Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

Megkezdődött az amerikai elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás a szenátusban. Az impeachment első lépéseként a vádat előterjesztő hét úgynevezett menedzser egyike, a demokrata képviselő Adam Schiff felolvasta a Donald Trump ellen felhozott vádpontokat.

Ezután a szenátusi bírósági eljárást vezető John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke feleskette a száz szenátort. Az Egyesült Államok történetében ez a harmadik példa az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárásra.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 400 millió dolláros katonai segély visszatartásával és Volodimir Zelenszkij államfő fogadásának halogatásával nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy az terhelő bizonyítékot ásson elő politikai ellenlábasa, a volt alelnök Joe Biden és annak egy ukrán vállalatnál dolgozó fia, Hunter ellen. Emellett a vád szerint az amerikai elnök akadályozta a kongresszust feladata ellátásában.

Az úgynevezett impeachment-menedzserek egyike, Jerrold Nadler (egyben a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke) szerdán Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésére utalva azt hangoztatta: szerinte az amerikai elnök elárulta az országot.

Csütörtöki jelentésében pedig az amerikai kongresszusnak adott elemzésekkel és tanácsokkal foglalkozó Kormányzati Ellenőrzési Hivatal adott ki jelentést, melyben azt írta, a Fehér Ház törvényt sértett az Ukrajnának megszavazott segély visszatartásával.

Az intézet szerint a Fehér Ház költségvetési hivatala sértette meg a törvényt, amikor Donald Trump elnök utasítására visszatartotta a kongresszus által Ukrajnának megszavazott 400 millió dolláros katonai segélyt.

A Fehér Ház költségvetési hivatala ezt visszautasította, Rachel Semmel szóvivő szerint “a hivatal az adófizetők dollárjait megfelelően, az elnök prioritásaival és a törvénnyel összhangban használja fel”.

Tüntetők követelték Trump eltávolítását

Az amerikai elnök eltávolítását követelték azok a tüntetők, akik tegnap bejutottak a kongresszus előcsarnokába, miközben a szenátorok az elnök elleni eljárásról tanácskoztak. A rendőrség néhány tüntetőt előállított, a többiek végül önként távoztak.

Trump szerint ez átverés

Donald Trump elmozdításáról a szenátusnak kell döntenie. Ebben a testületben többségben vannak az elnök párttársai. Trump szerint gyorsan le kell zárni az ügyet:

„Ez egy átverés, egy hazug átverés, azért csinálják a demokraták, hogy megnyerjék a választást, de reméljük nem fogják megnyerni. Az országunk csodálatos. Csodálatosabb, mint valaha. Szóval arra jutottak, hogy csak ezzel tudnak támadni. Elbukták a Mueller-jelentést. Az egy akna volt. Két és fél év után elbukták. Aztán arra jutottak, hogy belekötnek egy hibátlan telefonbeszélgetésbe. Csak épp nem tudták, hogy az a beszélgetés hibátlan. Erre csak később jöttek rá.”

Trumpot azzal vádolják, hogy megpróbálta megzsarolni az ukrán elnököt, azt kérve tőle, hogy a segélyekért cserébe nyomozzanak egy amerikai politikus fia ellen.

„Ez nagyon komoly dolog. Nehéz ennél komolyabb támadást elképzelni, mint külföldi erőket kérni arra, hogy a belföldi politikai választásainkat befolyásolják”

– mondta Chuck Schumer, a szenátus demokrata kisebbségének vezetője.

Donald Trump szerint az ebben az ügyben folytatott telefonbeszélgetés teljesen rendben volt, és nem is ismeri azt az embert, aki – állítása szerint – közvetítette az amerikai elnök kérését. (Euronews)

Kapcsolódó: A képviselőház megszavazta a Trump elleni két vádpont továbbítását a szenátusnak

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!