Megjelentek a rendeletek a járvány elleni védekezésről

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny mai számában.

Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

A rendelet többek között tartalmazza, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el.

Kimondja azt is, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az  óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere – a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester – a bölcsődei és az  óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét.

A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít: az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d’Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.

Emmi: több ezer doboz maszkot kaptak a háziorvosok

Az elmúlt hetekben mintegy négyezer doboz maszkot vehettek át a háziorvosok a mentőállomásokon a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közlemény szerint a kormány ingyenesen juttat maszkokat az állami készletekből azoknak a háziorvosoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő szájmaszkkal. A maszkokat a megyei központi mentőállomásokon vehetik át személyesen, vagy egy kolléga több háziorvosnak egyszerre, meghatalmazással.

A mentőállomásokon további 1700 doboz maszk áll rendelkezésre, a legtöbb Budapesten. Hétfőtől pedig az eddigieken felül, további három speciális maszkot vehetnek át a háziorvosok – írták.

Hozzátették: már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása a mentőszolgálat megyeszékhelyeire.

Mivel a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd szükség esetén az erre rendszeresített vonalon hívja a mentőket, a háziorvosok és az ügyeletes orvosok koronavírus gyanús betegekkel történő találkozása minimális. Ennek ellenére kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkkal óvják magukat a fertőzéstől, és ezáltal zavartalanul folytathassák a gyógyítást – olvasható a közleményben.

Gazdaságvédelmi akciótervet sürget a járvány miatt a DK

A járványveszély miatt nem csak az emberéleteket, hanem a vállalkozásokat is védeni kell, a DK ezért gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozására szólítja föl a kormányt.

Közleményük szerint az ellenzéki párt kedvezményes hitelekkel és támogatásokkal segítené a kis- és közepes vállalkozásokat. A járvány idejére mentesíteni kell ezeket a cégeket az adó- és járulékfizetési kötelezettség alól, hogy ne jussanak csődbe – tették hozzá.

A DK azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a koronavírus-járvány miatt gyermekükkel otthon maradó szülők a felügyelet idejére is a korábbi fizetésüknek megfelelő összeget kaphassanak kézhez – mondta Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselője Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, az iskolás korú gyermeket nevelő szülők egyikének azért kell otthon maradnia, hogy elkerüljék az idős nagyszülők megfertőződését.

Arató Gergely elmondta, pártja hat új javaslattal kívánja segíteni a kabinetet az iskolák bezárásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta, a kormánynak meg kell szerveznie az olyan hivatással rendelkező szülők – például rendőrök, katonák, egészségügyi dolgozók, vagy a sajtó munkatársai – gyermekeinek felügyeletét, akik nem tudnak otthon maradni.

A DK politikusa fontosnak nevezte, hogy a rászoruló gyermekeknek a következő időszakban is el kell juttatni az iskolai étkeztetést.

A kabinetnek emellett valóban komolyan kell vennie a távoktatásra történő átállást – folytatta, majd példaként említette, hogy a köztévé adóit át kellene állítani oktatási műsorok sugárzására, majd azokat elérhetővé kellene tenni az interneten.

Arató Gergely javasolta még a digitális tananyagokhoz történő hozzáférés könnyítését, valamint ebből a célból arra kérte a kormányt, hogy a mobilszolgáltatók bevonásával biztosítson legalább 10 gigabájt ingyenes internethozzáférést a magyar családoknak.

Az ellenzéki politikus emellett azt kérte, hogy a kabinet hozzon határozott döntést az óvodák és bölcsődék bezárásáról.

Arató Gergely a javaslataik pénzügyi forrására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, készek részt venni az idei költségvetés felülvizsgálatában, amennyiben nem állna rendelkezésre elegendő pénz a koronavírus-járvány elleni fellépéshez.

Újabb kérdésekre megjegyezte, jól vannak a DK önkéntes otthoni munkavégzést választó politikusai, köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök.

MSZP: a kormány napról napra ismeri be, hogy rossz döntéseket hozott

A kormány képtelen felelősségteljesen kezelni a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet Magyarországon, napról napra ismeri be, hogy eddig rossz döntéseket hozott – közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke.

Kunhalmi Ágnes az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatóra reagálva közölte: pénteken Orbán Viktor miniszterelnök változtatta meg nagyon gyorsan véleményét az iskolabezárásokról, szombaton pedig azt ismerte el a kormány, hogy rossz döntés volt az óvodák bezárásának jogát elvonni az önkormányzatoktól.

Az ellenzéki politikus azt mondta, évek óta kérik, hogy ne vonjanak el több pénzt az oktatásból és az egészségügyből, most világosan érződik, ez a két terület összeér és ha valódi problémával áll szemben a kormány, nem tudja megfelelő módon kezelni azokat.

Hiányolta, hogy nem hangzott el semmi az érettségikről, holott a hétpárti egyeztetésen konszenzus volt abban: a május 4-én induló vizsgákat meg kell tartani.

Az ellenzéki politikus azt is kifogásolta: nem érkezett válasz azon javaslatukra sem, hogy a horvát mintára a közszolgálati televízió segítse alsó tagozaton a tananyag eljuttatását a diákokhoz.

Kunhalmi Ágnes szóvá tette azt is, hogy nem volt szó arról, mi lesz azokkal a szülőkkel, akik kiesnek a munkából, mert otthon vigyáznak a gyerekeikre.

Szorgalmazta, hogy a legszegényebb térségek iskoláit lássák el plusz digitális eszközökkel és szervezzék meg a mikrocsoportos tanulást a gyerekeknek. A digitális oktatás költségeire biztosítson megfelelő fedezetet a kormány – javasolta.

Kitért arra, hogy a gyermekétkeztetést eddig csak szünidőben kellett megoldania az önkormányzatoknak, most teljesen rájuk tolták a feladatot. Ennek megoldásához pluszforrások szükségesek – közölte.

Kunhalmi Ágnes beszélt arról is, a digitális tananyag piaci szereplőktől történő elfogadása beismerése annak, hogy rossz döntés volt a tankönyvpiac államosítása.

Azt firtatta, miért nem áll már ki második napja egészségügyi szakértő az operatív törzs utáni sajtótájékoztatóra?

LMP: be kell zárni a plázákat is a járvány miatt

Az iskolákkal együtt hétfőtől be kell zárni a plázákat is, csak a gyógyszertáraik és az élelmiszerboltjaik maradjanak nyitva – írta mai közleményében az LMP.

Az ellenzéki párt szerint az intézkedésre azért lenne szükség, mert az iskolák bezárása miatt a tanulók egy része közösségi tereken töltené az idejét.

Biztosítani kell ezért azt is, hogy a szülők otthon maradhassanak a gyermekeikkel, és ne érje őket anyagi hátrány emiatt – javasolja a kormánynak és a munkáltatóknak az LMP. (MTI)

Kapcsolódó: Karácsony: hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék

Trump még egy koronavírus-fertőzöttel találkozott

Újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést

Megnyílt az új karantén a Kútvölgyi kórházban

(Kiemelt kép: Fogvatartottak egészségügyi védőmaszkokat készítenek -MTI/Czeglédi Zsolt)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!