Frissítve!!! Mégis kivégzi a kormány a független színházakat

Egy éjjel hozott rendeletmódosítás miatt a független társulatoknak már nem jár működési támogatás, ami sok színházat lehetetlen helyzetbe hozhat.

A színháztörvény-tervezet egyeztetésre megküldött változatában is pont ezt akarták elérni, de végül az kikerült a parlament elé benyújtott szövegből.

A sok ellenkezést kiváltó, december 11-én elfogadott színháztörvény végül nem végezte ki az alternatív színházakat, mivel a tiltakozások után nem változtattak azon, hogy mind szakmai programmegvalósításra, és működés támogatásra is pályázhatnak a színházak a minisztériumnál.

A kormány végül egy december 30-án, éjszaka kihirdetett módosítással mégis belenyúlt a rendszerbe, és a törvény végrehajtási rendeletéből kiszedte ezt a két szót: „és működés”.

A nem kiemelt szervezetek így tehát nem kaphatnak majd működési támogatást, amivel halálra ítélik őket.

A rendeletmódosítás külön érdekessége, hogy jogellenes, hiszen a rendelet nem lehet ellentétes a törvénnyel. Az előadóművészeti törvényből azonban nem törölték a működési támogatás lehetőségét, és sokan ezt értelmezték úgy, hogy az megmarad.

Mostantól a Kásler-féle minisztérium azonban megteheti, hogy erre a rendeletmódosításra hivatkozva nem ad pénzt a színházaknak működésre, még ha a törvény alapján kellene is neki.

A színházakkal kapcsolatos szabályok egyébként is bizonytalanná váltak, mert a rendeletből több helyen törölték a „színház” szót.

A Fidesz tehát teljes kézivezérlés alá helyezi az összes, Magyarországon működő színházat. A nem kiemelt szervezetek ezek alapján egyetlen fillér állami támogatást sem kaphatnak a jövőben.

A december 9-i tüntetésen felszólaló Pintér Béla színházi rendező a hvg.hu-nak nyilatkozva a rendelkezésre úgy reagált, „nem lepi meg”, és hozzátette:

„Ilyen tekintetben nagyon is megállja a helyét a definíció, hogy a magyar kultúra gyilkosai ténykednek jelen pillanatban.”

Azért is érdekes ez a mostani módosítás, mert a színháztörvény-tervezet eredeti, egyeztetésre megküldött verziója is megvonta volna a működési támogatást a független társulatoktól. Az a szöveg végül sokat enyhült mire a Parlament elé került, fideszes politikusok pedig tagadták, hogy az eredeti verzió tükrözte volna valós szándékukat.

Az EMMI szerint minden rendben van

Közleményben reagált az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a hírre. Azt írják:

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 19. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik: mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított.

Ha ez igaz, még az is lehet, hogy a rendelet jelent meg helytelenül, két szó, az  „és működés” kihagyásával. (hvg.hu, MTI)

Kapcsolódó: Több ezren tüntettek a színházak szabadságának korlátozása ellen

Már benyújtották a parlamentben a színházak ellenőrzését szolgáló törvényjavaslatot

(Kiemelt kép: tüntetés a színházakért – MTI/Máthé Zoltán)

Egy hozzászólás “Frissítve!!! Mégis kivégzi a kormány a független színházakat” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.