Megszavazta a parlament fideszes többsége a börtönkártérítések felfüggesztését

Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás – döntött az Országgyűlés. A parlament 139 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett törvényt.


A jogszabály rögzíti azt is, hogy a kormánynak – a hamarosan induló nemzeti konzultáció eredménye alapján – a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozást kell kidolgoznia május 15-éig.

Egy harmadik határidő a törvényben szeptember 30.: eddig kell a kormánynak biztosítania, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a 100 százalékot.

A felfüggesztést a kormány a “visszaélések megakadályozásával” magyarázza, szerintük az új szabály révén a kártalanításként járó összeg ténylegesen is közvetlenül az elítélthez kerül. Ennek értelmében ezután a kártalanításként megállapított összeg folyósítása kizárólag olyan fizetési számlára történhet, amelynek a tulajdonosa és egyben a számla kizárólagos rendelkezési jogosultja az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogvatartott. Büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott esetén a folyósítás a büntetés-végrehajtási intézet által kezelt letéti számlára történik.

Szerepel a jogszabályban az is, hogy a meghozatalakor hatályos szabályok szerint teljesítendő az a határozat, amelyet a törvény hatályba lépése előtt az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti kártalanítási ügyben hoztak.

A büntetés-végrehajtási bíró által megállapított kártalanítás kifizetésének 60 napos határidejébe nem számít bele a kifizetés felfüggesztésének időtartama.

A parlament által elfogadott törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Fidesz: a baloldal a bűnözők és a “Soros-hálózat” oldalán áll

A kormánypropaganda jó ideje azt ismételgeti, hogy a “börtönbiznisz” a “Soros hálózat” szervezeteinek és ügyvédjeinek termel jövedelmet.

Most Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón azt mondta: a “börtönbizniszről” szóló parlamenti szavazáson kiderült, hogy a baloldal ismét a bűnözők és a “Soros-hálózat” oldalán áll.

Sem Gyurcsányék, sem a szocialisták, sem a párbeszédesek nem szavazták meg a kártalanítások kifizetésének felfüggesztését – közölte a politikus.

Budai Gyula hangsúlyozta: a parlamenti szavazással megtették az első lépést a “börtönbiznisz” megállításához, felfüggesztik a kifizetéseket, de ez önmagában nem elég, új szabályozásra van szükség, hogy “végképp elzárjuk a pénzcsapokat”.

A mostani egy ideiglenes döntés, végleges szabályozás a nemzeti konzultáció után lesz – tette hozzá.

A Fidesz képviselője emiatt újabb nemzetközi támadásokra számít a “Soros-hálózat” részéről. “Minden fronton támadni fognak minket, hogy megvédjék magukat”, és hogy tovább tudják folytatni “a milliárdos iparágukat” – fogalmazott.

Ezért a Fidesz azt kéri a magyar emberektől a nemzeti konzultáción, hogy adjanak felhatalmazást, és mondják el véleményüket a témában. A konzultáció egyik kérdése az lesz, hogy támogatják vagy ellenzik a magyarok az ilyen kártérítési perek lehetőségét. A másik kérdés pedig arról szól majd, hogy az ilyen kártérítési pénzek az elítéltekhez vagy az áldozatokhoz jussanak-e el – mondta Budai Gyula.

Valójában a civil szervezetek nem kapnak pénzt a kártérítési ügyekért

A Helsinki Bizottság a kormánypropagandára reagálva hangsúlyozta: „ahol törvények alapján meghozott, jogerős ítéleteket semmibe lehet venni, ott nem törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye”.

Tudomásuk szerint egyik civil szervezet sem kapott pénzt a 12 ezer ügyben ellátott képviseletükért, azt pedig nyilvánvaló hazugságnak tartják, hogy a szervezetek ügyvéddel járnak be a börtönökbe, hiszen épp a kormány tiltotta ki onnan őket 3 éve.

„Kártalanításra 2017 óta van lehetőség. Erre azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között tartják őket fogva, ahogyan kutyát sem lehetne tartani. A kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amelyik most elfogadhatatlannak tekinti” – írták közleményükben. (MTI, Mérce)

Kapcsolódó: A parlament ma jogerős bírósági ítélet felülírásáról dönt

Több ezren tüntettek a jogállam mellett és a rasszista uszítás ellen

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor, ezúttal a “börtönbizniszről”

Szele Tamás: Börtönbiznisz és jogfosztás

Megjelent a börtönkártérítések felfüggesztéséről szóló kormányzati rendelet