Megrongálták Churchill budapesti szobrát

Azt írták Winston Churchill volt brit miniszterelnök városligeti szobrára, hogy nazi.

Churchill mellszobrának talapzatára azt is ráírták, hogy BLM, ami a Black Lives Matter mozgalom nevének a rövidítése.

A George Floyd brutális meggyilkolása miatt elindult amerikai tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, amely az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái  ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat , amelyek szerintük az elnyomást jelképezik.

Pár napja Londonban Winston Churchill szobrát is megrongálták: festékszóróval azt írták a londoni parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára, hogy az egykori brit miniszterelnök is rasszista volt.

A “Topple The Racist” – vagyis “döntsd le a rasszistákat” – kampány már több tucat történelmi személyiség szobrának az eltávolítását követeli. Köztük van Oliver Cromwell, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány szobra is, de a Trafalgar téri Nelson-oszlopot is nemkívánatosnak tartják. (Index)

Kapcsolódó: Összecsapások Londonban, száznál több tüntetőt őrizetbe vettek

Ellenállás és a szobrok

Ismét ezrek tüntettek a rendőri erőszak ellen francia nagyvárosokban

New York államban ezentúl tilos fojtogatni, a rendőrök felelősségre vonhatók

Kaliforniában fejbe lőttek egy seriff-helyettest

Barack Obama békés cselekvésre szólította fel a tüntetőket

(Kiemelt kép: az Index olvasója, Rozgics Kornél)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!