos feltételek mellett biztosítani kell az oktatási intézményekben a gyermekfelügyeletet – tette hozzá.

Tóth Bertalan javaslataik költségvetési forrásairól szólva azt mondta, a kormány mai napig nem hajlandó letenni a 150 milliárd forintos propagandatervéről, “a hazug közmédiának” 100 milliárd forintot biztosít. A kormány határon kívül stadionokat, kórházakat és minden olyan beruházást megvalósít, amelyből saját oligarchahálózata gazdagodik – közölte, hozzátéve, több száz milliárd forintról van szó. (MTI)

Kapcsolódó: Átlépte az ezret a halottak száma Olaszországban

A brazil és az amerikai elnök is találkozott koronavírussal fertőzött emberekkel

Újabb három fertőzést diagnosztizáltak Magyarországon

Először gyógyult meg egy magyar koronavírusos – Japánban

Az Egyesült államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából

A WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus fertőzést

Az egészségügyben dolgozóknak nincs megfelelő védőfelszerelésük

(Kiemelt kép: Kevés az utas a Liszt Ferenc-repülőtéren – MTI/Kovács Tamás)