Megint rakétákat lőttek a bagdadi amerikai követségre

Legalább hárman megsérültek a támadásban. Évek óta ez az első alkalom, hogy a bagdadi amerikai követség dolgozói megsérülnek egy támadásban. 

Legalább három rakétát lőttek a bagdadi amerikai nagykövetségre.  Eddig még senki nem vállalta magára a támadást, de amerikai források szerint valószínűleg iráni hátterű katonai csoportok állhatnak mögötte.

A térségben saját befolyásának kiterjesztésén dolgozó Irán decemberben összetűzött az Egyesült Államokkal, Bagdadban ugyanis Iránnal szimpatizáló síiták hatoltak be az amerikai nagykövetségre. A zavargások után nem sokkal Washington likvidálta az Iráni Forradalmi Gárda különleges erőinek vezetőjét, Kászim Szulejmánit.

Szulejmáni kivégzése miatt Teherán bosszút esküdött, két iraki amerikai katonai bázis felé lőtt ki két tucat rakétát. Január 8-án a teheráni légvédelem tévedésből lelőtt egy ukrán utasszállító gépet, fedélzetén 176, főként iráni vagy iráni származású kanadai állampolgárral.

Irakot pedig október eleje óta bénítják meg tüntetések, a tiltakozók az általuk korruptnak tekintett és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását és független kormányfő kinevezését követelik. A tüntetéseken eddig legalább 500 ember halt meg. (Index, BBC)

Kapcsolódó: Ismét rakétákkal támadták Bagdad Zöld Zónáját

Irakban megint rakétatámadás ért egy amerikai légi támaszpontot

Rakétatámadás érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

Az USA újra lecsapott Bagdadban

Washington légicsapásokat hajtott végre Bagdadban – kezdődhet a háború?

Trump: Irán felelős a bagdadi nagykövetség elleni támadásért

(Kiemelt kép: az amerikai követség Bagdadban – Wikipédia)