Megkétszereződött a forgalom a magyar-román határon

A romániai járványügyi korlátozások enyhítése nyomán tegnap megkétszereződött a forgalom a magyar-román határon, a Romániába belépő oldalon – közölte ma a román határrendészet.

Tegnap mintegy 43 800 ember lépte át a magyar-román határt a 11 átkelőhelyen 18 300 járművel, többségük (mintegy 30 300 ember, 10 600 járművel) a Romániába belépő oldalon. A forgalom nagyobb részét ezúttal is a Nagylak – Nagylak 1, Csanádpalota – Nagylak 2 és az Ártánd – Bors határátkelőhelyek bonyolították le. E három átkelőhelyen mintegy 24 600-an léptek be Romániába, és 10 300-an ki.

A nagylaki országúti átkelőn hét sávon, a csanádpalotai autópálya-átkelőhelyen tíz sávon engedték a forgalmat, és emellett húsz mobil állomást is felállítottak a határrendészek. Ennek ellenére torlódások alakultak ki.
A megnőtt forgalom annak tulajdonítható, hogy román állampolgárok sora indult haza a kevésbé fertőzött közép- és nyugat-európai országokból, miután a román hatóságok eltörölték a hazaérkezést követő 14 napos lakhelyi elkülönítést. 17 EU-tagállamot soroltak e kevéssé fertőzött kategóriába, köztük Magyarországot, Ausztriát és Németországot. Olyan államokból is megnövekedett azonban a hazautazók száma, amelyek továbbra sem minősülnek kevéssé fertőzöttnek. A román határrendészet közleménye szerint 7849 belépőnek rendelték el a járványügyi vesztegzárt.

A román hatóságok azt javasolták a Nyugat-Európából hazautazó vendégmunkásoknak, hogy válasszák a kevésbé forgalmas átkelőhelyeket. Azt is megjegyezték, hogy a jelenlegi határforgalom számai megközelítik a megszokott nyári forgalmat, de a határátlépés időtartama meghosszabbodott a járványügyi szűrés és nyilatkozatkitöltés miatt.

A román határrendészet honlapján elérhető online jelzőrendszer Nagylaknál egyórás, Csanádpalotánál két és fél órás, Ártándnál negyvenperces, Csengersimánál fél órás várakozási időt jelzett ma koradélután a Romániába belépő oldalon.

Román miniszterelnök: Magyarország hagyja abba a román állampolgárok mozgásszabadságának a korlátozását

Magyarország román állampolgárokat érintő korlátozó intézkedései ellen emelt szót a román kormány mai ülésének első, nyilvános részében Ludovic Orban román miniszterelnök.

A hírtelevíziók által élőben közvetített felszólalásában Ludovic Orban arról számolt be, hogy Magyarország ismét olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek korlátozzák az átutazók mozgásszabadságát, és amelyeknek a román állampolgárok a legfőbb áldozatai.

Ludovic Orban arra utasította Marcel Vela belügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot a magyar kollégájával, és a leghatározottabban kérje a mozgásszabadság biztosítását. Ha pedig nem ér el eredményt, akkor forduljon az Európai Bizottsághoz, hogy Brüsszel tartassa be Magyarországgal az EU szerződésének a mozgásszabadságra vonatkozó előírásait.

Kórházba vitték az ukrán elnök feleségét

Kórházba vitték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségét, akiről a múlt héten derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg – közölte ma az ukrán elnök hivatala.

Olena Zelenszkánál a közlemény szerint a fertőzés szövődményeként kétoldali, közepes súlyosságú tüdőgyulladás lépett fel. Állapota stabil, lélegeztetést nem igényel.

Az egyik kijevi kórházban ápolják elszigetelve, de az elnöki iroda nem árulta el, melyik egészségügyi intézményben.

A közlemény szerint az államfőn és két gyermekükön hétfőn végeztek el újabb PCR-tesztet, mindhármuk eredménye negatív lett.

Június 12-én derült ki Zelenszkij feleségéről, hogy PCR-tesztje pozitív lett koronavírusra. Olena Zelenszka ezt aznap maga hozta nyilvánosságra közösségi oldalakon, majd a hírt az elnöki iroda is megerősítette. “Jól érzem magam, de járóbeteg-kezelésben vagyok, elszigetelve a többi családtagomtól, hogy ne veszélyeztessem őket” – írta akkor az Instagramon.

Egyelőre nem tudni, hogy hol és mikor fertőződhetett meg. A hivatal kiemelte, hogy az államfő felesége minden hivatalos eseményen és otthonában is betartotta a karanténra vonatkozó szabályokat és az egészségügyi minisztériumnak a fertőzés elleni védekezésre vonatkozó ajánlásait, továbbá a biztonsági protokollnak megfelelően rendszeresen tesztelték koronavírusra. A június elején elvégzett tesztjének eredménye még negatív volt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál Julija Mendelre, az elnök sajtótitkárára hivatkozva azt írta: miután koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a feleségénél, Zelenszkij minimálisra csökkentette azok körét, akikkel személyesen tanácskozik hivatalában, a többiekkel telefonon és online érintkezik, az e hétre tervezett vidéki utazásait pedig lemondta.

Meghaladta a 32 ezret Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma

Továbbra sem lassul Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedése, a betegek száma mára, napi 666 új esettel, elérte a 32 476-ot – derült ki az egészségügy miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

Előző nap 11-en haltak bele a betegség szövődményeibe, velük együtt a halálos áldozatok száma 912-re nőtt. Eddig 14 528-an gyógyultak meg, az elmúlt napban 275-en, vagyis kevesebb mint fele annyian, mint ahány új fertőzöttet azonosítottak.

Az egészségügyi dolgozók körében az eddig azonosított betegek száma 63 új esettel elérte az 5600-at.

Előző nap 16 476 tesztet végeztek az országban, ebből 9376 PCR-tesztet és 7097 antitestszűrést.

A legtöbb új fertőzéses esetet napok óta a nyugati országrészben lévő Lviv megyéből jelentik. Előző nap is ott regisztrálták a legtöbbet, 139-et, illetve ezúttal a szintén nyugat-ukrajnai Rivne megye került a statisztika második helyére 104 új beteggel, a harmadikra pedig Voliny megye 61-gyel.

Az ország legfertőzöttebb területén, a romániai határnál fekvő Csernyivci megyében az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a négyezret (4013), a második legfertőzöttebb régióban, Kijevben pedig már elérte a 3985-öt.

Vitalij Klicsko főpolgármester a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy az elmúlt napban kevesebb új fertőzöttet (28-at) jegyeztek fel, mint korábban, de két haláleset történt, így velük együtt a fővárosban elhunytak száma 92-re emelkedett. Klicsko megjegyezte, hogy a kevesebb regisztrált fertőzött nem jelenti feltétlenül a járványhelyzet javulását, tegnap ugyanis új programot telepítettek az új betegek regisztrálására az egészségügyi minisztériumban, ahová a laboratóriumi eredményeket küldik, és az internetkapcsolat is többször megszakadt, így az adatok egy részét szerinte késve dolgozták fel.A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városi tanácsa ma úgy határozott, hogy ismét szigorít a karanténkorlátozásokon. Egyebek mellett újra bezáratja a sporttermeket és a fitness-központokat, valamint a kulturális létesítményeket. Előző nap 43 új fertőzöttet jegyeztek fel Ivano-Fankivszk megyében, velük együtt az azonosított esetek száma 1809. Új haláleset ugyan nem történt, de eddig már 91-en haltak bele a betegségbe, és ezzel, azaz a legtöbb elhunyt tekintetében a megye a negyedik helyen áll az országban.

Közben a Jevropejszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy ma az összes nemzetközi járatot törölték a kijevi Zsuljani repülőtéren a kormány korábbi rendeletére hivatkozva, amely szerint a karantén Ukrajnában még életben van.

Egyelőre bizonytalanság van a körül, mikor és mely országokkal áll helyre a menetrendszerinti utasszállítás Ukrajnával annak ellenére, hogy tegnaptól a kormány elvileg engedélyezte a nemzetközi légi közlekedés újraindítását.

Több mint 600 ezerrel csökkent a vállatok alkalmazottainak a száma Nagy-Britanniában

Több mint 600 ezerrel csökkent a fizetett alkalmazottak száma a brit vállalati szektorban a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások márciusi bevezetése óta, a betölthető állások száma pedig rekordütemben esett – közölte mai összesítésében a brit statisztikai hivatal (ONS).

A kimutatás szerint május végén 2,1 százalékkal, 612 ezerrel kevesebb bejegyzett alkalmazott volt a vállalati szektor bérezési listáján, mint márciusban.

A brit gazdaság aktivitásának rohamos csökkenésére utal az is, hogy a hetente ledolgozott munkaórák száma az áprilissal zárult három hónapban 959,9 millió volt, 94,2 millióval, 8,9 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban, a betöltetlen állások száma pedig a márciustól májusig terjedő három hónapban 342 ezerrel, 818 ezerről 476 ezerre csökkent.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a ledolgozott heti munkaórák és az üres állások száma egyaránt rekordütemben csökkent a vizsgált időszakokban.

A hivatalos munkanélküliségi adatokban ugyanakkor a munkahelyveszteségek még nem mutatkoznak meg, mivel a brit kormány jelenleg megtéríti a  munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket.

Az októberig szóló kötelezettségvállalás havi 2500 font (964 ezer forint) munkabérig terjed; ez valamivel több a brit alkalmazotti mediánbérnél.

A statisztikai hivatal a programban érintett munkavállalókat nem munkanélküliként, hanem munkát nem végző, de alkalmazotti állományban lévő foglalkoztatottként tartja számon.

Jelenleg a brit kormány 8,9 millió magánszektorbeli alkalmazott fizetését folyósítja; ez a brit alkalmazotti állomány 25 százaléka.

Mindezt figyelembe véve az ONS mai adatismertetése szerint a brit munkanélküliségi ráta az áprilisban zárult három hónapban átlagosan 3,9 százalék volt, ugyanannyi, mint az előző három hónapban és 0,1 százalékkal magasabb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezető közgazdásza, Josie Dent a friss foglalkoztatási adatok mai ismertetése utáni gyorselemzésében kifejtette: a betölthető munkahelyek számának zuhanásából és a hivatalosan munkanélküliként nyilvántartott népesség továbbra is alacsony arányából alkotható vegyes összkép is mutatja, hogy milyen mértékű segítséget jelent a kormány által kezdeményezett bérfizetés-átvállalási program.

A CEBR szakértőjének számításai szerint e program nélkül a ma nyilvánosságra hozott foglalkoztatási statisztikában 20 százalék feletti munkanélküliségi ráta szerepelne.

A brit statisztikai hivatal minapi bejelentése szerint áprilisban az előző havi szinthez mérve példátlan ütemben, 20,4 százalékkal – az eddig mért legnagyobb egyhavi visszaesés tízszeresével – zuhant a brit hazai össztermék (GDP) a koronavírus-járvány átszűrődő reálgazdasági hatásai miatt. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: rendkívül fontos a járványügyi éberség fenntartása

Magyarországon megint meghalt két beteg a járvány miatt

A világon túllépte a nyolcmilliót a fertőzöttek száma

Tíz vakcina már a humán tesztelés szakaszában van

Országos tisztifőorvos: szerdán dönt a kormány az idősek vásárlási idősávjáról

Spanyolországban bezzeg olyan az “országos tisztifőorvos”, hogy ikonná vált

Német kancelláriaminiszter: a járvány fellángolásával fenyeget a nyaralási szezon

Brazília már a második a halottak számával, de Bolsonaro még nem veszi komolyan a járványt

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Feloldották a kórházi látogatási tilalmat

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

(Kiemelt kép: Facebook)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!