Megszavazták a veszélyhelyzet megszüntetését, de aggasztó törvényeket is elfogadtak

A képviselők 192 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a veszélyhelyzet megszüntetését, de ne feledjük, számos részletét átmentették más törvényekbe. Jóváhagyták az önkormányzatoknak súlyos kárt okozó különleges gazdasági övezetek létesítését. Az örökbefogadás szabályainak lazításáról is döntöttek.

A parlament a 62 évesen, 62 éve kivégzett Nagy Imre miniszterelnökre emlékező rendkívüli ülésen szavazott számos törvényjavaslatról.

A képviselők 192 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által beterjesztett, kétharmados támogatást igénylő, a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot.

A jogszabályban a parlament felhívja a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet szüntesse meg. A megszüntetésről a kabinet dönt. Az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A törvénynek ez a paragrafusa a kihirdetését követő napon lép hatályba. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt mondta, hogy várhatóan június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet.

Ez az a jogszabály, amellyel a parlament meghosszabbította a kormány által március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet, és ez tette volna lehetővé, hogy a kabinet akkor is hozhasson rendkívüli rendelkezéseket, ha az Országgyűlés a járvány miatt nem ülésezik.

A felhatalmazási törvény visszavonásával még nem érvéget a rendeleti kormányzás

A kormány továbbra is szükségesnek tartja azonban több, a járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, továbbá néhány átmeneti intézkedés bevezetését, ezért Gulyás Gergely javaslatára a parlament 135 igen, 54 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is.

Ez alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.
A válsághelyzet elrendelésének nemzetközi járványügyi szükséghelyzet esetén van ideje. De akkor is el lehet rendelni, ha a polgárok életét, testi épségét, egészségét vagy az egészségügyi szolgáltatók működését oly mértékben veszélyezteti egy váratlan esemény, hogy az az egészségügyi ellátási szükségletek és a helyben rendelkezésre álló kapacitás közötti aránytalansághoz vezet.

Az egészségügyi válsághelyzetet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja. Döntöttek arról is, hogy a honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban.

A törvény megerősíti a veszélyhelyzet alatt bevezetett fizetési moratóriumot a hitelre, a kölcsönökre és a lízingszerződésekre december 31-ig.

Különleges szabályokat fogadtak el a járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra. Ez egyebek közt azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett.

Rögzítették azt is, hogy a rendezvényeken való részvételre a kormány továbbra is különös szabályokat állapíthat meg.

Ma szavaztak a különleges gazdasági övezetekről is

Emlékezetes, hogy a kormány április 17-én a gödi Samsung gyár területét ilyen övezetté nyilvánított, ezzel a területtel és környezetével kapcsolatos döntéseket és bevételeket kivette az önkormányzat kezéből.

A Semjén Zsolt által előterjesztett új törvényben már az addigi 100 milliárd forint helyett elegendő mindössze 5 milliárdos költségigény a különleges gazdasági övezetté nyilvánításhoz – és az önkormányzatok megfosztásához a bevételeiktől.

Az Országgyűlés 134 igen, 59 nem szavazattal elfogadta a különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt.

A jövőben a kormány – az érintett települési önkormányzat, valamint megyei önkormányzat véleményének kikérésével – rendeletben nyilváníthatja különleges gazdasági övezetté azokat a területeket, amelyeken az új beruházás vagy bővítés legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű.

A jogszabály szerint a kormány a főváros, valamint megyei jogú városok területén nem nyilváníthat területeket különleges gazdasági övezetté.

A törvény szerint a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata használhatja fel az adóból származó bevételt a beruházással közvetlenebbül érintett települések fejlesztéseire és működésének támogatására, valamint a bevétel legfeljebb 3 százalékának erejéig a megyei önkormányzati feladatokra.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az előterjesztés parlamenti vitájában azzal érvelt, hogy a javaslat arányosabb forrásmegosztást tesz lehetővé egy megyén belül, így több település is részesülhet egy nagyberuházásból származó adóbevételből. A lényeg azonban az, hogy így a megye fideszes vezetése dönthet a pénz felhasználásáról.

Gyorsabban kerülhetnek örökbefogadókhoz a gyermekek

Egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az örökbefogadás, a jelentkező szülők pedig több segítséget kapnak a folyamat során a vonatkozó törvény módosításának eredményeként. A változtatást 171 igen szavazattal és 22 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

A jövőben a gyermek hamarabb válhat örökbe fogadhatóvá, ha vér szerinti szülei elhanyagolják. Ha a szülő egyáltalán nem tart kapcsolatot vér szerinti gyermekével, akkor az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás feltételeként előírt jelenlegi 6 hónap 3 hónapra csökken, ha pedig ez a kapcsolattartás rendszertelen, akkor 1 évről 8 hónapra csökken az az időszak, amely után a gyermek örökbe fogadhatóvá nyilvánítható.

Az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás hatálya 2 évről 4 évre emelkedik, a gyermekvédelmi szakértői bizottság összefoglaló véleménye pedig már az örökbe fogadhatóvá nyilvánítási eljárással párhuzamosan elkészül.

Az örökbe fogadni szándékozóknak segítség lesz, hogy évente akár 10 nap szabadságot is kaphatnak az ismerkedésre a gyermekkel. A változtatás emellett több lehetőséget biztosít az idősebb örökbe fogadni szándékozóknak abban az esetben, ha az örökbe fogadható gyermek betöltötte a harmadik életévet.

Az örökbefogadói tanfolyam a törvény hatályba lépésétől már nem lesz kötelező, csak választható és ingyenes, ami komoly tiltakozásokat váltott ki. Az ellenzők szerint a képzés nélkül több lesz a kudarccal végződő örökbefogadás, petíciót is indítottak az ügyben.

Szigorítást is tartalmaz a változtatás: ha az örökbe fogadni szándékozó nem valós adatot szolgáltat, akkor az alkalmasságának elutasításához vagy annak felülvizsgálatához vezethet.
Az örökbefogadás utánkövetését végző közhasznú szervezetek számára a jövőben az emberi erőforrások minisztere egyedi támogatást nyújt. Ha pedig magyar állampolgárságú szülők külföldi gyermeket szeretnének örökbe fogadni, akkor kedvezményesen honosítható lesz az a kiskorú.

A törvény ismertetésekor elhangzott: Magyarországon jelenleg 23 ezer gyermek él intézményben vagy nevelőszülőnél. (MTI)

Kapcsolódó: Felhatalmazási törvény már nem lesz, de felhatalmazás bőven lehet

Az igazságügyi uniós biztos szerint aggasztó a magyar felhatalmazási törvény

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar felhatalmazási törvény miatt

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!