Megbilincselve deportálják a törökök a menekülteket Szíriába

Az Amnesty International jelentése szerint legalább húsz esetben bizonyítható, hogy a török hatóságok illegálisan deportáltak embereket Szíriába, egyeseket megbilincselve szállítottak át a határon, másokat fenyegetésekkel kényszerítettek, vagy éppen csellel vettek rá „önkéntes visszatérési nyilatkozatok” aláírására.

A jelentést szerint összesen már több száz embert telepítettek a török megszállás alatt lévő észak-szír „biztonsági övezetbe”.

Erdogan török elnök a szíriai kurdok elleni hadműveletek részben azzal indokolja, hogy terroristának tartja a szíriai kurd erőket, másrészt viszont azzal, hogy 2 millió szír menekültet akar áttelepíteni a határ túloldalán kialakított “biztonsági övezetbe”.

A terv gyakorlatilag etnikai tisztogatást jelent, hiszen ezen a területen kurdok élnek, a menekültek viszont többségükben szíriai arabok.

Az Amnesty jelentése arra is rámutat, hogy az áttelepítést milyen eszközökkel szeretné  Erdogan végrehajtani. A jelentés példaként idézi egy 39 éves aleppói családapa esetét, akit Konya városában vettek őrizetbe a rendőrök és hat napig fogva tartottak.

Választhatsz. Egy vagy két hónap, vagy egy év a börtönben, vagy mész Szíriába

– fenyegették meg.

A törökök október 9-én indítottak offenzívát a szíriai kurdok ellen, miután Donald Trump kivonta a térségből az amerikai csapatokat. Az Erdogan által indított háború rengeteg civil áldozattal is járt, és állítólag napalmot is bevetettek, illetve foszforral töltött lőszerrel is lőttek a törökök, amiről bizonyítékokat gyűjt az ENSZ.

Október 18-ára sikerült elérni a térségben az ideiglenes tűzszünetet, de azóta is haltak meg civilek. Az is hatalmas probléma, hogy az  Iszlám Állam ellen harcoló kurdok rengeteg dzsihádista terroristát tartottak börtönökben, akik közül rengetegen kiszabadultak a török támadásnak következtében. (Index)

Kapcsolódó: Putyin és Erdogan megállapodott a kurd milíciák török határtól való kivonulásáról

A kurdok teljesítik a fegyverszünet török feltételét

A brutális török invázió célja Nagytörökország

(Kiemelt kép: Nő és gyermeke arra a buszra vár, amely visszaviszi őket Szíriába – Amnesty International)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!