Megjött Erdogan, rendszám nélküli Mercedesszel hajtott végig Budapesten

Erdogan autója egy hosszú konvoj részeként ment át a teljesen lezárt városon, a török elnök ráadásul egy rendszám nélküli kocsiban ült. Az MTI fotóin ugyanis látszik, hogy a magyar rendszámos autók között két speciális, rendszám nélküli autó is áthaladt a Lánchídon.

Az Erdogan török elnököt szállító konvoj halad a Lánchídon – MTI/Illyés Tibor

A kocsik végül elsőként a Várnál álltak meg, ahol aztán a Sándor-palota előtt,  a Szent György téren Áder János köztársasági elnök fogadta a török elnököt.

MTI/Illyés Tibor

Az éjjel a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX plakátokat és matricákat ragasztott ki Budapesten, délelőtt pedig molinókkal tiltakoztak Recep Tayyip Erdoğan török elnök budapesti látogatása ellen.

“A Gyerekgyilkos Erdoğan!” feliratú plakátok és molinók arra hívják fel a figyelmet, hogy a török elnök Észak-Szíriában indított háborújában már számos kurd civil, köztük sok gyerek is meghalt. Mindezt úgy, hogy miközben Orbán a kereszténység védelmét tűzi a zászlajára, nemhogy nem védi az ott élő kurd keresztényeket, de az ellenük zajló háborút támogatja” – írta közleményben a Momentum.

Délelőtt a Demokratikus Koalíció is tiltakozó akciót szervezett; kinyomtatták szíriai áldozatok képét, akik szerintük a török elnök politikájának következében haltak meg. A párt közleménye szerint a táblákat szerették volna kihelyezni az Andrássy úton villanyoszlopokra, hogy a konvoja elhaladásakor a török elnök is lássa ezeket, de a rendőrség ebben megakadályozta az aktivistákat.

A Párbeszéd részéről Dorosz Dávid, klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes szerda este egy mécsest gyújtott az Erdogan “által elnyomott kurdok és törökök melletti szolidarításból”.

Az LMP közleményben azt írta, hogy “a török elnök csütörtöki, magyarországi látogatása szégyenként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. A diktátor Budapestre érkezésével Orbán Viktor szembeköpte az egyetemes emberi értékeket és mindent, amiben hinni érdemes”. (MTI, hvg.hu, Index)

Kapcsolódó: Több tüntetés is lesz Erdogan ellen

Jön Erdogan, káosz és forgalomkorlátozások lesznek Budapesten

Konok Péter: Török világ Magyarországon

A harcoló kurd nők azt kérik, ne engedjük be Erdogant Budapestre

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)