Megnövekedett rádióaktivistás Skandinávia fölött, az oroszok tagadnak

A finn, norvég és svéd sugárzásbiztonsági hatóságok már a hét elején jelentették, hogy a szokásosnál nagyobb, ám az emberi egészségre nem káros mennyiségű rádiokatív izotópot jeleztek a műszereik.

Mindhárom skandináv ország kizárta, hogy a sugárzás a három ország valamelyik atomerőművére lenne visszavezethető.

Holland szakértők az adatok kielemzése után úgy vélték, hogy a sugárzás Nyugat-Oroszország felől érkezhetett Skandinávia és a Baltikum fölé, és egy fűtőelem károsodására utalhat.

Az ezeket üzemeltető orosz Roszenergoatom úgy reagált, az ország két északnyugati atomerőműve, a Szentpétervár melletti Leningrád Atomerőmű és a Murmanszktól 150, a finn határtól 100 kilométerre a tundra közepén található Kola Atomerőmű rendeltetésszerűen működik, és egyikből sem jelentettek szivárgást.

Mindkét atomerőműben van olyan blokk, amelyben épp a korábban betervezett karbantartási munkálatok zajlanak. A Kola-félszigeten lévőben a 3-as blokknál május közepén, a 4-esnél június 11-én kezdődtek a munkálatok, a Szentpétervár közelében lévőben a 3-as blokk karbantartásán május 15. óta dolgoznak. Utóbbi reaktorblokk úgynevezett forralóvizes, azaz a csernobili atomerőműhöz hasonló elven működik.

A találgatások között felmerült az is, hogy a forrás egy orosz atommeghajtású jégtörő – ilyen működik Murmanszkból indulva is – vagy egy atomtengeralattjáró is lehetett, amilyenek szintén állomásoznak a térségben.(Index)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!