Frissítve!!! Mégis vonulhatnak a neonáci szervezetek Budapesten

A korábbi tiltások ellenére, mégis csak lesz helyszíne a hazai és nemzetközi neonáci csoportoknak, hogy szombaton megemlékezzenek a „Becsület Napjáról”.

A Várban valóban nem masírozhatnak a szélsőségesek, ugyanakkor a Városmajorban ezt megtehetik. A rendőrség ugyan korábban tényleg megtiltotta a magánszemély által bejelentett vonulást a városmajori helyszínen is, ám „ez esetben a határozatot megtámadták a törvényszéken. A kereset nyomán a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást”. Ezzel szemben pedig jogorvoslatnak helye nincs: ezen döntés alapján a rendezvény megtartható.
A Városmajor a korábbi években már helyszíne volt ilyen eseményeknek.

A Népszava szerint az a benyomás alakult ki, hogy rendőrség és bíróság a másikra hárítja a felelősséget, miközben fajvédő szervezetek törvényesen vonulnak közterületen. A jogi helyzet valóban nem egyszerű. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontját idézve: előre vélelmezett cselekményekre hivatkozva jogszerűen nem lehet betiltani az eseményt. Az ügyészségnek azonban mindenképpen akadna dolga, hiszen a párizsi békeszerződések értelmében Magyarországon nem működhetnének neonáci, újnyilas szervezetek.

A rendőrség korábban azzal indokolta a rendezvény tiltását, hogy azon a második világháborús kitörésről szándékoznak megemlékezni a résztvevők, és hogy ennek apropóján számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

A szombatra meghirdetett neonáci demonstráció és a hasonló szellemiségű Kitörés emléktúra elleni tiltakozásul több antifasiszta tüntetés is készül.

A bíróság mégsem engedélyezte a neonáci rendezvényt

A bíróság későbbi közleménye szerint a rendőrség határozatának hatályon kívül helyezése nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, mivel az csak a támadott rendőrségi határozat jogszerűsége kérdésében foglalt állást.

A Fővárosi Törvényszék arról számolt be, hogy ők nem rendelkezhetnek a rendőrség új eljárásra kötelezéséről, sem a rendőrségi határozat megváltoztatásáról. Emiatt az ügyben hozott ítélet nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, csak a támadott rendőrségi határozat jogszerűségében foglaltak állást. (Népszava, hvg.hu)
Kapcsolódó: Szele Tamás: A neonáci Internacionálé

A köztévé szerint a neonácik hazafiak, az ellentüntetők migránsbarát szélsőségesek

(Kiemelt kép: MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!