Megint Ludovic Orban kapott kormányalakítási megbízást

Klaus Iohannis román államfő újabb kormányalakítási megbízást adott ma Ludovic Orbannak, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, miután a parlament előző nap megvonta az általa vezetett kisebbségi kormánytól a bizalmat.

A jobboldali elnök leszögezte: az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását szeretné ezzel előidézni, arra számít, hogy a parlament 60 napon belül két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja, és így lehetőség nyílik a törvényhozás feloszlatására.

Iohannis azzal indokolta az előrehozott választások kiírásának szükségességét, hogy a szociáldemokrata parlamenti többség akadályozza a nagy választói támogatottságnak örvendő PNL-kormány reformintézkedéseit.

Úgy értékelte, hogy ilyen helyzetben a korrekt és igazán demokratikus megoldás a “visszatérés a választókhoz”.

Az elnök szerint a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetéseken egyes pártok támogatták a választások előrehozását, mások nem, vagy pedig időt kértek arra, hogy pártjuk kollektív vezető testületeiben alakítsák ki álláspontjukat. Az elnök szerint ettől függetlenül “tovább lehet lépni”, így már ma este megnevezte régi-új miniszterelnök-jelöltjét.

A kormányalakítással megbízott Ludovic Orbannak tíz napon belül a parlament elé kell járulnia, hogy bizalmat kérjen az új kormány névsora és programja számára. Orban már az elnöki hivatalban lezajlott egyeztetések után bejelentette: ha megkapja a kormányalakítási felkérést, a PNL nem fogja megszavazni saját kormánya beiktatását.

Az előrehozott választásokat kiprovokálni szándékozó államfő korábbi nyilatkozataiban utalt már arra, hogy másodszor is Orbant fogja jelölni a kormányfői posztra, ha a parlament elutasítja a második Orban-kormány beiktatását.

A kormányalakítási egyeztetések alkalmával a legnagyobb frakcióval rendelkező, tavaly ősszel ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD) azt állította, hogy parlamenti többséget hozott létre a szintén baloldali Pro Romania párttal, ám Iohannis elutasította jelöltjüket.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök, a PSD ideiglenes elnöke hétfőre hívta össze a párt végrehajtó bizottságát: várhatóan ekkor alakítják ki álláspontjukat az előrehozott választások kiprovokálását célzó, Romániában mindeddig példátlan kísérlettel kapcsolatban.

A román politikai elemzők elhúzódó válságra számítanak, ugyanis azt valószínűsítik, hogy a PSD minden lehetséges kérdésben alkotmányossági óvást emel, illetve időhúzásra játszik majd a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása alkalmával, és az új kormányról szóló bizalmi szavazás parlamenti időzítésénél. Az sem kizárt, hogy a PSD-nek sikerül egy olyan parlamenti többséget kialakítania, amely távolmaradásával határozatképtelenné teszi a törvényhozást az beütemezett bizalmi szavazások alkalmával. (MTI)

Kapcsolódó: Megbukott az Orban-kormány

(Kiemelt kép: Ludovic Orban – PNL.ro)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!