Megérkeztek az amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

Elérte a két amerikai űrhajós kapszulája a Nemzetközi Űrállomást (ISS). A NASA TV videójának képkockája a dokkolás megkezdésekor mutatja a két asztronautát, Doug Hurley és Robert Behnken űrhajósokat.

A modulok mechanikai kapcsolódását követően a SpaceX Dragon legénységének várnia kellett az ajtónyitásra, ugyanis egy nyomáspróbával tesztelik, hogy van-e valahol esetleges szivárgás, tökéletesen zajlott-e a dokkolás.

Mivel minden rendben volt, később átmentek a Nemzetközi Űrállomásra:

Forrás: a NASA élő adása

Az átszállás végére úgy tűnik becsúszott egy apró, banális baleset: Doug Hurley beüthette a fejét miközben átúszott az ISS-re, a homlokát fogja, és kicsit vérzik is.

A Crew Dragon űrhajó két asztronautája, Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.

“Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódhasson a Nemzetközi Űrállomáshoz” – fogalmazott a megérkezés után Hurley, s egyben gratulált az Elon Musk tulajdonában lévő magánvállalat, a SpaceX munkatársainak is az eddigi munkájukhoz.

Behnken és Hurley bejelentette az amerikai űrközpontnak, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót. “Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó” – mondta Hurley. Másik okként személyes emléket jelölt meg. Mind ő, mind Behnken ugyanis az első űrrepülését az Endeavour űrsiklón tette meg.

Az Endeavour az ötödik és egyben az utolsó amerikai űrrepülőgép volt, amelyet a Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építettek meg a Challenger-katasztrófa után. Utolsó útjáról az Endeavour 2011 júniusában tért vissza.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom, hogy a NASA magáncéggel együttműködve bonyolít űrexpedíciót.

Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból. Az űrsiklóprogram vége óta a NASA csak az orosz Szojuzok segítségével tudott legénységet küldeni a Nemzetközi Űrállomásra. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Felbocsátották a SpaceX űrhajóját két amerikai asztronautával a fedélzetén

A vihar miatt mégsem indultak az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

(Kiemelt kép: NASA)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!